fbpx

Άδικες οι Κατηγορίες του ΕΟΦ για το Θέμα των Εμβολίων

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κύριος Απόστολος Βαλτάς, στο πλαίσιο πρόσφατου συνεδρίου για τη συμμόρφωση των ασθενών, χαρακτήρισε «άδικες» και «άστοχες» τις κατηγορίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) προς τους φαρμακοποιούς, ότι παραπληροφορούν τον κόσμο για τις ελλείψεις των αντιγριπικών εμβολίων και δημιουργούν πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή του εμβολιασμού.

Παράλληλα, απέδωσε τις ελλείψεις που εντοπίζονται στην αγορά στη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου και ζήτησε για μια ακόμη φορά παράταση της ισχύος των χιλιάδων υφιστάμενων συνταγών, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος που δεν βρίσκει το εμβόλιο να τις εκτελέσει.

Άδικες οι κατηγορίες του ΕΟΦ για το θέμα των εμβολίων, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κύριος Απόστολος Βαλτάς.

«Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα να εμβολιαστεί είχε ως αποτέλεσμα να εξαντληθούν αμέσως φέτος οι πρώτες παρτίδες που στάλθηκαν στα φαρμακεία», σημείωσε ο κύριος Απόστολος Βαλτάς, τονίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί συνέβαλλαν σε σημαντικό βαθμό, έτσι ώστε να ξεκινήσει η εμβολιαστική κάλυψη από την αρχή της περιόδου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΦΣ έχει στείλει από τις 15 Οκτωβρίου επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κύριο Βασίλη Πλαγιανάκο, με την οποία ζητούσε να δοθεί άμεση λύση, καθώς το 25% του εμβολίου Vaxigrip, το οποίο έχει διανεμηθεί από τις αρχές του μήνα έχει εξαντληθεί, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ που αδυνατούν να το προμηθευτούν.

Όπως ανέφερε στην επιστολή, η εταιρεία, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διάθεση του εμβολίου και είναι η εταιρεία με τις μεγαλύτερες προπαραγγελίες για τη φετινή χρονιά, ενημέρωσε τον Σύλλογο πως το 75% των ποσοτήτων της πρόκειται να διανεμηθεί στις φαρμακαποθήκες στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο ΠΦΣ επεσήμανε ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αφορά στις συνταγές του αντιγριπικού εμβολίου που λήγουν, καθώς οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να τις εκτελέσουν.

«Για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, οι οποίοι θα αναγκαστούν να αναζητήσουν το εμβόλιο σε πληθώρα φαρμακείων ή με τη λήξη της συνταγής να ζητήσουν εκ νέου τη συνταγογράφησή του από τον θεράποντα ιατρό, ζητούμε να παραταθεί η ισχύς των συνταγών που έχουν ήδη εκδοθεί όπως και των συνταγών που εκδίδονται από τώρα και στο εξής, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, οπότε θα έχει ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός της αγοράς», ανέφερε στην επιστολή του ο ΠΦΣ.

Η απάντηση του ΕΟΦ

Η αντίδραση του ΕΟΦ ήταν άμεση, κάνοντας λόγο για «παραπληροφόρηση» και «ψευδείς εντυπώσεις».

«Η όποια παραπληροφόρηση περί ‘ανεπάρκειας’ ή ‘μη διαθεσιμότητας’ των εμβολίων δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις με κίνδυνο να οδηγηθούμε στην καθυστέρηση του εμβολιασμού και δη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού», τόνισε ο Οργανισμός σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η ποσότητα των αντιγριπικών εμβολίων που έχει ήδη διατεθεί στη χώρα ανέρχεται σε 1,5 εκατ. δόσεις ενώ μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμες ακόμη 1,1 εκατ. δόσεις, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί για την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο.

Ο ΕΟΦ υπενθυμίζει στους επαγγελματίες υγείας και τους πολίτες την οδηγία του υπουργείου Υγείας (από 20/12/2018) βάσει της οποίας συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά και εκτελούνται οι συνταγές για τα αντιγριπικά εμβόλια με την εμπορική τους ονομασία ( VAXIGRIP TETRA, FLUARIX TETRA και INFLUVAC TETRA).

Η οδηγία επιτρέπει για τη διευκόλυνση των πολιτών που χρειάζεται να λάβουν το αντιγριπικό εμβόλιο την ανταλλαξιμότητα των εμβολίων κατά τη συνταγογράφησή τους.

Δεν είναι δηλαδή δεσμευτική η εμπορική ονομασία της συνταγής, μπορεί ο ασφαλισμένος να λάβει το εμβόλιο που είναι διαθέσιμο.

Με ταχύ ρυθμό διατίθενται τα αντιγριπικά εμβόλια στη συμπρωτεύουσα, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

Περίπου 100.000 εμβόλια διατέθηκαν από τις αρχές Οκτωβρίου, αλλά αναμένεται η δεύτερη παρτίδα, από τις τέσσερις συνολικά, την ερχόμενη εβδομάδα.

«Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν και να ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν εμβόλιο.

Προλαβαίνουν να εμβολιαστούν, καθώς η εμβολιαστική περίοδος διαρκεί ως το τέλος Νοεμβρίου», τονίζει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), κύριος Διονύσιος Ευγενίδης.

Ιωάννης - Ευάγγελος Χαραμής
Χαραμή ΑΕ
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων