Αύξηση Μεριδίων των Γενοσήμων

Η αύξηση των μεριδίων των γενοσήμων φαρμάκων θα περνά μέσα από τα φαρμακεία, μετά τη νέα υποχρέωση που φέρνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για άνοδο του ποσοστού όγκου των φαρμάκων αυτών στο 40% φέτος και στο 60% το 2018. 

Oι φαρμακοποιοί έχουν ενημερωθεί για τα επιπλέον κίνητρα που θα έχουν προκειμένου να συστήνουν στους ασφαλισμένους την προμήθεια γενοσήμων σκευασμάτων.

Γενόσημα

Αυτά αφορούν σε κλιμακούμενες ποσοστιαίες εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες, όταν τα φαρμακεία υπερβαίνουν τον ελάχιστο ποσοστιαίο στόχο χορήγησης γενοσήμων - 25% του όγκου των πωλήσεων.

Οι εκπτώσεις αυτές πιο συγκεκριμένα θα φτάνουν το 3% για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες άνω του 25%.

Mε τον τρόπο αυτό, το Υπουργείο Υγείας στοχεύει στον περιορισμό των δαπανών για το φάρμακο, υπό την έννοια πως τα γενόσημα σκευάσματα έχουν χαμηλότερη τιμή σε σύγκριση με τα πρωτότυπα και τα off patent.

Αν και οι θεσμοί επιμένουν εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια στο αίτημά τους για αύξηση του όγκου των γενοσήμων, τα μερίδια τους εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα - περίπου 23 - 27%, παρά τις αλλεπάλληλες μειώσεις στην τιμή τους.

Η διατήρηση του όγκου των γενοσήμων σε χαμηλά επίπεδα οφείλεται στο γεγονός πως οι γιατροί, παρά το ότι συνταγογραφούν σύμφωνα με το νόμο τη δραστική ουσία του φαρμάκου και όχι την εμπορική του ονομασία, συνιστούν στους ασθενείς πιο φάρμακο να επιλέξουν.

Η πλειονότητα των ασθενών δέχονται να πληρώσουν τη διαφορά ανάμεσα στο φθηνότερο γενόσημο που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και το πρωτότυπο φάρμακο.

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.