fbpx

Φαρμακοποιός και Ασθενής - Νέες Βάσεις για μια Ισόβια Σχέση Αγάπης και Φροντίδας

Τα οκτώ χρόνια των μνημονίων επέφεραν σημαντικές -και σε κάποιες περιπτώσεις δομικές- αλλαγές στο επάγγελμα του φαρμακοποιού.

Ο κλάδος υπέστη βίαιες παρεμβάσεις, αλλά επί της ουσίας κατάφερε να σταθεί στα πόδια του, επισημαίνουν εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, ενώ έρχεται η στιγμή για νέες εκκινήσεις: “Αλλάζουμε ή πεθαίνουμε!” είναι το δίλημμα που προβληματίζει πλέον το σύνολο του κλάδου.

Φαρμακοποιός και Ασθενής -  Νέες Βάσεις για μια Ισόβια Σχέση Αγάπης και Φροντίδας

Νέες προκλήσεις - Νέες στρατηγικές

Υπό το καθεστώς των δημοσιονομικών περικοπών και την πίεση της ξένης επιτροπείας, πολλές νομοθετικές παρεμβάσεις, που έγιναν ερήμην των φαρμακοποιών είχαν αρνητικό πρόσημο στην άσκηση του επαγγέλματος, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολο Βαλτά.

Οπως λέει ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, οι αλλαγές που έπληξαν το επάγγελμα και προκάλεσαν δυσλειτουργίες, ήταν η κατάργηση του οργανωμένου ωραρίου και η άναρχη απελευθέρωσή του, η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και η εκτόξευση των τιμών τους, που έπληξε και την τσέπη των πολιτών, η διάθεση παραφαρμακευτικών και άλλων προϊόντων από σούπερ-μάρκετ και e-shops, αλλά και οι μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα με την ευθύνη της Πολιτείας.

Πληγές, που θα πρέπει στο σήμερα πάση θυσία να επουλωθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, οι φαρμακοποιοί οφείλουν πλέον να στραφούν στην υλοποίηση της ήδη δρομολογημένης από τον ΠΦΣ διερεύνησης προτάσεων συνεργασιών-συνενώσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν σημαντικά στηρίγματα στη βιωσιμότητα των φαρμακείων και στη συνέχεια στην ανάπτυξή τους:

“Οι φαρμακοποιοί οφείλουν να ανοίξουν τους ορίζοντες του φαρμακείου τους, μέσα από μια νέα οπτική ανάπτυξης του κύκλου εργασιών, με την ένταξη νέων προϊόντων, τα οποία σήμερα τα διαχειρίζονται άλλα κανάλια διανομής και διάθεσης.

Επίσης, να τονίσω την ανάγκη να επανέλθουμε δυναμικά και να ανατάξουμε τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν τελευταία στο χονδρεμπόριο των φαρμάκων.

Οφείλουμε να προσπαθήσουμε ενεργά ώστε οι Φαρμακευτικοί Συνεταιρισμοί, όχι μόνο να αποκτήσουν τα προηγούμενα μερίδια αγοράς, αλλά μέσα από μια πανελλήνια εκστρατεία ανάδειξης του σημαντικού ρόλου τους όλα αυτά τα χρόνια, να κατακτήσουμε τα μέγιστα δυνατά μερίδια.

Συνεταιρισμοί και φαρμακεία έχουν παράλληλους και αλληλένδετους δρόμους”, τονίζει ο κ. Βαλτάς.

Φαρμακοποιός και Ασθενής - Νέες Βάσεις για μια Ισόβια Σχέση Αγάπης και Φροντίδας

Η ενδυνάμωση του ρόλου του φαρμακοποιού

Η ποιοτική, κοινωνική και επιμορφωτική αναβάθμιση του Φαρμακοποιού, αποτελεί στρατηγική στόχευση του κλάδου, σύμφωνα με τον κ. Απόστολο Βαλτά, ώστε να γίνουν τα φαρμακεία, όπως λέει, “υγειονομικά κέντρα παροχής υπηρεσιών πρόληψης και συμβουλευτικής υγείας, προσφέροντας υπηρεσίες -που όμως δεν υπεισέρχονται στον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών- όπως πρόληψη, θεραπευτική συμμόρφωση, εμβολιασμούς, εκστρατείες διακοπής καπνίσματος, καταπολέμησης της παχυσαρκίας, καθώς και συμβολή για την αποτελεσματική διαχείριση των χρόνιων παθήσεων (πχ διαβήτη, υπέρταση), βελτίωση υγιεινού τρόπου ζωής (άσκηση, διατροφή κτλ)”.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ: “Το Ελληνικό φαρμακείο όντως σήμερα καλύπτει τα κενά της υφιστάμενης πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ο ασθενής, όπως αποδεικνύεται και από μετρήσεις που έγιναν, δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στον φαρμακοποιό, ακουμπάει και στηρίζεται πάνω του, σε όλα όσα τον απασχολούν και σχετίζονται με την υγεία του.

Επιστημονικές συμβουλές, καθοδήγηση, ηθική και οικονομική στήριξη των ασθενών μας είναι στην καθημερινή μας ατζέντα”, συμπληρώνει.

Πέρα από την Πολιτεία, όμως, που οφείλει να αξιολογήσει σωστότερα τον ρόλο του φαρμακοποιού και να τον στηρίξει πιο ενεργά με θεσμοθετημένες λύσεις προς όφελος της δημόσιας υγείας και του δημόσιου συμφέροντος, λέει ο κ. Βαλτάς, “ο ίδιος φαρμακοποιός έχει ανάγκη από διαρκή πιστοποιημένη εκπαίδευση, καθότι η επιστήμη μας συνεχώς εξελίσσεται”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ τονίζει, επίσης, την ανάγκη μετάβασης σε ένα νέο βελτιωμένο μοντέλο συνενώσεων φαρμακείων, το οποίο θα παρέχει νέες σύγχρονες υπηρεσίες προς τους ασθενείς του:

“Η οργανωμένη και ενεργή ενημέρωση του ασθενή από τον φαρμακοποιό και τους Συλλόγους μας, προϋποθέτει κυρίως επικέντρωση στα ζητήματα πρόληψης και προφύλαξης του από τις παρενέργειες, τις αλληλεπιδράσεις και τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων, τα οποία λαμβάνει για τη θεραπεία του”, λέει ο κ. Απόστολος Βαλτάς και συνεχίζει:

“Έστω και αργά, οφείλουμε να μπούμε μπροστά και να ακολουθήσουμε όλοι οι συνάδελφοι συνειδητά το δόγμα που διαμηνύει ότι: ''πρώτα αναδεικνύεις στον συμπολίτη σου τι είναι εκείνο που του προσφέρεις εξειδικευμένα, ως επιστήμονας και επαγγελματίας, τον πείθεις για ποιους λόγους έχει όφελος να χτυπήσει την πόρτα του φαρμακείου σου και το κέρδος το αφήνεις και έρχεται στη συνέχεια από μόνο του'', καταλήγει ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ιωάννα Σουλάκη, Δημοσιογράφος Υγείας
www.PharmaManage.gr 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.