fbpx

Το Φαρμακείο του 2030, όπως το Βλέπουν οι Ευρωπαίοι Φαρμακοποιοί

Ως επίσημος εκπρόσωπος των 400.000 ευρωπαϊκών φαρμακείων στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ευρωπαϊκός Φαρμακευτικός Σύνδεσμος (PGEU) εορτάζει φέτος το 2019 την 60η επέτειό του.

Σε αυτό το πλαίσιο, έρχεται να παρουσιάσει το όραμά του, σε δέκα σημεία, για το τι θα μπορούσε ή θα έπρεπε να είναι το φαρμακείο το 2030.

Το "Όραμα 2030" προτείνει επίσης να ζητείται η γνώμη των φαρμακοποιών κατά τη δημιουργία νέων ψηφιακών υποδομών στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης

Το έγγραφο αυτό καλεί τις κρατικές υπηρεσίες υγείας, και κυρίως στην ίδια την Ευρώπη, να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη των πολιτών από τα φαρμακεία, μέσω της ανάπτυξης νέων ρόλων των φαρμακοποιών, ιδίως όσον αφορά την παρακολούθηση της θεραπείας, τη συμμόρφωση και τη μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών.

Τους καλεί επίσης να συνδέσουν καλύτερα τα φαρμακεία με τα προγράμματα συνεργασίας με άλλους επαγγελματίες υγείας και να εξασφαλίσουν την πρόσβαση των φαρμακοποιών στα αρχεία των ασθενών και στη λίστα των φαρμάκων που λαμβάνουν.

Το "Όραμα 2030" προτείνει επίσης να ζητείται η γνώμη των φαρμακοποιών κατά τη δημιουργία νέων ψηφιακών υποδομών στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και να αναγνωρίζεται καλύτερα ο ρόλος τους ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για την υγεία.

Για να ενισχυθεί η ασφάλεια των θεραπειών και των ασθενών, οι φαρμακοποιοί πρέπει να είναι σε θέση να ενσωματώσουν την κλινική φαρμακολογία και τη φαρμακογενετική στην πρακτική τους.

Εκτός από τα φάρμακα και τον εξοπλισμό που χρειάζονται οι ασθενείς, τα φαρμακεία θα πρέπει επίσης να προσφέρουν υπηρεσίες ελέγχου, συμβουλές για την ορθή χρήση των φαρμάκων, καθώς και ενέργειες για την εκπαίδευση των ασθενών σε θέματα  υγείας.

Η προστιθέμενη αξία των φαρμακείων θα πρέπει να ποσοτικοποιηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους κρατικούς φορείς.

Τα δέκα σημεία του εγγράφου "Όραμα 2030"  φαίνονται από μία σειρά παραδειγμάτων που εξελίχθησαν στις διάφορες χώρες μέλη της PGEU.

Τέλος, η αποζημίωση των φαρμακοποιών πρέπει να αντανακλά τη σημασία της δέσμευσής τους στη φαρμακευτική περίθαλψη και να αναγνωρίζει τη συμβολή τους στην ποιότητα των συστημάτων υγείας στα οποία λειτουργούν.

Τα δέκα σημεία του εγγράφου "Όραμα 2030" φαίνονται από μία σειρά παραδειγμάτων που εξελίχθησαν στις διάφορες χώρες μέλη της PGEU.

Μεταξύ των πρωτοβουλιών που προβάλλουν είναι, ο φαρμακευτικός φάκελος (DP) στη Γαλλία, η ανάπτυξη της φαρμακογενετικής στα φαρμακεία της Ολλανδίας, ή η βάση δεδομένων για τα αποθέματα που δημιουργούν οι ισπανοί φαρμακοποιοί, γεγονός που συμβάλλει στην πρόληψη των ελλείψεων και ειδικότερα στην ταχύτερη ανταπόκριση.

Ομοίως, η δίκαια κατανομή των αντιρετροϊκών φαρμάκων στα πορτογαλικά φαρμακεία ή οι συναντήσεις ασθενών που διεξάγουν οι φαρμακοποιοί της Αγγλίας ιδιαίτερα κατά την εισαγωγή νέων θεραπειών, είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτυχθούν ευρέως στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της PGEU Michal Byliniak, αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου των πολωνών φαρμακοποιών, αναφέρει στον πρόλογό του ότι είχε έρθει η ώρα να αναγνωρίσουν οι αρχές καλύτερα τη ζωτική συμβολή των φαρμακοποιών στην υγεία των Ευρωπαίων, αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουν.

Αντιμετωπίζοντας τις κοινές προκλήσεις, οι ευρωπαίοι φαρμακοποιοί θα διευκολύνουν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές θεραπείες!

www.PharmaManage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.