fbpx

Σουηδία

sweden

Πέντε Χρόνια Μετά το Τέλος του Μονοπωλίου των Κρατικών Φαρμακείων

Πάνε πέντε χρόνια ακριβώς μέχρι τις αρχές του 2014, που η Σουηδία ξεκίνησε την ιδιωτικοποίηση του δικτύου των κρατικών φαρμακείων και απελευθέρωσε πλήρως αυτόν τον τομέα που μέχρι τότε παρέμενε αυστηρά πλαισιωμένος από το κράτος.

Αν και τα φαρμακεία είναι περισσότερα από παλιά και προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες, η ποιότητα των υπηρεσιών δεν βελτιώθηκε και ο υπάρχων ανταγωνισμός δεν απέδωσε οφέλη προς τους πελάτες, ενώ οι συνθήκες εργασίας των φαρμακοποιών έχουν υποβαθμιστεί.

Μέχρι το 2009, η Σουηδία είχε στο εθνικό της δίκτυο 924 φαρμακεία, Apoteket ΑΒ, μαζί με 800 αποθήκες φαρμάκων και σημεία διανομής σε απομονωμένες ζώνες.

Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επέβαλε στη Σουηδία να δώσει ένα τέρμα σε έναν αριθμό κρατικών μονοπωλίων, ένα από τα οποία ήταν και αυτό των φαρμακείων.

Έτσι η χώρα απελευθέρωσε το σύστημά της από το 2009, επιτρέποντας τη δημιουργία αλυσίδων ή groups φαρμακείων.

Επιπλέον, τα ΜΗΣΥΦΑ βγήκαν από το μονοπώλιο και μπορούν πλέον να αγορασθούν σε πάνω από 6000 εμπορικά καταστήματα.

Από το 2009, 356 καινούρια φαρμακεία δημιουργήθηκαν, αύξηση κοντά στο 40%.

Στο τοπίο κυριαρχούν τέσσερις μεγάλες αλυσίδες, μια από τις οποίες και η Apoteket ΑΒ, η οποία παρόλο που είναι ιδιωτικοποιημένη πλέον, περιλαμβάνει στο δίκτυό της 300 φαρμακεία, και ο κύριος ανταγωνιστής της είναι η Apoteket Hjartat.

Οι τέσσερις μεγάλες αλυσίδες έχουν πάνω από χίλια φαρμακεία. Μετά από αυτές, τα άλλα μικρά groups φαρμακείων συνενώνουν μια ή δυο δεκάδες φαρμακεία, ή και λιγότερο από 10, ενώ τα ιδιωτικά ανεξάρτητα φαρμακεία είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Οι Φαρμακοποιοί στη Σουηδία "Ποζάρουν" Γυμνοί

Τον Ιούνιο του 2011 οι Σουηδοί θαύμαζαν τους φαρμακοποιούς τους με την περιβολή του Αδάμ και της Εύας πάνω σε διαφημιστικά πανό στο μετρό και στους σταθμούς του τραίνου αλλά και σε εφημερίδες και περιοδικά.

Η ιδιωτική αλυσίδα φαρμακείων Apotek Hjartat έτρεξε μια πρωτότυπη καμπάνια με θέμα ..."η αλήθεια γυμνή". Οι φαρμακοποιοί που πόζαραν εθελοντικά γυμνοί, ήταν ανάμεσα στους υπαλλήλους της αλυσίδας, που δήλωναν στην ουσία ότι απογυμνώνονται για να προσφέρουν την καλύτερη συμβουλή υγείας και τα καλύτερα προϊόντα στους πελάτες τους με το μήνυμα ..."η αλήθεια γυμνή"!

Είναι αλήθεια ότι οι Σουηδοί δεν έχουν κανένα κόμπλεξ με το γυμνό. Οι αφίσες παρουσιάζουν μόνο έναν άνδρα για κάθε πέντε αφίσες με παρουσίαση γυναίκας, γιατί το 90% του προσωπικού αυτής της αλυσίδας είναι γυναίκες.

Η καμπάνια είχε ενθουσιώδη αποδοχή και επιτυχία όπως δηλώνει η διοίκηση της Apotek Hjartat η οποία διαχειρίζεται 200 φαρμακεία και απασχολεί 2000 υπαλλήλους. Ας θυμίσουμε ότι τα συνολικά 900 φαρμακεία στη Σουηδία ανήκαν παλιότερα όλα στην κρατική αλυσίδα Apoteket και άρχισαν να ιδιωτικοποιούνται από το τέλος του 2009.

Αγοράστηκαν κυρίως από ιδιωτικές αλυσίδες και πολύ λίγα από ανεξάρτητους φαρμακοποιούς. Φυσικά το κράτος διατηρεί ακόμη την πλειονότητα των φαρμακείων στη Σουηδία.

Αποκρατικοποίηση: Η Επανάσταση στη Σουηδία

Το σουηδικό Κοινοβούλιο, με σκεπτικό το αυστηρά περιοριισμένο ωράριο και το σχετικά μικρό αριθμό φαρμακείων στη χώρα, τα οποία ας σημειωθεί λειτουργούν από το 1998 υπό κρατικό μονοπώλιο, ψήφισε μια αναδιάρθρωση της αγοράς για τα φαρμακεία που μεταβάλλει κάπως τα πράγματα.

Ο Goran Hagglund, υπουργός Κοινωνικών Θεμάτων, γνωστοποίησε ότι από τα 1.000 περίπου κρατικά φαρμακεία Apoteket, θα μπορούσαν να πουληθούν τελικά σε αλυσίδες μόνο το 50%, ενώ από τα υπόλοιπα 50%, τα μισά θα παραμείνουν κρατικά και τα άλλα μισά σταδιακά θα περιέλθουν με συμβάσεις σε φαρμακοποιούς ανεξάρτητους, που θα αναλάβουν το μάνατζμεντ και θα μπορούν να έχουν και μερίδια στο φαρμακείο, κερδίζοντας έτσι μεγαλύτερη αυτονομία.

Είναι Πλέον Καιρός Σύμφωνα με τον Υπουργό να Σταματήσει το Κρατικό Μονοπώλιο

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ελπίζει ότι με αυτές τις ενέργειες θα τραβήξει το ενδιαφέρον επενδυτών στη χώρα, όπως οι αλυσίδες φαρμακείων, που παράλληλα θα αυξήσουν και τον αριθμό των φαρμακείων για καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Ας σημειωθεί ότι εδώ και καιρό οι χονδρέμποροι Celecio, Phoenix και Alliance Boots κάνουν όνειρα να δραστηριοποιηθούν στην εξαγορά φαρμακείων στη Σουηδία και την ένταξή τους στα δίκτυα των ομωνύμων αλυσίδων τους.

Και μία δεύτερη αλλαγή: Ενώ σήμερα είναι αδύνατο στη Σουηδία να αγοράσεις έστω και μία ασπιρίνη σε σημείο εκτός από τα κρατικά φαρμακεία, το κράτος προβλέπει να επιτρέψει στα ΜΥΣΥΦΑ να πωλούνται από τον προσεχή Νοέμβριο και εκτός φαρμακείων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτό είναι θετικό για την εξυπηρέτηση του κοινού σε καταστήματα με πιο ευέλικτο ωράριο και σε πιο οικονομικές τιμές λόγω ανταγωνισμού. Η αντιπολίτευση αντιτάχθηκε σε όλα αυτά, αλλά η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.