fbpx

Ποια Αναγέννηση για το Φαρμακείο του Αύριο;

"Αν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή και δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, οι φαρμακοποιοί σύντομα θα αντικατασταθούν από ρομπότ, όπως κάποτε τα άλογα αντικαταστάθηκαν από τα αυτοκίνητα!"

Ποια Αναγέννηση για το Φαρμακείο του Αύριο;

Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα που δόθηκε στο συνέδριο της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (Federation Internationale Pharmaceutique ή FIP), που διεξήχθη στις αρχές Σεπτεμβρίου 2018 στη Γλασκώβη, με κύριο θέμα συζήτησης την «αναγέννηση της κοινότητας του φαρμακείου».

Ο Βρετανός Οικονομολόγος Υγείας Darrin Baines καλεί το φαρμακείο «να εγκαταλείψει τη διανομή του φαρμάκου» και να γίνει «ο πλέον ειδικός στις τεχνολογίες της υγείας».

Μια πρόταση που προκάλεσε έντονες κριτικές από τους φαρμακοποιούς που παρευρέθησαν στο συνέδριο.  

«Όπως, οι φαρμακοποιοί» τόνισε «εφηύραν τη χημική βιομηχανία και έπειτα τη φαρμακοβιομηχανία, θα πρέπει τώρα να δημιουργήσουν, να γνωρίζουν και να μοιραστούν τις τεχνολογίες που θα φέρουν την επανάσταση στην υγεία του αύριο, ιδίως όσον αφορά τις εφαρμογές και τις νέες τεχνολογίες που συνδέονται με αυτή. Όπως συμβαίνει ήδη σε ορισμένες χώρες, θα πρέπει επίσης να τις ασκούν εκεί όπου είναι πιο χρήσιμες, όπως και στα ιατρεία, όπου θα μπορούν να διαχειριστούν όλες τις φαρμακευτικές πτυχές της θεραπείας ενός ασθενή.»

Οι απόψεις αυτές σχετικά με την εγκατάλειψη της διανομής των φαρμάκων χαιρετίστηκαν μεν από κάποιους Βρετανούς και Αυστραλούς φαρμακοποιούς, αλλά αποδοκιμάστηκαν εντελώς από όλες τις άλλες χώρες.

Ποια Αναγέννηση για το Φαρμακείο του Αύριο; - 2

Η Eeva Teräsalmi, φαρμακοποιός από τη Φιλανδία και Αντιπρόεδρος της FIP, τόνισε πως  «η διανομή των φαρμάκων είναι η καρδιά του επαγγέλματος του φαρμακοποιού».

Επιπλέον, η Brendan Murray, φαρμακοποιός από την Ιρλανδία, σημείωσε πως «αν και είναι σαφές ότι είναι δυνατή η πώληση φαρμάκων μέσω Amazon, η δύναμη των φαρμακοποιών θα είναι να υπενθυμίζουν ότι το πραγματικό κίνητρο είναι να συγκεντρώνουν όσο πιο πολλά στοιχεία γίνεται για τους ασθενείς, ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια προς όφελος και των δυο πλευρών, και εκεί βρίσκεται το πραγματικό κέρδος τους. Αυτό το δεδομένο θα πρέπει οι φαρμακοποιοί να το κάνουν κατανοητό στους ασθενείς.»

Σε κάθε περίπτωση, εάν οι νέες τεχνολογίες, όπως και όλες οι νέες επαγγελματικές αποστολές, είναι στοιχεία που πρέπει να προστεθούν στις δεξιότητες και την τεχνογνωσία των φαρμακοποιών, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μελλοντικά η πώληση των φαρμάκων θα αφεθεί και σε άλλα κανάλια διανομής.

Ο νέος Πρόεδρος της FIP Dominique Jordan, Ελβετός Φαρμακοποιός  σημείωσε «Οι φαρμακοποιοί θα επιβιώσουν μόνο μέσω της ανάπτυξης νέων υπηρεσιών και όσοι παραμένουν μόνο στη διανομή φαρμάκων δεν έχουν μέλλον.

Το φαρμακείο πρέπει να γίνει η «είσοδος» στις υπηρεσίες υγείας, πράγμα που συνεπάγεται επιπλέον απολαβές από τα υπάρχοντα περιθώρια κέρδους.

Η πρόσβαση όλων σε ποιοτικές φαρμακευτικές υπηρεσίες θα πρέπει να είναι νομικά εγγυημένη παντού.

Στην Ευρώπη και στις ανεπτυγμένες χώρες, ωστόσο, πρέπει να υπενθυμίσουμε στις κυβερνήσεις ότι, προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η πρόσβαση, τα φαρμακεία πρέπει να παραμείνουν οικονομικά βιώσιμα».

www.PharmaManage.gr 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.