fbpx

Happy Management - Εμπιστευτείτε την Ομάδα σας

Και εάν αφήνατε τους υπαλλήλους σας να έχουν κάποια ελευθερία και πρωτοβουλία στις αποφάσεις και ενέργειες για το καλό της επιχείρησής σας;

Με αυτό το σκεπτικό μπορείτε να υιοθετήστε νέες μεθόδους διοίκησης, εστιάζοντας στο να ακούτε τις προτάσεις των συνεργατών σας και φροντίζοντας να αισθάνονται όμορφα όλοι στην ομάδα... Και αυτό λειτουργεί!

Happy Management - Εμπιστευτείτε την Ομάδα σας.

Σε ένα πλαίσιο βαθιάς αλλαγής στο επάγγελμα, το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι και πάλι το κύριο πλεονέκτημα του φαρμακείου.

Και η ομάδα είναι ο κύριος μοχλός μιας επιτυχημένης επιχείρησης.

Ναι... αλλά εξακολουθεί να είναι απαραίτητο αυτή η ομάδα, η τόσο πολύτιμη, να είναι έτοιμη να εμπλακεί και να δώσει τον καλύτερο εαυτό της!

Προτεραιότητα λοιπόν στην ευτυχία και την ευημερία των εργαζομένων;

Αυτό είναι το δόγμα που υιοθετούν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, ασκώντας το “happy management”, αφήνοντας ελευθερία στους εργαζόμενους στη λήψη αποφάσεων. Και αυτό λειτουργεί!

Άρωμα της ελευθερίας

Ίσως να σας φαίνεται τρελό! Σκεφτείτε να δίνατε μια πλήρη αυτονομία στους συνεργάτες σας;

Αυτό θα τους έκανε πολύ πιο ευχαριστημένους;

Αυτή η ερώτηση, η οποία μπορεί να φαίνεται παράλογη ή προκλητική εκ πρώτης όψεως, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός νέου τρόπου διαχείρισης: εκείνου της «απελευθερωμένης διοίκησης».

Ορισμένοι επιχειρηματίες επιλέγουν να δώσουν στους υπαλλήλους τους την ελευθερία και την ευθύνη να αναλάβουν πλήρως τη δουλειά για την οποία έχουν αρμοδιότητα, με στόχο την εξέλιξή τους... αλλά και αυτήν της επιχείρησης.

Αυτά τα νέα τολμηρά «αφεντικά», εξασκούν πλέον το “happy management”, δηλαδή την απελευθερωμένη διοίκηση.

Δεν πρόκειται για πρότυπο, αλλά για μια κατάσταση του νου ή ακόμη και μια επιχειρηματική φιλοσοφία που στηρίζεται στο σκεπτικό ότι η ελευθερία των εργαζομένων συμβάλλει στην επιτυχία της επιχείρησης.

Είναι μια σειρά απλών πεποιθήσεων:

«Ο άνθρωπος είναι αξιόπιστος, προικισμένος με ταλέντα και προτιμά να αυτοκατευθύνεται παρά να είναι κατευθυνόμενος».

Ο πατερναλισμός και οι αποφάσεις που επιβάλλονται, αμφισβητούνται πλέον για την αποδοτικότητά τους.

Το παραδοσιακό σύστημα διοίκησης που βασίζεται σε μια ιεραρχία και μια πνιγμένη γραφειοκρατία (διαδικασία, έλεγχος, αναφορά...), χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό δυσκαμψίας και έλλειψης ανταπόκρισης.

Ένας προϊστάμενος που αναπτύσσει ένα όραμα και γενικούς στόχους, θέτοντας τον εαυτό του στην υπηρεσία της ομάδας του, έτσι ώστε κάθε εργαζόμενος να αισθάνεται καλά, να γίνει ανεξάρτητος και να θέλει να δώσει το καλύτερο από τον εαυτό του, είναι ένας “happy manager”.

Οι εργαζόμενοι ανέχονται ολοένα και λιγότερο ο manager να τους λέει συνέχεια τι πρέπει να κάνουν.

Με αυτόν τον τρόπο είναι λιγότερο παρακινημένοι.

Ως αποτέλεσμα, η επιχείρηση είναι λιγότερο αποτελεσματική, δυσκολεύεται να καινοτομήσει και να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Αντίθετα σε μια «απελευθερωμένη» επιχείρηση, οι εργαζόμενοι οργανώνονται ελεύθερα όταν αισθάνονται ότι είναι υπεύθυνοι.

Αυτό που έχει σημασία είναι ο στόχος, και όχι ο τρόπος να φτάσετε εκεί.

Η διαδικασία περιλαμβάνει έναν ριζικό μετασχηματισμό των δομών που ενορχηστρώνεται φυσικά από τον manager, ο οποίος γίνεται «απελευθερωμένος ηγέτης».

Ένας προϊστάμενος που αναπτύσσει ένα όραμα και γενικούς στόχους, θέτοντας τον εαυτό του στην υπηρεσία της ομάδας του, έτσι ώστε κάθε εργαζόμενος να αισθάνεται καλά, να γίνει ανεξάρτητος και να θέλει να δώσει το καλύτερο από τον εαυτό του, είναι ένας “happy manager”.

Φυσικά αυτός ο τρόπος λειτουργίας δεν σημαίνει αναρχία και κάνουμε ότι θέλουμε.

Απλά τα άτομα είναι αυτοελεγχόμενα αλλά και ελεγχόμενα και παρακινούμενα και από τα άλλα μέλη της ομάδας, αφού λειτουργούν σαν μια ομάδα!

Οι απελευθερωμένες επιχειρήσεις, είναι καλύτερα οργανωμένες και επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα χάρη στις αυτοελεγχόμενες ομάδες τους.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, η ομάδα και ο manager θα πρέπει να έχουν φτάσει σε κάποιο επίπεδο ωριμότητας και ανάπτυξης δεξιοτήτων!

Σημειώστε μια σημαντική λεπτομέρεια!

Οι εργαζόμενοι μιας απελευθερωμένης επιχείρησης πρέπει να είναι σε θέση να είναι αυτόνομοι. Αλλά όχι μόνο.

Πρέπει να έχουν επιχειρηματικό πνεύμα, να είναι σε θέση να παίρνουν κερδοφόρες αποφάσεις.

Πρέπει να βρούμε νόημα στην καθημερινή μας εργασία που μας οδηγεί να ερχόμαστε με διάθεση στη δουλειά.

Το “Happy Pharmacy” στην πράξη

Το απελευθερωμένο φαρμακείο !

Πρέπει να βρούμε νόημα στην καθημερινή μας εργασία που μας οδηγεί να ερχόμαστε με διάθεση στη δουλειά.

Τι κάνει λοιπόν τους εργαζόμενους να νιώθουν ευχαριστημένοι, και το οποίο είναι σημαντικό για αυτούς;

Για παράδειγμα, φροντίζουν να είναι ικανοποιημένοι και χαρούμενοι οι ασθενείς - πελάτες όταν τους εξυπηρετούν;

Οργανώνουν το πρόγραμμά τους για να πραγματοποιήσουν το όραμά τους για την καλύτερη απόδοσή τους, και την εξέλιξη του φαρμακείου που εργάζονται;

Αν θεωρείτε πρόκληση το να εφαρμόσετε το “Happy Management”, μπορείτε να ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία της αυτονομίας με τους συνεργάτες σας σε ενέργειες όπως η διαρρύθμιση του χώρου, η δημιουργία προβολών, οι λειτουργίες διαχείρισης αποθεμάτων...

Τα καθήκοντα αυτά μπορούν να γίνουν καλύτερα από ανθρώπους που τα γνωρίζουν καλά στον τομέα της αρμοδιότητάς τους και δεν είναι απαραίτητα να εμπλακεί ο manager.

Όντας ένας “happy manager”, η αποστολή σας θα έχει το πλήρες νόημά της:

Την ευημερία των μελών της ομάδας σας, την ανάδειξη της εικόνας σας και την καθημερινή εμψύχωση και την αφοσίωση των συνεργατών σας.

Ας κρατήσουμε στο μυαλό μας

- Η ευημερία των εργαζομένων σημαίνει επίσης «ύπαρξη καλών συνθηκών εργασίας».

- Κάθε εργαζόμενος έχει μια αρμοδιότητα με σαφείς προσδιορισμούς των εργασιών που είναι υπεύθυνος.

 

- Για να είναι οι συνεργάτες σας συνυπεύθυνοι, πρέπει να μοιράζονται μαζί σας τους οικονομικούς δείκτες της επιχείρησης.

- Με τη διαφάνεια των αριθμών, ο manager καθιστά την ομάδα του πιο ώριμη και πιο ικανή να καταλάβει γιατί το φαρμακείο πρέπει να αναδείξει τη διαφοροποίησή του για να έχει αύξηση τζίρου.

- Η διαφάνεια αυτή στο επιχειρηματικό και οικονομικό status της επιχείρησης, έχει επίσης το πλεονέκτημα της δημιουργίας εμπιστοσύνης στους υπαλλήλους.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.