Κάπνισμα και Παχυσαρκία στην Ελλάδα

Τα ευρήματα του προγράμματος ΥΔΡΙΑ, το οποίο αποτυπώνει την υγεία του πληθυσμού, παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του 43ου Ετήσιου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου.

Η μελέτη, η οποία πραγματοποιείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έδειξε ότι το 32%, δηλαδή περίπου 3 στους 5 ενήλικες μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας καπνίζουν καθημερινά, ενώ ένα 4% καπνίζει περιστασιακά και ένα 21% για τουλάχιστον έναν χρόνο κάποια στιγμή στη ζωή τους.Κάπνισμα και Παχυσαρκία στην Ελλάδα - 2
Το υψηλότερο ποσοστό συστηματικών καπνιστών παρατηρείται στις ηλικίες 25-64 ετών, όπου περίπου δύο στους πέντε συμμετέχοντες δηλώνουν ότι καπνίζουν καθημερινά. 

Το χαμηλότερο ποσοστό συστηματικών καπνιστών παρατηρείται στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η μελέτη, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 4.000 εθελοντές απ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας, έδειξε ακόμα ότι 7 στους 10 ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Το πρόβλημα είναι συχνότερο στους άνδρες, όπου παρατηρείται ένα ποσοστό 78%, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό αυτό φτάνει το 68%.

Οι άνδρες όμως είναι συχνότερα υπέρβαροι, ενώ οι γυναίκες είναι συχνότερα παχύσαρκες.

Το ποσοστό των ατόμων με φυσιολογικό σωματικό βάρος είναι υψηλότερο στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, όπου ο ένας στους τρεις είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Το 43% των υπέρβαρων ατόμων παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών, ενώ ένας στους δύο ενήλικες ηλικίας 65-79 ετών είναι παχύσαρκος.

Κάπνισμα και Παχυσαρκία στην Ελλάδα - 1

Οι επιδημιολογικές αυτές έρευνες αποτυπώνουν για πρώτη φορά σε τόσο ευρεία κλίμακα κοινωνικό-οικονομικά στοιχεία και δεδομένα υγείας (για υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία κ.ά.), καθώς και εκτίμηση διατροφικών, ανθρωπομετρικών και βιοχημικών δεικτών σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του Ελληνικού πληθυσμού.

Όπως είπαν, η επιδημία καπνίσματος και παχυσαρκίας πλήττει τους Έλληνες, εξαιτίας της υιοθέτησης ενός δυτικού τρόπου ζωής.

Το πρότυπο αυτό δυστυχώς τους απομακρύνει και από κάθε καλή συνήθεια, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η σωματική δραστηριότητα και η παραδοσιακή ελληνική διατροφή, η γνωστή μεσογειακή διατροφή.

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.