fbpx

Συγχωνεύσεις-Συστεγάσεις στα Ελληνικά Φαρμακεία - Είναι Εφικτές και Ποιά Είναι τα Εμπόδια;

Κατά τη 2η Ημερίδα «Αύριο Ένα Νέο Επάγγελμα», την οποία διοργάνωσε o Πειραϊκός Φαρμακευτικός Συνεταιρισμός (ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ.), σε συνεργασία με το περιοδικό PHARMACY management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, της εταιρείας “ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ”, την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018, στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” σχετικά με το μέλλον του φαρμακείου, έγιναν εξαιρετικές παρουσιάσεις κορυφαίων - διεθνούς εμβέλειας - ομιλητών και πρόεκυψαν οι προδιαγραφές και η ανάγκη για αλλαγή του μοντέλου του παραδοσιακού ελληνικού φαρμακείου.

 Συγχωνεύσεις-Συστεγάσεις στα Ελληνικά Φαρμακεία - Είναι Εφικτές και Ποιά Είναι τα Εμπόδια;

Παρακολουθώντας κάποιος λοιπόν σφαιρικά το Συνέδριο συμπεραίνει ότι το μέγεθος του μέσου ελληνικού φαρμακείου με το τωρινό ανθρώπινο δυναμικό δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς υγείας του αύριο.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι πρέπει ο φαρμακοποιός να προετοιμάζεται για τις απαιτούμενες αλλαγές στο σημερινό μοντέλο και κατ' επέκταση πρέπει να αρχίσει να σκέπτεται τις συστεγάσεις συνενώσεις (όπου απαιτείται) ώστε να έχει ένα επίπεδο βιώσιμο στα επόμενα χρόνια.

Ως κλείσιμο λοιπόν αυτής της Ημερίδας πραγματοποιήθηκε ένα ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Προοπτικές συνεργασιών του ελληνικού φαρμακείου μέσω συστεγάσεων, συνενώσεων και κοινών δράσεων», που συντόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Πάνος, Πρόεδρος του ΔΣ Ομίλου ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ.

Είναι εφικτές και οικονομικά βιώσιμες οι συγχωνεύσεις και συνεργασίες μεταξύ των Ελληνικών Φαρμακείων;

Υπάρχει προοπτική συνεργασιών μέσω συστεγάσεων, συνενώσεων και κοινών δράσεων στο σημερινό ασταθές φορολογικό και δημοσιονομικό περιβάλλον;

Κι εάν ναι, ποιες είναι οι προϋποθέσεις και ποιοι οι κίνδυνοι;

Οι παραπάνω σοβαροί προβληματισμοί για το μέλλον του Ελληνικού Φαρμακείου διατυπώθηκαν από εμπλεκόμενους στον χώρο του φαρμακείου και ειδικούς επιστήμονες, κατά τη διάρκεια Στρογγυλής Τράπεζας.

Προβληματισμένος εμφανίστηκε στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, τονίζοντας ότι στην εξαιρετικά ασταθή φάση που βρίσκεται η χώρα μας, όπου επικρατεί παντελής απουσία “κανόνων του παιχνιδιού”, το εγχείρημα των συγχωνεύσεων και συνεργασιών αποτελεί ένα ριψοκίνδυνο διακύβευμα: “Το περιβάλλον αστάθειας, στο οποίο επιχειρεί σήμερα ο φαρμακοποιός”, υποστήριξε ο κ. Θεοδοσιάδης, “δεν επιτρέπει οικονομικά βιώσιμες λύσεις” και συμπλήρωσε: “Αλλάζουν οι κυβερνήσεις, οι Υπουργοί, αλλάζουν οι νόμοι στη φορολογία και στο ωράριο. 

Ο φαρμακοποιός σήμερα αντιμετωπίζει καθημερινά “δέκα αγνώστους σε μία εξίσωση”.

Το περιβάλλον της αστάθειας που έχει καλλιεργήσει η κυβέρνηση, δεν βοηθά την επιχειρηματικότητα και το Φαρμακείο.

Στο πλαίσιο αυτό, η μόνη ασφαλής λύση που θα μπορούσα να δω στο σήμερα, είναι συνεργασίες και συνέργειες στο πλαίσιο Συνεταιρισμών, δηλαδή φαρμακεία με κοινή εμφάνιση, κοινή υποστήριξη σε φορολογικό και διοικητικό επίπεδο, με συνεργασίες για τις ελλείψεις κ.α.

Οι συνεργασίες μέσω συστεγάσεων απαιτούν να ωριμάσουν κάποιες αναγκαίες συνθήκες, κάτι που δεν διαφαίνεται στον άμεσο ορίζοντα”, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΦΣ.

Ο καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Βασίλης Παπαδάκης παρέθεσε στοιχεία από Εξαγορές και Συγχωνεύσεις Επιχειρήσεων με βάση την Ελληνική και Διεθνή εμπειρία.

“Αν και αυτές οι συγχωνεύσεις”, όπως είπε χαρακτηριστικά, “είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στον επιχειρηματικό χώρο, καθώς στοχεύουν στη συγκέντρωση δύναμης σε λίγους και μεγάλους παίκτες, μόνο οι 4 στις 10 επιτυγχάνουν, καθώς υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στην υλοποίησή τους”.

Στον κλάδο των Φαρμακείων, οι Συνενώσεις / Συστεγάσεις δεν κερδίζουν πολύ έδαφος, είπε ο κ. Παπαδάκης και απέδωσε το γεγονός, στο ότι η ελληνική κοινωνία είναι περισσότερο ατομιστική (individualistic) και όχι συλλογική (collective), αλλά και στο ότι ο 'Ελληνας φαρμακοποιός, δεν διαχωρίζει εύκολα το ταμείο του φαρμακείου του, από αυτό της οικογένειάς του.

Παρ' όλα αυτά, ο καθηγητής τόνισε ότι, οι συνέργειες του τύπου “Συνενώσεις-Συστεγάσεις Φαρμακείων” έχουν οικονομικά και λειτουργικά πλεονεκτήματα, τα οποία συνοψίζονται στα παρακάτω διαγράμματα: Συγχωνεύσεις-Συστεγάσεις στα Ελληνικά Φαρμακεία - Είναι Εφικτές και Ποιά Είναι τα Εμπόδια;Οι επισημάνσεις του καθηγητή δεν ήταν για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε αυτή την εξέλιξη, αλλά για την αναγκαιότητα να γίνουν μελετημένα και σωστά business plan και βήματα ώστε να μην αποτύχει το όποιο εγχείρημα αποφασισθεί.

 Συγχωνεύσεις-Συστεγάσεις στα Ελληνικά Φαρμακεία - Είναι Εφικτές και Ποιά Είναι τα Εμπόδια;Το παράδειγμα 6 φαρμακοποιών από το Βαθύ της Σάμου, που προχώρησαν πρόσφατα στη δημιουργία πολυμετοχικών φαρμακείων, ανέφερε στην εισήγησή του ο φαρμακοποιός κ. Σταύρος Ελευθερίου.

“Στόχος μας είναι να έχουμε μια επιχειρηματική οντότητα που θα μας εξασφαλίζει στο μέλλον”, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι “η συγχώνευση των επιχειρήσεών μας φιλοδοξούμε να μας προσφέρει συγκέντρωση κεφαλαίων, οικονομία δυνάμεων, διεύρυνση παροχής υπηρεσιών και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τον πελάτη”.

Ιωάννα Σουλάκη, Δημοσιογράφος Υγείας
www.PharmaManage.gr 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.