fbpx

Προϊόντα Φαρμακείου Πωλούνται σε Σούπερ Μάρκετ και Καταστήματα Παιχνιδιών!

Προϊόντα φαρμακείου κάνουν ολοένα και πιο συχνά την εμφάνισή τους, όχι μόνο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά ακόμα και σε μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων πώλησης... παιχνιδιών, με απώτερο στόχο τη μεγαλύτερη διείσδυσή τους στην “εκτός φαρμακείου αγορά”, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί.Προϊόντα Φαρμακείου Πωλούνται σε Σούπερ Μάρκετ και Καταστήματα Παιχνιδιών 1Ήδη, η πώληση από τα σούπερ μάρκετ συσκευασιών με αμπούλες φυσιολογικού ορού για τον καθαρισμό της μύτης των παιδιών μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, προβληματίζει τους φαρμακοποιούς, γιατί ενώ μπορεί οι συγκεκριμένες αμπούλες να μην είναι φάρμακα, όμως, προετοιμάζουν το έδαφος για την ακόμα μεγαλύτερη επέκταση της πώλησης προϊόντων φαρμακείου, εκτός του φαρμακείου, όπως επισημαίνει και ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνος Λουράντος:

“Είναι ένα παιχνίδι που παίζεται. Αρχίζει τώρα αυτή η ιστορία με προϊόντα φαρμακείου, με κάτι απλό και μικρό, όπως είναι οι αμπούλες φυσιολογικού ορού, με σκοπό να καταλήξουμε σιγά-σιγά στην πώληση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. στην εκτός φαρμακείου ευρύτερη αγορά, δηλαδή στην πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετ και από οπουδήποτε”, λέει χαρακτηριστικά.

Το “κόλπο” με την απελευθέρωση των τιμών των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

Οι καθορισμένες από το κράτος -και χαμηλές μέχρι πρότινος- τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.) απελευθερώθηκαν σκοπίμως, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της Αττικής, με σκοπό να ευνοηθεί η αγορά εκτός του φαρμακείου.

Οι τιμές στα ευρείας χρήσης φάρμακα, όπως είναι τα παυσίπονα και αναλγητικά, έχουν πλέον διπλασιαστεί, με απώτερο στόχο η πώλησή τους σε λίγο καιρό από τα σούπερ μάρκετ να γίνεται σε χαμηλότερες, ανταγωνιστικές και πιο συμφέρουσες τιμές για τον καταναλωτή.

“Θα σας το πω με ένα παράδειγμα”, λέει ο κ. Λουράντος: “Οταν η ασπιρίνη από 1.81 ευρώ κάποτε έφτασε σήμερα στα 3.30 ευρώ στο φαρμακείο, είναι λογικό ο κόσμος να πάει στο σούπερ μάρκετ για να την πάρει στα 3 ευρώ ή και πιο χαμηλά. Γιατί το σούπερ μάρκετ θα αγοράσει από 3 έως 5 χιλιάδες ασπιρίνες και θα μειώσει την τιμή πώλησης. Τέτοιες ποσότητες δεν μπορούμε να προμηθευτούμε στα φαρμακεία. Υπάρχει στόχευση, λοιπόν, να καταλήξουν τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ, χωρίς κανένας να υπολογίζει τις συνέπειες” θα πει ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής.

Συμπληρώνει, δε, ότι δεν υλοποιήθηκε ποτέ η δημιουργία του “Παρατηρητηρίου των Τιμών για τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.”, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να αυξάνονται σχεδόν κάθε μήνα.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕ.ΔΙ.ΦΑ.), τα οποία αποτελούν υποκατηγορία των Μη συνταγογραφούμενων, έχει αποφασιστεί ήδη -μετά από απαίτηση των Θεσμών και στο πλαίσιο του ανοίγματος των αγορών- να διατίθενται εκτός φαρμακείων, ενώ ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχει καταρτίσει λίστα με τις 40 δραστικές ουσίες, που αφορούν ευρείας κυκλοφορίας φάρμακα (αναλγητικά, αντιπυρετικά, σκευάσματα για πόνους μυών και αρθρώσεων, για πονόλαιμο, αντισταμινικά, αντιόξινα, δερματολογικά και στοματικά διαλύματα), να περιλαμβάνονται στη λίστα με τα φάρμακα που θα μπορούν να πωληθούν και στα σούπερ μάρκετ.

Κι αν το μέτρο δεν έχει προς το παρόν προχωρήσει, αυτό έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι τέθηκαν προδιαγραφές τέτοιες (μικρές συσκευασίες και μικρές περιεκτικότητες), οι οποίες απαιτούν νέες επενδύσεις από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, με αμφίβολα αποτελέσματα για την κερδοφορία τους.

Από την άλλη, επίσης, επικρατεί εύλογος προβληματισμός στη βιομηχανία, για το εάν η παρουσία φαρμακευτικών σκευασμάτων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, θα πλήξει την εικόνα για την αποτελεσματικότητά τους στα μάτια του καταναλωτή.

Προιόντα Φαρμακείου Πωλούνται σε Σούπερ Μάρκετ και Καταστήματα Παιχνιδιών

Τελικός αποδέκτης του προβλήματος είναι ο καταναλωτής - ασθενής!

Κι αν η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. έχει πλήξει ήδη την τσέπη του καταναλωτή - ασθενή, υπάρχει ένας ακόμη πιο σοβαρός κίνδυνος, που αναμένεται να προκύψει.

Αυτός της υποβάθμισης του ρόλου του φαρμακείου στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η οποία δεν θίγει απλώς τη δουλειά του ίδιου του φαρμακοποιού, αλλά θα καταλήξει ως πρόβλημα δημόσιας υγείας πλέον στις πλάτες του ίδιου του καταναλωτή.

Οι φαρμακοποιοί έχουν επισημάνει επανειλημμένα τον κίνδυνο, η δρομολογημένη από το κράτος διοχέτευση φαρμάκων στη μη εξειδικευμένη στα θέματα της υγείας αγορά, να έχει ως τραγική συνέπεια ο ασθενής -χωρίς την καθοδήγησή τους- να καταλήξει είτε σε υπερβολική χρήση ενός σκευάσματος, είτε σε λανθασμένη χρήση.

“Υπάρχει ο κίνδυνος οι καταναλωτές να λαμβάνουν είτε φάρμακα σε υπερδοσολογία, καθώς θα προμηθεύονται δύο συσκευασίες αντί για μία (σε καλύτερη τιμή από το σούπερ μάρκετ), αλλά και να λαμβάνουν δυστυχώς και σκευάσματα που δεν θα έπρεπε”, υποστηρίζει ο κ. Κώστας Λουράντος και δίνει ένα απλό παράδειγμα:

“Αν κάποιος έχει παραγωγικό βήχα, αντί να πάρει αποχρεμπτικό σιρόπι για να αποβάλλει τις βλέννες, χωρίς καθοδήγηση φαρμακοποιού, μπορεί να αγοράσει αντιβηχικό. Το επικίνδυνο αποτέλεσμα όταν διακόψει κανείς βίαια έναν βήχα -τον οποίο χρειάζεται ο οργανισμός για να αποβάλλει τις βλέννες- είναι η πνευμονία”, λέει ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της Αττικής και συμπληρώνει ότι “το ίδιο μπορεί να συμβεί με μια απλή δυσκοιλιότητα, που μπορεί με λανθασμένη λήψη φαρμάκου να καταλήξει σε κολικό”.

Οταν ένα προϊόν, επίσης, δεν είναι στο φαρμακείο θα φτάνει πιο εύκολα στον καταναλωτή, π.χ. μέσα από ένα σούπερ μάρκετ, καθώς πιο συχνά επισκέπτεται κάποιος το σούπερ μάρκετ από το φαρμακείο της γειτονιάς του.

Συμπερασματικά, το PHARMACY management ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ επισημαίνει:

"Όσο μερικοί φαρμακοποιοί ζητάνε από τις εταιρίες να προβάλλονται τα προϊόντα τους στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τόσο βοηθάνε στην εξάπλωση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., δερμοκαλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής και άλλων προϊόντων φαρμακείου στα supermarket και άλλα κανάλια ευρείας διανομής.

Οι φαρμακοποιοί πρέπει συνέχεια να αναδεικνύουν τον ρόλο τους μέσα από την επιστημονική συμβουλή και να μη δίνουν επιπλέον λαβές για τέτοιου είδους κινήσεις."

Ιωάννα Σουλάκη, Δημοσιογράφος Υγείας
www.PharmaManage.gr 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.