fbpx

Κορωνοϊός - Οι Φαρμακοποιοί στην Καρδιά της Κρίσης

Η επιδημία του κορωνοϊού επισημαίνει για μία ακόμη φορά τις ικανότητες του φαρμακοποιού ως επαγγελματία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ως ειδικός στα φάρμακα, ο φαρμακοποιός μπορεί να ερωτηθεί και για την ύπαρξη θεραπειών.

Προσδοκούν από εκείνον να διαδραματίσει αυτό τον ρόλο, τόσο οι δημόσιοι φορείς, οι οποίοι βασίζονται στο δίκτυο για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού, όσο και οι ίδιοι οι ασθενείς.

Όσον αφορά τους ασθενείς, ο φαρμακοποιός θα πρέπει να απαντά σε πολλαπλές ερωτήσεις, να καθησυχάζει τις ανησυχίες, να καταπολεμά τις παρερμηνείες, αλλά και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις και να εντοπίζει τις «ύποπτες» περιπτώσεις, ώστε να εξασφαλίσει ότι θα υπάρξει μέριμνα για αυτές το συντομότερο δυνατό.

Ενημέρωση, καθησυχασμός, καθοδήγηση

Αν και τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβάλλονται καθημερινά, ορισμένα στοιχεία, όπως είναι η περίοδος επώασης της νόσου - μεταξύ 5 και 14 ημερών - κατά την οποία η ασθένεια είναι μεταδοτική, μπορούν να δοθούν ως πληροφορίες στο κοινό.

Το ίδιο ισχύει και για το ποσοστό θνησιμότητας από τη λοίμωξη, το οποίο ανακοινώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και είναι 3% και το οποίο αυξάνεται στο 14,8% για τα άτομα άνω των 80 ετών.

Ως ειδικός στα φάρμακα, ο φαρμακοποιός μπορεί, επίσης, να ερωτηθεί για την ύπαρξη θεραπειών.

Η προσφυγή στην επιστήμη θα είναι, επίσης, χρήσιμη ώστε να διαλύει τις πλέον απίθανες φήμες σχετικά με πιθανώς θαυματουργά φάρμακα - από την κοκαΐνη μέχρι τα αιθέρια έλαια, τα προβιοτικά ή το βρασμένο σκόρδο - καθώς και τα πιο ευφάνταστα μέτρα προστασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το να φορά κανείς μάσκα, σε καταστάσεις που έχουν προσδιοριστεί από τις αρμόδιες αρχές, το συχνό πλύσιμο τον χεριών, η αποφυγή της επαφής των χεριών με τους βλεννογόνους του στόματος της μύτης και των ματιών, καθώς και η χρήση υδροαλκοολικής γέλης στα χέρια, είναι τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει κανείς.

Κατά την προσέγγιση με έναν ασθενή που επέστρεψε από μια ζώνη κινδύνου ή που έχει έρθει σε επαφή με ένα άτομο - ακόμη και ασυμπτωματικό - που πιθανόν να έχει προσβληθεί από τον ιό, ο φαρμακοποιός θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή τα απαιτούμενα μέτρα μπροστά σε μια «ύποπτη ή πιθανή» περίπτωση.

Ένα υδροαλκοολικό διάλυμα θα πρέπει να τίθεται στη διάθεση του ασθενούς, ώστε να μπορεί να απολυμαίνει τα χέρια του και θα πρέπει να του τοποθετηθεί χειρουργική μάσκα ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα μόλυνσης των γύρω του.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρξει άμεσα επικοινωνία με το τηλεφωνικό κέντρο 210 5212054 και θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή όλα τα μέτρα προστασίας (μάσκες, υδροαλκοολικό διάλυμα, μη αποστειρωμένα γάντια μίας χρήσης, προστατευτικά γυαλιά, θερμόμετρο χωρίς επαφή).

Τέλος, οι πελάτες που βρίσκονται στο φαρμακείο θα πρέπει να απομακρυνθούν, αλλά και να ταυτοποιηθούν, προκειμένου να είναι σε θέση να εκτιμήσουν εκ των υστέρων την πιθανότητα επαφής σε περίπτωση επιβεβαίωσης της μόλυνσης.

Μάσκες: Μέγιστη προστασία

Εδώ και μερικές εβδομάδες, οι φαρμακοποιοί δέχονται πιέσεις από τον κόσμο σχετικά με τη ζήτηση σε μάσκες και αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες προκειμένου να απαντήσουν σε αυτό το αίτημα.

Θα πρέπει να θυμόμαστε πως οι μάσκες δεν αφορούν παρά μόνο τους «υπόπτους», ως φορείς του ιού.

Εάν φορεθούν κατά τα πρώτα συμπτώματα, μειώνουν την πιθανότητα μετάδοσης μολυσματικών παραγόντων.

Από την άλλη, οι μάσκες ενεργού άνθρακα FFP2 είναι οι μόνες που μπορούν να προστατεύσουν τα άτομα που δεν έχουν μολυνθεί (οι μάσκες FFP1 προστατεύουν μόνο από τη σκόνη).

Αυτές οι αναπνευστικές συσκευές μίας χρήσης, οι οποίες φιλτράρουν σωματίδια και μολυσματικούς παράγοντες που μπορούν να μεταδοθούν μέσω του αέρα και προστατεύουν από τον κίνδυνο μετάδοσης από σταγονίδια, παρέχουν αποτελεσματική προστασία για τρεις έως οκτώ ώρες.

Είναι απαραίτητο, δε, μετά την αφαίρεση, να τα τοποθετηθούν οι μάσκες σε μια πλαστική σακούλα και να πλύνουμε καλά τα χέρια μας.

Απόθεμα Φαρμάκων: Αποφύγετε τον πανικό

Σήμερα, τα μόνα διαθέσιμα φάρμακα κατά του Covid-19 είναι συμπτωματικές θεραπείες.

Το να συγκεντρώνει κανείς - είτε ασθενής, είτε φαρμακοποιός - μεγάλες ποσότητες των σκευασμάτων αυτών (ειδικά των αντιπυρετικών), θα πρέπει να αποφευχθεί, ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις στην αλυσίδα φαρμάκων.

Θα πρέπει, επίσης, να θυμόμαστε ότι οι χονδρέμποροι - διανομείς υποχρεούνται από το νόμο να διατηρούν ένα απόθεμα το οποίο να καλύπτει τουλάχιστον δύο εβδομάδες κατανάλωσης.

www.PharmaManage.gr

 

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.