ΜΗΣΥΦΑ και Επικοινωνία με τους Πελάτες στο Φαρμακείο

Τα τελευταία χρόνια η κατηγορία των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη.

Αυτό μαρτυρούν και οι έρευνες της IMS, σύμφωνα με τις οποίες από το 2010 έως το 2015 η αγορά του Φαρμακείου παρουσίασε μείωση του όγκου των πωλήσεών του μόνο 0,7%, ποσοστό εξαιρετικά μικρό αναλογικά με την πορεία της οικονομικής κρίσης αυτά τα χρόνια.

Το γεγονός ότι η μείωση είναι τόσο μικρή οφείλεται κατά κύριο λόγο στα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. τα οποία σε αυτή την περίοδο σημείωσαν άνοδο στον όγκο πωλήσεων κατά 17,4% σε αντίθεση με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που παρουσίασαν μείωση 8%.

Από άποψη πωλήσεων σε αξίες, τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ παρουσίασαν αύξηση 37,1% ενώ στα συνταγογραφούμενα καταγράφηκε μείωση κατά 28,1%.

ΜΗΣΥΦΑ και Επικοινωνία με τους Πελάτες στο Φαρμακείο

Αυτές οι μεταβολές των αξιών οφείλονται και στις μεγάλες αλλαγές που παρουσιάστηκαν στις τιμές των φαρμάκων κατά το διάστημα 2010-2015.

Συνολικά καταγράφηκε ότι οι τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 30% σε αντίθεση με τις τιμές των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. που αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 14,6%.

Με βάση το σύνολο των παραπάνω δεδομένων, υπολογίζεται ότι η δυνατότητα ανάπτυξης της κατηγορίας των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 12,9% ετησίως.

Έτσι εκτιμάται ότι το 2017 η αγορά των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. θα κλείσει στα 476εκ.€ (χονδρικές τιμές) έναντι των 260εκ.€ που έκλεισε το 2012.

Τα Βασικά Αίτια Ανάπτυξης της Κατηγορίας των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

Οικονομική Κρίση και Αυτοθεραπεία

 Στα πλαίσια της αυτοθεραπείας ο κύριος όγκος φαρμάκων που καταναλώνονται ανήκουν στην κατηγορία των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

Συνεχής Μετατροπή Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων σε ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

 Προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες που βαραίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ερευνάται ποια από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορούν να χαρακτηριστούν ως ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και εντάσσονται στην κατηγορία αυτή.

Διαφορετική Προσέγγιση Εταιριών

 Οι εταιρίες που παράγουν ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. επενδύουν μεγάλα ποσά στη διαφήμιση των προϊόντων τους, δημιουργούν ελκυστικές προσφορές με μεγάλες εκπτώσεις για τους πελάτες-φαρμακοποιούς και δαπανούν χρήματα για την εκπαίδευση του προσωπικού του φαρμακείου.

Πώς θα Εκμεταλλευτούμε Εμείς οι Φαρμακοποιοί τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

Μια τόσο ταχέως αναπτυσσόμενη και τόσο πολλά υποσχόμενη κατηγορία όπως τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. δεν μπορούμε να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη.

Γι’ αυτό το λόγο πρέπει σαν επιστήμονες να επενδύσουμε στη γνώση, να διαβάσουμε και να ενημερωθούμε για τα συστατικά, τις δράσεις και τις ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. που έχουμε στο Φαρμακείο μας.

Τις περισσότερες φορές όταν οι πελάτες μας επιλέγουν ένα φάρμακο αυτής της κατηγορίας, θεωρούμε δεδομένο ότι γνωρίζουν τα πάντα γι’ αυτό και δεν τους δίνουμε επιπλέον πληροφορίες.

Ο πραγματικός μας ρόλος όμως είναι να αφιερώσουμε χρόνο στον κάθε πελάτη και να συζητήσουμε τα συμπτώματα που τον απασχολούν, κατόπιν να διερευνήσουμε αν πάσχει από κάποια χρόνια ασθένεια ή αν βρίσκεται σε αγωγή, να επιλέξουμε μαζί του το κατάλληλο MΗ.ΣΥ.ΦΑ. και να του δώσουμε σωστές και πλήρεις οδηγίες για τον τρόπο χρήσης του.

ΜΗΣΥΦΑ και Επικοινωνία με τους Πελάτες στο Φαρμακείο

Με αυτόν τον τρόπο προσέγγισης δημιουργούμε προσωπικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας και εκείνοι θα συνεχίσουν να έρχονται στο Φαρμακείο μας ακόμα και αν τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. αρχίσουν να διατίθενται και από άλλα κανάλια διανομής.

Παράλληλα, μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε τις προσφορές των εταιριών, προκειμένου να αυξάνουμε την κερδοφορία μας και τέλος είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε έναν χώρο στο Φαρμακείο ειδικά για αυτή την κατηγορία.

Ο χώρος αυτός πρέπει να βρίσκεται σε εμφανές και προσβάσιμο από τους πελάτες σημείο.

Τα ράφια που φιλοξενούν να ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. να είναι πάντα γεμάτα, καθαρά και χωρισμένα ανά κατηγορία με βάση τα συμπτώματα τα οποία αντιμετωπίζουν, και να φέρουν ειδική σήμανση με διάφορα χρώματα, προκειμένου να γίνεται πιο εύκολη η πλοήγηση και η αναγνώριση από μέρους του πελάτη.

Τέλος τα φάρμακα θα πρέπει να εναλλάσσονται κάθε εποχή και να τοποθετούνται στα ράφια φάρμακα που αντιμετωπίζουν συμπτώματα που είναι σε έξαρση την εκάστοτε χρονική περίοδο.

Εκμεταλλευτείτε την αποκλειστική σας ιδιότητα ως επιστήμονες-σύμβουλοι υγείας και χρησιμοποιήστε την κατηγορία των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. σαν εργαλείο ανάπτυξης του Φαρμακείου σας.

Τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. δεν αποτελούν χαμένο κεφάλαιο για το φαρμακείο αλλά ευκαιρία προσέλκυσης πελατών!

Νάντια Ποσειδώνος, Φαρμακοποιός

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.