fbpx

Κορωνοϊός - Συμβουλές για την Υποδοχή των Ασθενών στο Φαρμακείο

Εδώ και λίγες ημέρες, οι άνθρωποι σπεύδουν να πάνε στα φαρμακεία για να ανεφοδιαστούν με τα φάρμακα τους και όχι μόνο… με περισσότερη ή λιγότερη πειθαρχία και σεβασμό των μέτρων προστασίας.

Σήμανση στο έδαφος για τήρηση αποστάσεων, προστατευτικό από πλεξιγκλάς ή γυάλινο μπροστά από τον πάγκο, εξυπηρέτηση μέσα από ειδικά «παράθυρα» εξώθυρας όπως και στη διανυκτέρευση... τα φαρμακεία κάνουν ό, τι μπορούν για να προστατευτούν από τη μόλυνση του Covid-19.

Κορωνοϊός - Συμβουλές για την Υποδοχή των Ασθενών στο Φαρμακείο.

Οι αρμόδιοι φορείς υπενθυμίζουν ότι όλα τα φαρμακεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και να κλείνουν μόνο για έκτακτους λόγους που θα πρέπει να αναφέρονται στην αρμόδια υπηρεσία υγείας.

Όσον αφορά τις πληροφορίες προς το κοινό, τα μέτρα προστασίας πρέπει να αναρτώνται σε εμφανή σημεία στην είσοδο αλλά και μέσα στο φαρμακοπωλείο:

«Να πλένετε τακτικά τα χέρια σας», «να φτερνίζεστε στον αγκώνα», «να διατηρείτε ασφαλείς αποστάσεις», κλπ.

Να συμβουλεύετε τις ευπαθείς ομάδες να μην μετακινούνται ή να έρχονται στο φαρμακείο, αλλά να ζητούν από τους φροντιστές τους ή γείτονες να κάνουν τα ψώνια τους.

Προτείνετε τηλεφωνική επικοινωνία για τα φάρμακα της συνταγής ή αποστολή -αν είναι δυνατόν- με email τη συνταγή για την προετοιμασία, προκειμένου να περιοριστεί ο χρόνος αναμονής στον χώρο του φαρμακείου.

Οι ασθενείς πρέπει να διατηρούν μια ασφαλή απόσταση μεταξύ τους.

Εκείνοι που έχουν συμπτώματα (βήχας και / ή πυρετός και / ή αναπνευστική δυσφορία και / ή διάρροια) πρέπει να το αναφέρουν τηλεφωνικά πριν προσέλθουν για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα όπως:

1. Απομονώστε τον ασθενή με σημεία λοίμωξης από το αναπνευστικό σύστημα και να τον απομακρύνετε από την περιοχή που βρίσκονται άλλοι πελάτες, φορώντας πάντα μια μάσκα και γάντια προστασίας και διατηρώντας απόσταση ενός μέτρου από τον ασθενή αυτόν,

2. Εξοπλίστε τον ασθενή και τον φροντιστή του με μάσκα (χειρουργική απουσία FFP2) και

3. Προτρέψτε τον ασθενή να επιστρέψει στο σπίτι και να περιορίσει τον εαυτό του.

Οι ασθενείς πρέπει να διατηρούν μια ασφαλή απόσταση μεταξύ τους.

Τον συμβουλεύετε να κάνει συμπτωματική θεραπεία για να μειώσετε τον πυρετό (παρακεταμόλη) και να παρακολουθεί την εξέλιξη των συμπτωμάτων, ενημερώνοντας τον θεράποντα ιατρό του.

Σε περίπτωση αύξησης των κλινικών συμπτωμάτων (υποβάθμιση της αναπνευστικής ικανότητας, δυσκολία στην αναπνοή, δυσκολία στην αναπνοή), συμβουλεύστε τον να καλέσει τον ΕΟΔΥ στο 1135.

Όσον αφορά τον χώρο πωλήσεων, συνιστάται να ορίσετε μια κατεύθυνση κυκλοφορίας, εάν είναι δυνατόν, για να αποφύγετε τη διασταύρωση των ασθενών κατά τη μετακίνησή τους.

Σήματα εδάφους (γραφική παράσταση) τοποθετούνται για να επισημαίνονται χώροι τουλάχιστον 1 μέτρου μεταξύ των ασθενών που περιμένουν.

Εξοπλίστε τις θέσεις εξυπηρέτησης με προστατευτικά μέσα που αναφέραμε παραπάνω, για να κρατήσετε τους ασθενείς μακριά από το προσωπικό.

Συμβουλές για την προστασία της ομάδας

Για την προστασία από την μόλυνση Covid-19 στον πάγκο, η προληπτική χρήση προστατευτικού εξοπλισμού (μάσκες, μπλούζες, γάντια) ειδικού για επαγγελματίες υγείας χωρίς στενή επαφή με τους άρρωστους δεν είναι απαραίτητη.

Η χρήση μιας απλής μάσκας και γαντιών μιας χρήσης είναι αρκετή.

Η τακτική υγιεινή των χεριών όταν δεν φοράτε γάντια (πλύση, ή αντισηπτική γέλη) είναι απαραίτητη.

Είναι επίσης απαραίτητο να:

- Αποφύγετε τη χρήση φακών επαφής και να προτιμάτε γυαλιά,

- Αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που εμφανίζουν σημεία αναπνευστικής λοίμωξης, εξ ου και η σημασία των οδηγιών στην είσοδο του φαρμακείου,

- Καθαρίζετε τακτικά τα κοινά εργαλεία ( πληκτρολόγια, ποντίκι υπολογιστή, τηλέφωνα και κινητά, καθώς και τις επιφάνειες εργασίας, με μαντηλάκια εμποτισμένα με απορρυπαντικό και μετά με 70° αλκοόλη,

- Φορέστε τη λευκή σας μπλούζα και να την αλλάζετε κάθε ημέρα και

- Συνιστάται να φοράτε γάντια... παρόλο που δεν είναι πρακτικά.

Όσον αφορά τον καθαρισμό των χώρων, πρέπει να θεσπιστούν όλα τα μέτρα κοινής λογικής για να διατηρούνται οι χώροι καθαροί και απολυμασμένοι:

- Πολλαπλασιάστε τη συχνότητα καθαριότητας και

- Χρησιμοποιήστε προϊόντα καθαρισμού με ιοκτόνο δράση και αλκοόλ πάνω από 60°.

www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.