fbpx

Η Απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ στην Ευρώπη δεν Προσφέρει Κανένα Όφελος για τους Ασθενείς

Σύμφωνα με μια τελευταία μελέτη, η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ δεν αποφέρει κανένα όφελος για τους ασθενείς.

Η απελευθέρωσή τους, η πώληση αυτών δηλαδή σε σούπερ μάρκετ ή η διανομή τους χωρίς συνταγογράφηση, δεν έχει κανένα πραγματικό όφελος για τον πληθυσμό όσον αφορά το κόστος και την πρόσβαση σε αυτά.

Η Απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ στην Ευρώπη δεν προσφέρει Κανένα Όφελος για τους Ασθενείς

Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξε μια αυστριακή μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες που απελευθέρωσαν την αγορά των ΜΗΣΥΦΑ.

Οι φαρμακοποιοί στην Αυστρία αισθάνονται ότι απειλούνται από τη ευρεία διανομή.

Πχ η DM, μια μεγάλη γερμανική αλυσίδα φαρμακείων, έχει ξεκινήσει ήδη την τρίτη προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας με την υποβολή νέας αίτησης για την πώληση των προϊόντων ΜΗΣΥΦΑ, αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία.

Το αποτέλεσμα αυτής της συγκριτικής μελέτης, η οποία διεξήχθη σε έξι χώρες όπου έχει απελευθερωθεί η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ είναι αξιοσημείωτο.

Η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ δεν τηρεί καμία από τις επιδιώξεις που περίμεναν οι κρατικοί φορείς.

Τα οφέλη για τον πληθυσμό όσον αφορά την τιμή και τη διαθεσιμότητα των προϊόντων δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Περιορισμένο οικονομικό αντίκτυπο

Τα νέα όμως είναι καλά για τους φαρμακοποιούς.

Οι οικονομικές συνέπειες που επέφερε στο φαρμακείο η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ είναι ελάχιστες.

Ο λόγος είναι απλός.

Λόγω της σχετικής συναίνεσης των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ μεταξύ των διαφόρων διανομέων και μια, σχεδόν, πανομοιότυπη διασπορά των σημείων πώλησης (σούπερ μάρκετ και φαρμακεία), οι καταναλωτές δεν είδαν κανένα παραπάνω όφελος που θα τους κάνει να απομακρυνθούν από το φαρμακείο τους!

Στη Σουηδία, το 76% των καταναλωτών συνεχίζουν να αγοράζουν OTC στο φαρμακείο τους.

Στη Δανία, τα δύο τρίτα των καταναλωτών εξακολουθεί να πηγαίνει στο φαρμακείο για αυτές τις αγορές, ενώ 1 στους 2 Νορβηγούς παραμένει πιστός στον φαρμακοποιό του.

Στην Ολλανδία όμως, μόνο το 13% του πληθυσμού πιστεύει ότι η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ πρέπει να βρίσκεται μόνο στο φαρμακείο.

Εκεί όμως, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αποτελούν μόνο το 5-10% του κύκλου εργασιών των φαρμακείων.

Τέλος, όσο για τις δημόσιες αρχές αυτών των χωρών, η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ ήταν απλώς κάτι που πιστεύανε ότι θα πάει καλά, αλλά τελικά δεν πήγε.

Το καλύτερο που πέτυχαν είναι να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα του φαρμάκου, επεκτείνοντας τα ωράρια στα φαρμακεία.

Επίσης αντί να διευρύνουν τα σημεία πώλησης τους σε όλη την επικράτεια, αντιθέτως μετά το κύμα απελευθέρωσης των ΜΗΣΥΦΑ, τα φαρμακεία και τα άλλα καταστήματα πώλησης τους, εξακολουθούν να επικεντρώνονται στις αστικές περιοχές, ενώ η απουσία τους γίνεται ισχυρότερη στις αγροτικές περιοχές.

Στη Σουηδία, για παράδειγμα, μόνο 4% των 5.700 σημείων πώλησης ΜΗΣΥΦΑ (εκτός φαρμακείων) βρίσκονται σε μικρές πόλεις (πόλεις 200 έως 1.000 κατοίκων).

Και ενώ η απελευθέρωση της αγοράς συνέβαλε στην αύξηση του δικτύου των φαρμακείων κατά 40%, το 67% των νέων αυτών φαρμακείων μεταφέρθηκαν σε αστικές περιοχές (πάνω από 60.000 κάτοικοι) και 28% σε προαστιακές περιοχές (30.000 ή περισσότεροι κάτοικοι).

Συνεπώς αντί να εντείνει τον ανταγωνισμό, η απελευθέρωση της αγοράς αυτής οδήγησε στη δημιουργία ενός ολιγοπωλίου.

Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο στη Νορβηγία, όπου το 84% της αγοράς ανήκει σε τρεις αλυσίδες.

Το ίδιο και στη Σουηδία.

Η Απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ στην Ευρώπη δεν προσφέρει Κανένα Όφελος για τους Ασθενείς 2

Αυτό σημαίνει ότι οι αρχές ανταγωνισμού έχουν πολλά να κάνουν σε αυτές τις χώρες όπου δεν υπάρχει ποτέ συμφωνία για τις τιμές, σημειώνουν οι συντάκτες αυτής της μελέτης.

Αυτή η τελευταία παρατήρηση υπονομεύει τη συμβατική σοφία ότι, η ελευθέρωση θα επηρεάσει τις τιμές μέσω του αυξημένου ανταγωνισμού.

Επιπλέον, προειδοποιούν οι αυστριακοί ερευνητές, υποστηρίζοντας ότι το επιχείρημα περί τιμών για την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ μπορεί να είναι επικίνδυνο από την πλευρά της δημόσιας υγείας.

Η περίπτωση της παρακεταμόλης απεικονίζεται έτσι ιδιαίτερα από το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου περίπου 60 μεταμοσχεύσεις ήπατος εκτελούνται κάθε χρόνο σε παιδιά λόγω υπερκατανάλωσης παρακεταμόλης.

Ωστόσο, στην Ευρώπη, οι ερευνητές παραδέχονται ότι τα στοιχεία σχετικά με την κατάχρηση του φαρμάκου σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς εξακολουθούν να λείπουν.

Όσον αφορά την επίδραση της ελεύθερης πρόσβασης στον όγκο της κατανάλωσης, παραμένει να αποδειχθεί.

Η Σουηδία έχει δει το μερίδιο των ΜΗΣΥΦΑ στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη να αυξάνεται μόνο κατά 5 μονάδες.

Στη Δανία, η αγορά παρέμεινε σταθερή, με εξαίρεση ένα μόριο (γλυκοζαμίνη) το οποίο είδε τις πωλήσεις του να εκτοξεύονται.

Μια ετερογενής αγορά

Η κατηγορία ΜΗΣΥΦΑ φεύγοντας πλέον από το μονοπώλιο φαρμακείου, ανταποκρίνεται σε διαφορετικούς νόμους, ανάλογα με τις χώρες.

Αν και καλύπτουν σχεδόν πανομοιότυπες κατηγορίες (αντιπυρετικά, αναλγητικά, ρινικά σπρέι), τα προϊόντα αυτά διατίθενται στο εμπόριο σε παντοπωλεία, σε σούπερ μάρκετ, σε φαρμακεία και βενζινάδικα και μερικές φορές συσκευάζονται με διαφορετικό τρόπο (μικρότερα κουτιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία).

Επίσης δεν μπορούν να πωληθούν σε άτομα κάτω των 18 (Σουηδία) ή κάτω των 15 ετών (Δανία). Ωστόσο, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, η παρουσία του φαρμακοποιού δεν απαιτείται για την πώληση των ΜΗΣΥΦΑ σε άλλες χώρες.

Πχ, η περίπτωση της Δανίας με 3.564 σημεία πώλησης, 7.000 σημεία πώλησης στη Νορβηγία, 4.000 στις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία, όπου δεν απαιτείται πτυχίο φαρμακευτικής για την πώληση αυτών των προϊόντων.

Ας σημειωθεί ότι στη Σουηδία παραδόξως οι βοηθοί φαρμακείου απαγορεύεται να διαθέτουν συνταγογραφούμενα φάρμακα.

www.PharmaManage.gr 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.