fbpx

Θα Ήθελα μια Αντηλιακή Κρέμα

Με τον ερχομό των ηλιόλουστων ημερών δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Οι σωστές συμβουλές στο φαρμακείο είναι αρκετές για να εξασφαλίσουν την κατάλληλη προστασία και συμπεριφορά του πελάτη μας απέναντι στον ήλιο.

Οι σωστές συμβουλές στο φαρμακείο είναι αρκετές για να εξασφαλίσουν την κατάλληλη προστασία και συμπεριφορά του πελάτη μας απέναντι στον ήλιο.

Ας δούμε περιπτώσεις διαλόγου με τον πελάτη.

1η Περίπτωση:

ΚΟΡΙΤΣΙ 18 ΕΤΩΝ: «Θα ήθελα ένα συμπλήρωμα διατροφής για να προετοιμάσω το δέρμα μου για μαύρισμα.»

- ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: «Έχετε σκεφτεί ότι χρειάζεστε και προστασία από τον ήλιο;»

«Είναι πραγματικά απαραίτητο;»

Φυσικά και είναι! Τα συμπληρώματα διατροφής για μαύρισμα περιέχουν φυτικά καροτενοειδή, έλαια (borage, evening primrose) κατά της ξηρότητας του δέρματος και αντιοξειδωτικά (κατά των ελεύθερων ριζών και της γήρανσης του δέρματος).

Πρέπει να ξεκινάμε τη λήψη τους 15 ημέρες πριν από την έκθεσή μας στον ήλιο και να τα συνεχίζουμε έως και για 15 ημέρες μετά τις διακοπές μας.

Το επιφανειακό μαύρισμα που προκαλούν τα συμπληρώματα διατροφής δεν προστατεύει από τις βαθιές βλαβερές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τη χρήση αντηλιακής προστασίας, η οποία θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη σύμφωνα με τον φωτότυπο και τον τύπο δέρματος του καθενός.

2η Περίπτωση:

ΑΝΔΡΑΣ, 35 ΕΤΩΝ: «Χρειάζομαι ένα αντηλιακό σε πολύ μικρή συσκευασία.»

- ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: «Σε μικρή συσκευασία;… για το Σαββατοκύριακο το θέλετε;»

«Όχι, για τις 15 ημέρες των διακοπών μου, αλλά βάζω όποτε θυμάμαι γιατί βαριέμαι να βάζω κρέμες.»

Για ένα άτομο με μέση σωματική διάπλαση (1,75 m και 65 kg), η αποτελεσματική αντηλιακή προστασία περιλαμβάνει τη χρήση ποσότητας αντηλιακής κρέμας ισοδύναμης με 6 κουταλάκια του γλυκού προϊόντος (2 mg /cm²) ανά εφαρμογή.

Η κατανομή πρέπει να είναι ομοιόμορφη, χωρίς να ξεχνάμε τα αυτιά, τον αυχένα, το πίσω μέρος των γονάτων και τα πόδια.

Ανανεώνουμε την εφαρμογή κάθε 2 ώρες και μετά από κάθε μπάνιο ή έντονη σωματική δραστηριότητα, πάντα σε στεγνό δέρμα, καθώς τα αντηλιακά είναι 60 έως 90% λιγότερο αποτελεσματικά σε υγρό δέρμα.

Η εφαρμογή του αντηλιακού δεν πρέπει να σχετίζεται με την αύξηση του χρόνου έκθεσης.

Η εφαρμογή ενός μη λιπαρού σκευάσματος (Oil free) σε spray μπορεί να διευκολύνει την αποδοχή του προϊόντος κυρίως από τον άνδρα καταναλωτή.

Η κατανομή πρέπει να είναι ομοιόμορφη, χωρίς να ξεχνάμε τα αυτιά, τον αυχένα, το πίσω μέρος των γονάτων και τα πόδια.

3η Περίπτωση:

ΜΙΑ ΕΓΚΥΟΣ ΓΥΝΑΙΚΑ, 30 ΕΤΩΝ: «Παρατηρώ ότι έχω ορισμένες σκούρες κηλίδες στα μάγουλα και στο μέτωπο. Γιατί έγινε αυτό και τι μπορώ να κάνω;»

- ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: «Δεν προστατεύσατε το δέρμα σας με αντηλιακό;»

«Όχι, αλλά δεν βγαίνω συχνά στον ήλιο έτσι κι αλλιώς.»

Είναι κοινό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες που έχουν κληρονομική προδιάθεση να αναπτύσσουν σκουρόχρωμες κηλίδες στο δέρμα του προσώπου τους.

Η πάθηση συνήθως ονομάζεται «μάσκα της εγκυμοσύνης», αλλά είναι επιστημονικά γνωστή ως χλόασμα ή μέλασμα της εγκυμοσύνης.

Οι γυναίκες με σκούρο δέρμα είναι πιο επιρρεπείς.

Επίσης, μπορεί να υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνιστούμε περιορισμένη έκθεση στον ήλιο και εφαρμογή ενός αντηλιακού υψηλής προστασίας.

Είναι καλύτερα να αποφεύγονται αντηλιακά με οργανικά χημικά φίλτρα, καθώς μερικά από αυτά μπορούν να διαταράξουν το ορμονικό σύστημα.

Προτιμήστε καλύτερα αντηλιακά με ορυκτά φυσικά φίλτρα, αποφεύγοντας αυτά με τη μορφή νανοσωματιδίων που θα μπορούσαν να περάσουν το φράγμα του δέρματος με πιθανότητα συστημικών επιδράσεων.

ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ

Εάν η πλήρης απουσία έκθεσης στον ήλιο είναι επιβλαβής (υποβιταμίνωση D), η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ακτινικής δερματίτιδας, πρόωρης γήρανσης του δέρματος, μελανώματος ή καρκίνου.

Ένα προσαρμοσμένο αντηλιακό, πρέπει να συνδυάζει αποτελεσματική προστασία έναντι των βλαβερών επιδράσεων του ήλιου και την άνεση στην εφαρμογή.

Υπάρχουν τρία κριτήρια επιλογής:

- Ο τύπος του φίλτρου.

- Ο δείκτης προστασίας από τον ήλιο.

- Η γαληνική μορφή.

Τα φίλτρα

Ένα αντηλιακό προϊόν συχνά περιέχει αρκετά φίλτρα για να αποκτήσει ένα ευρύ φάσμα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία και συχνά συνδυάζει χημικά φίλτρα και φίλτρα ορυκτών.

Χημικά φίλτρα

Διεισδύουν στην επιδερμίδα.

Απαιτείται εφαρμογή 30 λεπτών πριν από την έκθεση στον ήλιο.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση: να αποφεύγονται στο ευαίσθητο δέρμα, επειδή μερικά μόρια μπορούν να προκαλέσουν τοπικούς ερεθισμούς και δυσανεξίες (π.χ. PABA, Padimate O) και στην εγκυμοσύνη λόγω ορμονικών επιδράσεων (π.χ. βενζοφαινόνη-3, 4-MBC).

Ορυκτά φίλτρα: αυτά τα μικροσωματίδια παραμένουν στην επιφάνεια του δέρματος, σχηματίζοντας ένα υπόλευκο φιλμ και λειτουργούν ως καθρέπτης που αντανακλά την υπεριώδη ακτινοβολία.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση: η ασφάλεια των νανοσωματιδίων από οξείδιο του ψευδαργύρου και οξείδιο τιτανίου δεν έχει τεκμηριωθεί μακροπρόθεσμα, με πιθανή διαδερμική διέλευση και υποψία συστημικών επιδράσεων.

Ο δείκτης SPF

Ο δείκτης προστασίας από τον ήλιο (SPF) ορίζει την προστασία από την UVB.

Υπάρχουν 4 βαθμίδες φωτοπροστασίας:

- χαμηλή (SPF 6 ή 10)

- μέση (SPF 15, 20 και 25)

- υψηλή (SPF 30 ή 50)

- πολύ υψηλή (SPF 50+)

Ο δείκτης προστασίας από την UVA πρέπει να αντιπροσωπεύει το 1/3 του SPF.

Ο δείκτης προστασίας από τον ήλιο επιλέγεται σύμφωνα με δύο κριτήρια: τον φωτότυπο του δέρματος, ο οποίος ορίζεται ανάλογα με την αντιδραστικότητα του στον ήλιο και τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο που εξαρτάται από τον τόπο και τον τρόπο ζωής, καθώς και τις δραστηριότητες του ατόμου.

Οι γαληνικές μορφές

- Τα sticks είναι προσαρμοσμένα στις πολύ εκτεθειμένες περιοχές του προσώπου, καθώς και πάνω στις μελαγχρωματικές κηλίδες και στις ουλές.

- Για το σώμα και τις τριχωτές περιοχές, προτιμάται μια λεπτόρευστη υφή γαλακτώματος.

- Τα spray αντενδείκνυνται σε παιδιά κάτω των 15 ετών και σε ασθματικούς ασθενείς.

- Για το λιπαρό δέρμα επιλέξτε μορφές μη φαγεσωρογόνες.

- Τα λάδια έχουν καλή ανθεκτικότητα στο νερό και την εφίδρωση.

Οι συμβουλές «κλειδιά»

- Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο όταν υπάρχει ήδη ηλιακό έγκαυμα ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, προστατεύστε την περιοχή με μεγάλη αντηλιακή προστασία και ρουχισμό.

- Μην χρησιμοποιείτε άρωμα ή αποσμητικό διότι μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθητοποίηση.

- Προστατέψτε τα μάτια σας με γυαλιά ηλίου με προστασία UV και σήμανση CE.

- Οι δερματολόγοι συνιστούν να ανανεώνουμε το αντηλιακό στο δέρμα μας κάθε δύο ώρες περίπου.

Άννα Μαρία Χοσάδα, Φαρμακοποιός με εξειδίκευση στην Οργάνωση και Διοίκηση Μονάδων Υγείας
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων