fbpx

Η Φαρμακευτική Φροντίδα

Η Φαρμακευτική Φροντίδα ορίζεται ως μια πρακτική όπου ο ασκών φέρει ευθύνη για όποιες ανάγκες του ασθενούς σχετίζονται με τη συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή που του έχει χορηγηθεί και καθίσταται υπεύθυνος γι’ αυτήν τη δέσμευση.

Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι κοινοτικοί Φαρμακοποιοί σε πολλές χώρες αναμιγνύονται ολοένα και περισσότερο στην παροχή υπηρεσιών και όχι μόνο προϊόντων (Φαρμάκων), ενώ την ίδια στιγμή αναλαμβάνουν μεγαλύτερες ευθύνες για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η χορήγηση Φαρμάκων σε ένα συγκεκριμένο ασθενή.

Με αυτόν τον τρόπο, οι Φαρμακοποιοί ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο στο εθνικό σύστημα υγείας κάθε χώρας, ούτως ώστε, σταδιακά και εφόσον αρχίσουν να υπάρχουν δείγματα της δουλειάς τους, να μπορέσουν να διεκδικήσουν αποζημίωση των υπηρεσιών που παρέχουν στους ασθενείς τους από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η Φαρμακευτική Φροντίδα

Μια Προοπτική Αναβάθμισης του Ρόλου του Φαρμακοποιού για το Μέλλον:

Η αναζήτηση υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, αλλά και η κοινή διαπίστωση ότι επενδύοντας χρήματα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόληψη οδηγούμαστε σε εξοικονόμηση πόρων για την υγεία, ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για την εξέλιξη του κοινοτικού Φαρμακείου και στη χώρα μας.

Επομένως, ο σημερινός Φαρμακοποιός καλείται να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κάτι που όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά μπορεί να οδηγήσει και στην εξοικονόμηση πόρων στον προϋπολογισμό των δαπανών για την υγεία.

Η ανάληψη ενός τέτοιου ρόλου σίγουρα θα αναβαθμίσει το κύρος του Φαρμακευτικού επαγγέλματος, αλλά και θα διευρύνει τις πηγές του εισοδήματός του.

Εν ολίγοις, το Φαρμακείο της κοινότητας παρέχοντας υπηρεσίες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, μπορεί ταυτόχρονα να αναβαθμισθεί γενικότερα και ως επιχείρηση.

Η προσβασιμότητα του Φαρμακείου, σε συνδυασμό με την έγκυρη επιστημονική (κλινική) κατάρτιση του φαρμακοποιού, αποτελούν τις σπουδαιότερες παραμέτρους για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Παρά το γεγονός ότι για πολλούς Φαρμακοποιούς ο θεσμός της φαρμακευτικής φροντίδας παρουσιάζεται ως πολλά υποσχόμενος, ο απλός ίσως και ασαφής ορισμός που έχει δοθεί γεννά απαισιοδοξία, ακόμα και απόρριψη.

Σε μια ακόμα μελέτη από τη διεθνή βιβλιογραφία, είχε διαπιστωθεί ότι η έλλειψη χρόνου από την πλευρά του Φαρμακοποιού, καθώς και η ελλιπής επικοινωνία ήταν τα βασικά εμπόδια για την παροχή Φαρμακευτικής φροντίδας.

Επίσης, έχει υποστηριχθεί ότι για να επιτευχθεί η ποιότητα στις παρεχόμενες από τους Φαρμακοποιούς υπηρεσίες, θα πρέπει οι ίδιοι να κατανείμουν κατάλληλα τους πόρους τους, να εκπαιδεύσουν κατάλληλα το προσωπικό τους, να αναπτύξουν τρόπους διάδοσης πληροφοριών που αφορούν καινούργια Φάρμακα και υπηρεσίες, αλλά και να τεκμηριώσουν και να αξιολογήσουν την εξοικονόμηση χρημάτων και το όφελος για τον ασθενή που προκύπτουν από τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Παροχή Φαρμακευτικής Φροντίδας - Μια Αρμοδιότητα του Σύγχρονου Φαρμακοποιού Manager

Παροχή Φαρμακευτικής Φροντίδας - Μια Αρμοδιότητα του Σύγχρονου Φαρμακοποιού Manager:

Η παροχή Φαρμακευτικής Φροντίδας από το φαρμακείο της κοινότητας μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, σε αντίθεση με το δημόσιο αίσθημα, μια κερδοφόρος επιχείρηση-φαρμακείο και η ποιοτική φροντίδα του ασθενούς δεν είναι αμοιβαία εξαιρούμενες έννοιες.

Στην πραγματικότητα, είναι σχεδόν ολοκληρωτικά αμοιβαία εξαρτώμενες.

Ωστόσο, για να μπορέσει ο Φαρμακοποιός να προσφέρει αυτές τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον ασθενή, θα πρέπει ο ίδιος να είναι καλός manager.

Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, οι Φαρμακοποιοί να εναρμονιστούν με τις εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις που διαμορφώνουν την πρακτική της σύγχρονης Φαρμακευτικής.

Οι επιστήμες της διοίκησης και των οικονομικών είναι λοιπόν απαραίτητα εργαλεία για τον σύγχρονο Φαρμακοποιό.

Μανόλης Παπαδάκης
HEAD PHARMACIST, MPHARM (KING'S COLLEGE LONDON), MSc INT. HEALTH POLICY (LONDON SCHOOL OF ECONOMICS)

www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.