fbpx

Δελτίο Τύπου - 2η Ημερίδα ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ. - Αύριο Ένα Νέο Επάγγελμα

Με τεράστια επιτυχία διεξήχθη η 2η Ημερίδα «Αύριο Ένα Νέο Επάγγελμα» την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018 στο ΘΕΑΤΡΟΝ, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» υπό τη διοργάνωση του Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού (ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ.), σε συνεργασία με τη ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ και το Περιοδικό PHARMACY management ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Δελτίο Τύπου - 2η Ημερίδα ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ. - Αύριο Ένα Νέο Επάγγελμα

Τα κύρια συμπεράσματα της Ημερίδας ήταν ότι το φυσικό φαρμακείο του δυτικού κόσμου δέχεται μεγάλες πιέσεις από δημογραφικούς παράγοντες, από την άνοδο των χρόνιων παθήσεων και το οικονομικό αδιέξοδο των ασφαλιστικών συστημάτων, από την έκρηξη της ψηφιακής οικονομίας και των ηλεκτρονικών φαρμακείων και από τις συνεχόμενες επιχειρηματικές συγκεντρώσεις (εξαγορές - συγχωνεύσεις) των μεγάλων εταιρειών του φαρμακευτικού χώρου, οι οποίες λειτουργούν καθετοποιημένα αλλά και με μεγάλη γεωγραφική επέκταση.

Όλα αυτά είναι προκλήσεις αλλά ταυτόχρονα ανοίγουν ευκαιρίες στο φυσικό φαρμακείο να αναλάβει νέους ρόλους, οι οποίοι θα βοηθήσουν τους ασθενείς για μια καλύτερη υγεία αλλά και ταυτόχρονα θα παρέχουν σημαντική εξοικονόμηση πόρων στα συστήματα υγείας μέσω υπηρεσιών πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Δελτίο Τύπου - 2η Ημερίδα ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ. - Αύριο Ένα Νέο Επάγγελμα

Στο ερώτημα αν ‘’χωράει’’ το νέο μοντέλο φαρμακείου -το οποίο ήδη αναπτύσσεται σε άλλες δυτικές χώρες- στο τυπικό μέσο ελληνικό φαρμακείο, διαπιστώνεται ότι πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα, η λύση του οποίου θα δοθεί μέσα από συνεργασίες ή συστεγάσεις φαρμακοποιών σε μεγαλύτερους χώρους και με περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε το φαρμακείο να έχει τη δυνατότητα να παρέχει υπηρεσίες, οι οποίες θα είναι και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά του έναντι των ανταγωνιστικών καναλιών και ομίλων.

Για τις αλλαγές στον χώρο της υγείας και της φαρμακευτικής αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα από το οικονομικό, κοινωνικό και επιστημονικό περιβάλλον της σημερινής εποχής και τη θέση του ασθενή στο επίκεντρο των μοντέρνων συστημάτων υγείας μίλησε ο κ. Λευτέρης Μαρίνος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Πρακτικής.

Δελτίο Τύπου - 2η Ημερίδα ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ. - Αύριο Ένα Νέο Επάγγελμα

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του κ. Fin Mc Caul, Επικεφαλή του Βρετανικού Οργανισμού Bury CCG για τη Βελτίωση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης και Ιδρυτής και πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Φαρμακοποιών όσον αφορά τις απειλές που δέχεται ο παραδοσιακός ρόλος του φαρμακείου, από τα e-φαρμακεία, τις οικονομικές πιέσεις των συστημάτων υγείας, τις συνενώσεις των μεγάλων ομίλων και τις δυσκολίες που έχουν οι ανεξάρτητοι φαρμακοποιοί ώστε να προετοιμαστούν για τη νέα εποχή.

Η κα Ema Paulino, Εκτελεστική Γραμματέας της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Λισαβόνας και Νότου του Πορτογαλικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, τόνισε την ανάγκη κινητοποίησης των φαρμακοποιών, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις απειλές ως ευκαιρίες, ώστε να εξελίξουν την πρακτική τους και να ενσωματώσουν νέες λειτουργίες στις καθημερινές τους δραστηριότητες αν θέλουν να πετύχουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.

Ο κ. Phil Francis, GSK CH Commercial Excellence Director, Pharmacy Capability, Europe & Americas αναφέρθηκε στους τέσσερις παγκόσμιους παράγοντες αλλαγής που θα επηρεάσουν το κανάλι του φαρμακείου στο μέλλον, καθώς και τις στρατηγικές που πρέπει να ακολουθήσει το ελληνικό φαρμακείο ώστε να ενεργοποιήσει τις τάσεις του μέλλοντος σήμερα.

Δελτίο Τύπου - 2η Ημερίδα ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ. - Αύριο Ένα Νέο Επάγγελμα

Στο στρογγυλό τραπέζι με συντονιστή τον κ. Σταύρο Μπελώνη, Φαρμακοποιό και Πρόεδρο ΟΣΦΕ και συμμετέχοντες τον κ. Γιάννη Τούντα, Καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, τον κ. Κώστα Αθανασάκη, Ερευνητή του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και τον κ. Γιάννη Κυριόπουλο, MD, MPH, MSc, PhD, Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικών Υγείας και συζητήθηκε η εξέλιξη του φυσικού φαρμακείου μέσα από την προσφορά υπηρεσιών βασισμένων στον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού, στην εμπιστοσύνη του κόσμου και στην ανθρώπινη προσέγγιση.

Ο κ. Δημήτρης Καραγιάννης, Παιδοψυχίατρος, Επιστημονικός Διευθυντής του Ψυχοθεραπευτικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου «ΑΝΤΙΣΤΙΞΗ», Διευθυντής του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής, Συγγραφέας και Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Frederick Κύπρου ανέλυσε τις απειλές και τις πιέσεις που κυκλώνουν τους φαρμακοποιούς στην άσκηση του επαγγέλματός τους, κυρίως όσον αφορά τον ψυχισμό τους.

Οι φαρμακοποιοί οφείλουν να αναζητήσουν νέους ορίζοντες στον επαγγελματικό τους τομέα, εμπνέοντας υγεία και δίψα για ζωή που θα επιφέρει θετικές επιδράσεις σε προσωπικό, οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο.

Τέλος, σε ένα άκρως ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι με συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Πάνο, Πρόεδρο του ΔΣ Ομίλου ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ. και συμμετέχοντες τον κ. Βασίλη Παπαδάκη, Καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη, Πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και τον κ. Σταύρο Ελευθερίου, Φαρμακοποιό αντικείμενο συζήτησης ήταν ο πρωταγωνιστικός ρόλος που τείνουν να έχουν οι συνεργασίες στην εξέλιξη του φαρμακείου, οι οποίες θα δώσουν αισιοδοξία και έμπνευση για καινοτόμες ενέργειες αλλά και απαιτούμενους πόρους για την ανάπτυξη.

Για περισσότερες πληροφορίες:
ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ. - Τηλ: 210 4830 291 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ - Τηλ: 210 9843 274 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Δείτε τα Video

Ευχαριστούμε τις Εταιρείες που Ενεργά
Συμμετείχαν στην Επιμόρφωση και
την Ανάπτυξη των Επαγγελματιών Υγείας:

Logo Εταιρειών ΠΕΙΦΑΣΥΝ χ 5 44

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.