fbpx

Ο Κοινωνικός Ρόλος του Φαρμακοποιού

Σε όλη τη μακριά πορεία της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα, η αναγνώριση των ασθενειών και τα φάρμακα, έστω και εάν δεν χάρισαν την αθανασία που θα επιθυμούσε θεωρητικά ο άνθρωπος, οριοθέτησαν το σημαντικότερο πυλώνα βελτίωσης αυτής καθ’ εαυτής της ύπαρξης των κοινωνιών, μέσα και από τα μετέπειτα αλματώδη στάδια έρευνας και εξέλιξης των επιστημών της Ιατρικής και Φαρμακευτικής.

Ο ρίζες της Φαρμακευτικής επιστήμης πάνε πολύ βαθιά μέσα στους αιώνες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο πρωτόγονος άνθρωπος είχε πάντα την ανάγκη της καταστολής του πόνου που συνόδευε τη σάρκα του, οπότε στράφηκε κατ’ αρχάς προς τη φύση μεταχειριζόμενος βότανα για την ανακούφιση από την τρομερή αυτή σωματική ενόχληση.

Ο Κοινωνικός Ρόλος του Φαρμακοποιού

Βέβαια στις πρωτόγονες κοινωνίες οι πρώτοι θεραπευτές υπήρξαν οι ιερείς δηλαδή οι μετέπειτα ιατροί και φαρμακοποιοί, ενώ η Φαρμακευτική επιστήμη διαχωρίστηκε από τη Χημεία στα τέλη του 18ου αιώνα.

Ο φαρμακοποιός υπήρξε ο επιστήμονας στη διάρκεια των αιώνων που δεν έπαυσε να παίζει πολύ σημαντικό κοινωνικό ρόλο, γιατί εκτός της προσφορά της κατάλληλης θεραπείας για τα διάφορες ασθένειες των ανθρώπων, συγχρόνως προσφέρει αφιλοκερδώς διαπροσωπική συμπαράσταση και συμβουλευτική ανακούφιση στα προβλήματα της υγείας τους.

Ο αναγνωρισμένος ρόλος του φαρμακοποιού διεθνώς, ήταν το κίνητρο για την οργάνωση επιστημονικής Ημερίδας με τίτλο: «Ο Κοινωνικός Ρόλος του Φαρμακοποιού».

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 από το Τμήμα Επιστημών Ζωής (Φαρμακευτική) του «Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου», σε συνεργασία με τους «Φαρμακοποιούς του Κόσμου – Κύπρου» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, χορηγό επικοινωνάις το ΡΙΚ, την υποστήριξη του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου και χορηγό τη φαρμακευτική εταιρία MSD.

Την Ημερίδα χαιρέτισαν οι: Κώστας Γουλιάμος, Πρύτανης «Ευρωπαικού Πανεπιστημίου Κύπρου», Γιώργος Πολυκάρπου, Αντιπρόεδρος Οργάνωσης «Φαρμακοποιοί του Κόσμου και Άννα Παφίτου, Εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας.

Τα θέματα ανά εισηγητή ήταν: «Το έργο των Φαρμακοποιών του Κόσμου Ελλάδος» Σπύρος Σερεμίδης, Ιδρυτικός Πρόεδρος των Φ.τ.Κ., «Το έργο των Φαρμακοποιών του Κόσμου-Κύπρου» Διαμάντω Παναγιωτίδου, Πρόεδρος Οργάνωσης Φ.τ.Κ. Κύπρου, «Ακαδημαϊκή Κοινωνική Ευθύνη» Σωτήρης Μιχαλέας, Πρόεδρος Τμήματος Επιστημών Ζωής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, «Η κοινωνική ευθύνη του Φαρμακοποιού στη Δημόσια Υπηρεσία», Γιώργος Σταύρου, Εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας Κύπρου, «Ο κοινωνικός ρόλος του φαρμακοποιού μέσα από το ιδιωτικό Φαρμακείο», Γρηγόρης Γρηγορίου, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Λεμεσού και «Η Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη στον χώρο της Κυπριακής Φαρμακοβιομηχανίας», με παρουσιάσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες Medochemie, Χρηστίσης Νίκος και Remedica Ανδρέας Χατζηπαναγής.

Το ποικίλο πρόγραμμα των ομιλιών της Ημερίδας στόχευε στην παρουσίαση ανάγκης ευαισθητοποίησης των λειτουργών Υγείας γύρω από θέματα που έχουν σχέση με τον εθελοντισμό, αλλά και συγχρόνως στην προβολή τοπικών και διεθνών ενεργειών κοινωνικής προσφοράς του φαρμακευτικού κλάδου.

Σπύρος Σερεμίδης, Φαρμακοποιός
Πηγή: Φαρμακοποιοί του Κόσμου

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων