fbpx

Παρενέργειες Σκευασμάτων για τη Θεραπεία του Καρκίνου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ξεκινήσει την επανεξέταση των σκευασμάτων που περιέχουν φθοριοουρακίλη (επίσης γνωστή ως 5 φθοριοουρακίλη ή 5-FU) και τα σχετικά φάρμακα καπεσιταβίνη, τεγκαφούρη και φλουκυτοσίνη, τα οποία μετατρέπονται σε φθοριοουρακίλη στο σώμα.

Η επανεξέταση θα διερευνήσει τις υπάρχουσες μεθόδους ελέγχου και την αξία τους στην αναγνώριση ασθενών με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών.

Η φθοριοουρακίλη (χορηγούμενη με ένεση), η καπεσιταβίνη και η τεγκαφούρη είναι φάρμακα για τον καρκίνο, ενώ η τοπικώς χορηγούμενη φθοριοουρακίλη (εφαρμοζόμενη στο δέρμα) χρησιμοποιείται για διάφορες παθήσεις του δέρματος.

H φλουκυτοσίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται σε σοβαρές μυκητισιακές λοιμώξεις.

Επιπλέον, τα νέα δεδομένα για τις γενετικές δοκιμασίες και άλλες μεθόδους ελέγχου της ΑΔΠ που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα μπορεί να επηρεάσουν τις τρέχουσες συστάσεις.

Είναι γνωστό ότι μερικοί ασθενείς εμφανίζουν έλλειψη ενός λειτουργικού ενζύμου το οποίο ονομάζεται αφυδρογονάση της διυδροπυριμιδίνης (ΑΔΠ) η οποία είναι απαραίτητη για τον καταβολισμό της φθοριοουρακίλης.

Τα άτομα που συνταγογραφούν ενδέχεται να μη γνωρίζουν ότι οι ασθενείς τους εμφανίζουν έλλειψη του λειτουργικού ενζύμου ΑΔΠ.

Εάν λοιπόν χορηγηθεί φθοριοουρακίλη σε αυτούς τους ασθενείς ή σχετικές ουσίες, τα σώματά τους δεν μπορούν να καταβολίσουν τη φθοριοουρακίλη, με κατάληξη τη συσσώρευσή της στο σώμα.

Η συσσώρευση υψηλών επιπέδων φθοριοουρακίλης που παρατηρείται με μερικά από αυτά τα σκευάσματα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες όπως η ουδετεροπενία (χαμηλά επίπεδα ουδετερόφιλων, ενός τύπου λευκοκυττάρων που απαιτείται για να καταπολεμηθούν οι λοιμώξεις), η νευροτοξικότητα (βλάβη στο νευρικό σύστημα του σώματος), η σοβαρή διάρροια και η στοματίτιδα (φλεγμονή της επένδυσης του στόματος).

Σε ασθενείς με πλήρη έλλειψη της ΑΔΠ θα πρέπει λοιπόν να μη χορηγείται η φθοριοουρακίλη ή σκευάσματα που μπορούν να τη σχηματίσουν στο σώμα.

Οι πληροφορίες προϊόντος για τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με πλήρη έλλειψη της ΑΔΠ.

Μέχρι 8% του πληθυσμού έχει χαμηλά επίπεδα του λειτουργικού ενζύμου ΑΔΠ και μέχρι 0,5% του πληθυσμού εμφανίζει πλήρη έλλειψη του ενζύμου.

Γενετικές δοκιμασίες για έλλειψη της ΑΔΠ συνιστώνται για τα περισσότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου, αλλά ο συστηματικός έλεγχος για ανεπάρκεια ΑΔΠ πριν από την έναρξη θεραπείας δεν είναι υποχρεωτικός.

Επιπλέον, τα νέα δεδομένα για τις γενετικές δοκιμασίες και άλλες μεθόδους ελέγχου της ΑΔΠ που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα μπορεί να επηρεάσουν τις τρέχουσες συστάσεις.

Μέχρι 8% του πληθυσμού έχει χαμηλά επίπεδα του λειτουργικού ενζύμου ΑΔΠ και μέχρι 0,5% του πληθυσμού εμφανίζει πλήρη έλλειψη του ενζύμου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αξιολογήσει τώρα τα διαθέσιμα δεδομένα σε σχέση με τις υπάρχουσες μεθόδους ελέγχου για την ανίχνευση της έλλειψης ΑΔΠ και θα συστήσει, εάν χρειάζονται, οποιεσδήποτε αλλαγές στον τρόπο που χρησιμοποιούνται αυτά τα φάρμακα έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής χρήση τους.

Οι ασθενείς που έχουν απορίες σχετικά με τα φάρμακά τους θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους και δεν θα πρέπει να διακόπτουν τη λήψη των φάρμακων τους χωρίς να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.

www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων