fbpx

Αυτoθεραπεία, τα Ατού για τον Ασθενή

Η αυτοθεραπεία μπορεί να είναι επωφελής μόνο εάν συνοδεύεται από τη συμβουλή των επαγγελματιών υγείας.

Τη γνώμη αυτή συμμερίζονται ομόφωνα οι εμπειρογνώμονες που συγκεντρώθηκαν πρόσφατα στο Παρίσι σε στρογγυλό τραπέζι που οργανώθηκε από το περιοδικό «Pharmaceutiques» και τον Γαλλικό Σύνδεσμο των Φαρμακευτικών Εταιρειών προϊόντων αυτοθεραπείας (AFIPA), όπου επισημάνθηκαν τα κάτωθι συμπεράσματα:

Στο μυαλό των ασθενών, η αυτοθεραπεία έχει πολλά πρόσωπα.

Αυτοθεραπεία είναι να αναζητήσει ο ίδιος ο ασθενής, χωρίς ιατρική συμβουλή, ένα φάρμακο από τον φαρμακοποιό του ή να το χρησιμοποιήσει από το φαρμακείο του σπιτιού του ή να το πάρει από ένα συγγενή που είχε το ίδιο πρόβλημα.

Πριν από τη επιλογή και λήψη του φαρμάκου, ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώσει έναν επαγγελματία υγείας που τον φροντίζει (τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό του).

Έτσι, η αυτο-φαρμακευτική αγωγή -όπως ασκείται από τους ασθενείς- δεν είναι χωρίς κινδύνους.

Για να αποκομίσουμε τα οφέλη, απαιτείται ένας προκαταρκτικός κανόνας.

Πριν από τη επιλογή και λήψη του φαρμάκου, ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώσει έναν επαγγελματία υγείας που τον φροντίζει (τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό του).

Στο μέλλον, θα ήταν καλό για να καταγράφονται τα φάρμακα αυτοθεραπείας στον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο (Dossier Medical Partage- DMP), έτσι ώστε οι επαγγελματίες υγείας να έχουν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα (συνταγογραφούμενα ή μη) του ασθενή.

Αυξήστε τη γνώση των ασθενών...

Βοηθώντας τους ασθενείς να «αναλάβουν τον έλεγχο της υγείας τους» είναι ένα από τα κύρια οφέλη που αναμένονται από την αυτοθεραπεία.

Ένας στόχος που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη θεραπευτική επιμόρφωση.

Η αυτοθεραπεία αφορά δύο τύπους ασθενών: αυτούς που έχουν χρόνιες ασθένειες και που έχουν εκπαιδευτεί στην παθολογία τους και αυτούς που θεραπεύονται για μία οξεία παθολογία.

Αυτοί είναι που πρέπει να παρακολουθούνται πρώτα, επειδή χωρίς πληροφορίες από έναν επαγγελματία υγείας, κινδυνεύουν να επιλέξουν ένα αναποτελεσματικό ή ακόμα και επιβλαβές φάρμακο για την υγεία τους.

Η αυτοθεραπεία έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: τα φάρμακα χωρίς συνταγή επιτρέπουν σήμερα τη θεραπεία πολλών παθήσεων και μάλιστα υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές θεραπείες, χωρίς ιατρική συνταγή.

Για να αποφύγουμε όμως την κακή χρήση τους και να αυξήσουμε τη γνώση των ασθενών, πρέπει να εφαρμόζουμε πάντα μια θεραπευτική υποστήριξη, με την ελάχιστη καθοδήγηση γι’ αυτά τα φάρμακα.

...και εξοικονομήστε χρόνο!

Η αυτοθεραπεία έχει ένα μεγάλο όφελος για το ευρύ κοινό: εξοικονομεί χρόνο στη θεραπεία μιας ήπιας ή χρόνιας ασθένειας.

Αυτή η πρακτική βοηθά, για παράδειγμα, να ανακουφίσει τα πρώτα συμπτώματα μιας γνωστής κατάστασης, ενώ περιμένει την ιατρική συνάντηση με έναν ειδικό.

Επιπλέον, επιτρέπει στον φαρμακοποιό να διαδραματίσει έναν απαραίτητο ρόλο στη διαχείριση των καλοηθών παθολογιών.

Η αυτοθεραπεία -συνοδευόμενη από τη σύσταση του φαρμακοποιού- θα μπορούσε έτσι να αποκλείσει την προσφυγή στο ιατρείο ή και στα επείγοντα στο νοσοκομείο, που πολύ συχνά φιλοξενούν ασθενείς που πάσχουν από ήπιες ασθένειες.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων