fbpx

Τα Ευαίσθητα Δέρματα στον Ήλιο

Για πολλά άτομα ο ήλιος δεν είναι φίλος.

Ακόμη και η ελάχιστη έκθεσή τους στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να επιφέρει σε αυτούς κάποια δερματική αντίδραση και άλλα μη φυσιολογικά συμπτώματα.

Στην αρχή του καλοκαιριού που κάνουμε τις απαραίτητες συστάσεις στο φαρμακείο, σχετικά με τα κατάλληλα αντηλιακά και γενικά τα προϊόντα για τα προβλήματα από τον ήλιο, ας προετοιμαστεί και όλη η ομάδα μας, προκειμένου να γνωρίζει πώς να αντιμετωπίζει τις πιο συχνές περιπτώσεις με ευαισθησίες από τον ήλιο στον πάγκο του φαρμακείου.

Ακόμη και η ελάχιστη έκθεσή τους στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να επιφέρει σε αυτούς κάποια δερματική αντίδραση και άλλα μη φυσιολογικά συμπτώματα.

Ας δούμε μια περίπτωση… όπου ο πελάτης έχει ευαίσθητο ανοιχτόχρωμο δέρμα.

«Έχω πολύ ανοικτό δέρμα με φακίδες όπως βλέπετε και μόλις βγαίνω για λίγα λεπτά στον ήλιο το καλοκαίρι κοκκινίζω αμέσως. Βάζω ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 20 αλλά νιώθω ότι δεν με προστατεύει.»

Η απάντησή σας

«Το δέρμα σας παρουσιάζει μια υπερευαισθησία στον ήλιο λόγω του ανοικτού φωτότυπου σας. Το αντηλιακό με δείκτη 20 δεν σας καλύπτει. Εσείς χρειάζεστε ένα ιδιαίτερο δερματολογικό αντηλιακό με δείκτη προστασίας 50+ και στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα, που θα σας εξασφαλίζει πολύ υψηλή προστασία. Θα το εφαρμόζετε λίγα λεπτά πριν την έκθεσή σας στον ήλιο και θα το ανανεώνετε κάθε 2 ώρες.»

Τι πρέπει να γνωρίζει η ομάδα του φαρμακείου:

Ο φωτότυπος

Κάθε άτομο έχει έναν ιδιαίτερο φωτότυπο που καθορίζει το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών, των ματιών και φυσικά την ευαισθησία του στον ήλιο.

Το χρώμα του δέρματος οφείλεται στην παρουσία χρωστικών πρωτεϊνών που ονομάζονται μελανίνες και διακρίνονται σε σκουρόχρωμες  (ευμελανίνες) και σε ανοιχτόχρωμες (φαιομελανίνες).

Η διαφορετική αναλογία τους, από άτομο σε άτομο, καθορίζει τον φωτότυπό του και κατ’ επέκταση την ευαισθησία του στον ήλιο.

Άτομα με φωτότυπο 1-3 έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα και παθαίνουν εύκολα εγκαύματα στον ήλιο, ενώ αυτοί που έχουν πιο σκούρο, πιο σταρένιο δέρμα με φωτότυπο από 4-5, έχουν μεγαλύτερο ποσοστό από σκουρόχρωμες μελανίνες, οι οποίες τους προστατεύουν περισσότερο από το ηλιακό έγκαυμα και φυσικά, τους επιτρέπουν ένα γρήγορο και βαθύ μαύρισμα.

Η επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού

Για την κατάλληλη σύσταση αντηλιακού, το πρώτο κριτήριο είναι ο δείκτης προστασίας που παρέχει.

Γνωρίζουμε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία ευθύνεται κυρίως για τις αντιδράσεις του δέρματος στον ήλιο.

Η UVB ευθύνεται για το κοκκίνισμα και το έγκαυμα, μετριέται με τον δείκτη προστασίας SPF που ιδανικά μας δείχνει πόσο χρόνο παραπάνω μας προστατεύει το προϊόν από ό,τι χωρίς προστασία.

Στην πραγματικότητα όμως, η ανανέωση του αντηλιακού θα πρέπει να γίνεται κάθε 2 ώρες, λόγω της εφίδρωσης στο δέρμα και της απώλειας της προστατευτικής του δράσης.

Η UVA είναι πιο διεισδυτική και πιο καταστροφική στο δέρμα, υπεύθυνη για τη φωτογήρανση και τις φωτοευαισθησίες, αλλά και για τον καρκίνο του δέρματος.

Δεν υπάρχει standard δείκτης προστασίας για την ακτινοβολία UVA.

Ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος είναι ο IPP που βασίζεται στη μέτρηση «in vivo» της άμεσης μελάγχρωσης από τη UVA.

Εκτός όμως από τον δείκτη προστασίας, σημαντικά στην επιλογή και τη πρόταση του αντηλιακού είναι η υφή και η μορφή του.

Λεπτές υφές που απλώνονται εύκολα, δεν κολλάνε και δεν γυαλίζουν στο δέρμα, κρέμες ή γαλακτώματα που αφήνουν ένα όσο το δυνατό αόρατο φιλμ πάνω στην επιδερμίδα, προτιμώνται, επειδή η αισθητική και η ευχάριστη χρήση είναι βασικά κριτήρια για την επιλογή του πελάτη.

Τα νέα αντηλιακά με καινοτόμες συνθέσεις και συνδυασμούς φωτοπροστατευτικών μέσων, προσπαθούν με την επικοινωνία τους να πείσουν τον καταναλωτή για την ασφαλή τους φωτοπροστασία αλλά και τη κοσμητική τους.

Παράλληλα, πρακτικές μορφές, σε spray, stick αλλά και οι παραδοσιακές κρέμες και γαλακτώματα, εξασφαλίζουν μια ευρεία επιλογή για κάθε μέρος του σώματος και όλες τις προτιμήσεις.

Οι απαραίτητες συμβουλές σας ιδιαίτερα στα ευαίσθητα δέρματα

- Αποφύγετε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο, χωρίς προστασία.

- Πριν την έκθεση στον ήλιο, χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος με πολύ υψηλή προστασία 50+ σε επαρκή ποσότητα, για να σχηματισθεί ένα ομοιογενές φιλμ πάνω στο δέρμα σας.

- Να ανανεώνετε τη χρήση του κάθε 1,5-2 ώρες, αλλά και μετά το μπάνιο ή μετά από έντονη εφίδρωση, ακόμη και αν είστε κάτω από την ομπρέλα.

- Μην παραμένετε στον ήλιο για πολύ διάστημα με τη δικαιολογία ότι χρησιμοποιείτε μια πολύ υψηλή προστασία.

- Καλύψτε τα ευαίσθητα σημεία σας με ρούχα, να φοράτε πάντα πλατύγυρα καπέλα και απορροφητικά γυαλιά ηλίου.

- Να πίνετε πολύ νερό για να είστε πάντοτε ενυδατωμένοι και επίσης, να χρησιμοποιείτε μια κρέμα βαθιάς ενυδάτωσης για ευαίσθητα δέρματα.

- Να προτιμάτε τα σκιερά μέρη κατά την παραμονή σας στην ακροθαλασσιά.

- Αποφύγετε τη χρήση αρωμάτων, αποσμητικών και καλλυντικών έντονα αρωματισμένων πριν την έκθεση στον ήλιο.

- Η συννεφιά δεν εμποδίζει τις αντιδράσεις από την ηλιακή ακτινοβολία.

- Μην χρησιμοποιείτε ένα αντηλιακό του οποίου η συσκευασία έχει ανοιχτεί… πέρσι το καλοκαίρι!

www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων