fbpx

Σύστημα Τιμολόγησης «9-6-3» και «Fast Track» Αποζημίωση Φαρμάκων

Το σύστημα που θα επιλεχθεί για την αποζημίωση των νέων φαρμάκων θα έχει ελαφρώς διαφορετικό χαρακτήρα αναλογικότητας από το γνωστό “9-6-3”, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Κούβελας, Καθηγητής Κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ και Πρόεδρος της Επιτροπής Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων κατά τη διάρκεια της ομιλία του στο συνέδριο Health Innovation Conference.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι θα πρέπει να αποζημιώνεται στα 2/3 των χωρών που κυκλοφορεί (οι οποίες θα είναι τουλάχιστον 9), εκ των οποίων το 50% να έχει HTA.

Σύστημα Τιμολόγησης 9 6 3 και Fast Track Αποζημίωση Φαρμάκων

Η πολιτεία αναζητεί τρόπους εξισορρόπησης του συστήματος αποζημίωσης, ώστε να μειωθεί ο χρόνος της καθυστέρησης στην πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες.

Με επόμενη νομοθετική ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα σε μια εταιρία να ξεκινάει τις διαδικασίες για ένταξη στη Θετική Λίστα του φαρμάκου της, υποβάλλοντας αίτηση αφού λάβει «πράσινο φως» από τον CHMP, ώστε να συμπέσει χρονικά με την τελική έγκριση από τον EMA.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Υγείας &  Αναπλ. Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτη:

«Αν είχαμε ΠΦΥ όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα εξοικονομήσουμε αυτόματα. Αν αποφασίσουμε ότι καταλήγει ένα σκεύασμα να αποζημιωθεί με κάποια διαδικασία, έχει αυτό κάποιο σημείο αναφοράς;

Το clawback εισήχθη με το χαρακτήρα του επείγοντος, 3 χρόνια μετά δεν δικαιολογείται να μιλάμε ακόμη γι’ αυτό»

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα κίνητρα που δίνονται για τις κλινικές μελέτες.

Πρόκειται για 0,2% για κίνητρα κλινικών μελετών στη χώρα μόνο, ενώ μπορούμε να τα 5πλασιάσουμε και να υπάρχει πολλαπλό όφελος για τους ασθενείς. ανέφερε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε:

Άραγε θέλουμε να είμαστε πάντα ουραγός της Ευρώπης ή να βασιστούμε στα δικά μας επιδημιολογικά δεδομένα;

«Η μεγάλη εικόνα για τους ασθενείς είναι τι θα γίνει σε λίγα χρόνια, που όλα τα φάρμακα θα είναι γενόσημα και άρα φθηνότερα. Ούτε όλα τα παλιά ούτε όλα τα καινούργια φάρμακα είναι δόκιμο να δίνονται σε όλους τους ασθενείς», σημείωσε ο Γεώργιος Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος ΙΜΕΘΑ, Διευθυντής Α΄ Καρδιολογικού τμήματος και Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας/Βηματοδότησης στο «Ερρ. Ντυνάν Hospital Center».

Η πολιτεία οφείλει να πριμοδοτεί τα φάρμακα που φέρνουν προστιθέμενη αξία στη χώρα, μέσω συγκεκριμένων θεσμών.

Η ανάπτυξη πληροφοριακών διασυνδεόμενων συστημάτων είναι βασική.

Η δημιουργία ασφαλιστικού αρχείου υγείας για κάθε ασφαλισμένο πολίτη είναι βασική ώστε να δίδεται η δυνατότητα αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των παρεχόμενων υπηρεσιών υγεία.

Οι διαθέσιμοι πόροι για την υγεία θα πρέπει να κατευθύνονται προς ένα φορέα ο οποίος θα εξασφαλίζει τη διασύνδεση της αποζημίωσης με το αποτέλεσμα.

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.