fbpx

Πρέπει να Επενδύσετε για να τα Βγάλετε Πέρα

Μια ανακαίνιση του φαρμακείου μας, ένας επανασχεδιασμός του χώρου, η ανάπτυξη του τμήματος OTC ή ενός εξελιγμένου εργαστηρίου, μια νέα μάρκα καλλυντικών, ένα νέο πρόγραμμα διαχείρισης, ένα πρόγραμμα CRM, ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού είναι οι πιο σημαντικές επενδύσεις τις οποίες πρέπει να σκεφτούμε για να ενισχύσουμε τη δραστηριότητα του φαρμακείου μας όταν είναι στάσιμη ή μειώνεται.

Αλλά αυτές οι επενδύσεις είναι πραγματικά αποτελεσματικές;

Και, γενικότερα, θα πρέπει να επενδύσουμε για να ενισχύσουμε τα έσοδα και το περιθώριο κέρδους μας;

Τα δεδομένα της αγοράς σήμερα δείχνουν ότι οι επενδύσεις στα φαρμακεία συρρικνώθηκαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Στην πράξη, ο αριθμός των φαρμακοποιών που επιλέγουν να επενδύσουν στο φαρμακείο τους παραμένει αρκετά σταθερός, αλλά όταν επενδύουν, διαθέτουν ένα πολύ μικρότερο ποσό από ό,τι στο παρελθόν.

Πρέπει να Επενδύσετε για να τα Βγάλετε Πέρα

Οι "μεγάλες" επενδύσεις καθυστερούν ή αναβάλλονται, συμπεριλαμβανομένης της ανακαίνισης.

Η παρατηρούμενη σε αρκετά φαρμακεία μείωση της κερδοφορίας, δεν μπορεί πλέον να παράγει επαρκείς οικονομικούς πόρους.

Παράλληλα η δανειοληπτική ικανότητα έχει μειωθεί σημαντικά, διότι οι τράπεζες στην ουσία δεν δίνουν δάνεια σε επιχειρήσεις με μειωμένες ταμειακές ροές.

Το πιο σημαντικό είναι βέβαια, η έλλειψη του οράματος και της προοπτικής για καλύτερες μέρες και η έλλειψη εμπιστοσύνης για το μέλλον της κατάστασης στη χώρα μας που εμποδίζουν τις φιλόδοξες επενδύσεις.

Πρέπει όμως να κατανοήσουμε ότι το οικονομικό μοντέλο του φαρμακείου αλλάζει.

Σήμερα, για παράδειγμα, ένας φαρμακοποιός που δεν προτείνει ολοκληρωμένες λύσεις υγείας στο πελάτη του και περιορίζεται μόνο στο να εξυπηρετεί τη ζήτηση που προέρχεται από τη συνταγή ή τη διαφήμιση, δεν μπορεί να έχει πολύ αισιόδοξο μέλλον!!!

Γνωρίζοντας Πώς να Επενδύσετε

Λέγεται συχνά, ότι οι επενδύσεις είναι ένα από "τα φάρμακα" για να αντιμετωπίσουμε την κρίση.

Αλλά στον τομέα των φαρμακείων, όπου το 70 - 80% της δραστηριότητας (συνταγογραφούμενα φάρμακα) πλαισιώνεται από κρατική ρύθμιση τιμών και περιθωρίου κέρδους, η απόφαση για μια επένδυση πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καθορίσετε ποιος είναι ο σκοπός της επένδυσης και αν υπάρχουν περισσότερες από μια επιλογές για επενδύσεις, χρειάζεται να αξιολογήσετε την επιλογή σας με βάση το κόστος και το επιχειρησιακό όφελος.

Το επόμενο βήμα είναι να κάνετε ένα προϋπολογισμό εξόδων.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των επενδύσεων που μπορούν να αποσβεστούν με την πάροδο του χρόνου και εκείνων που οδηγούν σε ένα πρόσθετο έξοδο άμεσα.

Προσοχή: Όσο το κόστος μιας επένδυσης είναι μεγαλύτερο, τόσο πιο επικίνδυνη είναι σε γενικές γραμμές.

Για τον υπολογισμό της απόδοσης μιας επένδυσης , η απλούστερη μέθοδος είναι να αξιολογήσουμε τα επιπλέον έσοδα και το μέσο κέρδος που θα φέρει.

Για να επιλέξετε την κατάλληλη δαπάνη που θα κάνετε στο σωστό χρόνο, θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε το πραγματικό της κόστος, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα έξοδα που μπορεί να προκύψουν από το νέο εγχείρημα (κρυφά κόστη)

Οι Επιλογές για το Φαρμακείο

Στο φαρμακείο, οι επενδύσεις που απαιτούνται για την τόνωση της δραστηριότητας είναι επίσης εκείνες που συχνά τείνουν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και τις επιδόσεις.

Σας αναφέρω μια λίστα με τέσσερις βασικούς τομείς παρέμβασης:

• την ανακαίνιση και τη διαμόρφωση του χώρου του φαρμακείου,

• την πληροφορική,

• τη διαχείριση (εμπορική και οικονομική),

• τη διοίκηση και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Η ανακαίνιση του φαρμακείου και η εγκατάσταση ενός αναβαθμισμένου συστήματος πληροφορικής (π.χ. BI, CRM), είναι αναμφισβήτητα oι πιο σημαντικές επενδύσεις από θέμα κόστους.

Και οι δυο είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό του φαρμακείου και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να υπολογίσουμε την αύξηση των εσόδων που προέρχονται από αυτές.

Ένας πρακτικός τρόπος υπολογισμού είναι να σταθμιστεί η παραμονή και αύξηση των πιστών πελατών του φαρμακείου σε σχέση με την αναμενόμενη είσοδο νέων πελατών.

Η συνάρτηση αυτή οδηγεί στο να τεθούν οι στόχοι μιας επιτυχούς επένδυσης.

Πρέπει να Επενδύσετε στο Φαρμακείο σας!

Ακόμα ένας τομέας στον οποία μπορείτε να επενδύσετε είναι η διαχείριση και η εκπαίδευση του προσωπικού για αύξηση της παραγωγικότητας του.

Η διαχείριση των γενικών δαπανών και των δαπανών προσωπικού είναι πράγματι ένα κρίσιμο ζήτημα για πολλά φαρμακεία.

Συνεπώς, από αυτή την άποψη, δεν πρέπει σε μια περίοδο στασιμότητας ή παρακμής εσόδων σε μια επιχείρηση να κάνουμε την ίδια διαχείριση αυτών των εξόδων όπως έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν, σε περιόδους ανάπτυξης.

Για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας, είναι απαραίτητο να προσαρμοστεί το προσωπικό με την εξέλιξη του τζίρου και την κερδοφορία.

Στην πράξη, δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη να μειώσετε το προσωπικό ή τις αποδοχές τους , αλλά να έχετε υπαλλήλους πιο κινητοποιημένους και πιο αποδοτικούς.

Μια καλύτερη οργάνωση των αρμοδιοτήτων εργασίας, η πρόσληψη υπαλλήλων με περισσότερα προσόντα και η απομάκρυνση αυτών που δεν έχουν διάθεση για δουλειά, αποτελούν επενδύσεις που θα βοηθήσουν να λειτουργήσετε παραγωγικά και να αυξήσετε την εξυπηρέτηση των ασθενών - πελατών σας.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν ενεργά στη καλή λειτουργία της επιχείρησης, να αισθάνονται ότι συμμετέχουν στην εξέλιξη της και να αισθάνονται ότι τους εμπιστευόμαστε.

Το σύστημα κινήτρων επιβράβευσης, για παράδειγμα, βοηθά στην κινητοποίηση της ομάδας και στη συμμετοχή των εργαζομένων με τις επιδόσεις που προκύπτουν ανάλογα από την εργασία τους.

Για όλα αυτά χρειάζεται εσείς οι φαρμακοποιοί -επιχειρηματίες να επενδύσετε για την επιμόρφωση του προσωπικού σας κυρίως σε προσωπικό χρόνο, ως υπεύθυνοι και κατάλληλοι επιστήμονες για να τους εκπαιδεύσετε, να τους αξιολογήσετε και να τους κατευθύνετε στην εργασία τους με στόχο καλύτερες επιδόσεις.

www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων