fbpx

Ελλάς

greece

Κίνδυνος Χρεοκοπίας για Τρεις Φαρμακοβιομηχανίες

Εκρηκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί με τα χρέη των Νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές και τους άλλους προμηθευτές υλικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της αγοράς,πέντε πολυεθνικές με έδρα στην Αθήνα και συγκεκριμένα τρεις αμερικάνικες, μια γαλλική και μια αγγλική εταιρεία απειλούν τις θυγατρικές τους ότι θα περικόψουν την προμήθειά τους σε φάρμακα.Την ίδια στιγμή, στην «κόψη του ξυραφιού» εμφανίζεται να βρίσκονται και αρκετές ελληνικές εταιρείες.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι με σημερινά δεδομένα ορατό κίνδυνο χρεοκοπίας αντιμετωπίζουν τρεις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, εκ των οποίων οι δύο εδρεύουν στην Αθήνα και η άλλη στην Κεντρική Ελλάδα.

Όπως λένε οι ίδιες πηγές, η «μαύρη τρύπα» και για τις τρεις εταιρείες από τις οφειλές των Νοσοκομείων ξεπερνά τα 170 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τονίζουν παράγοντες της αγοράς, σημαντικά προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν περισσότερες από 10 επιχειρήσεις του κλάδου, που αποκομίζουν το 50%-70% των εσόδων τους από τα Δημόσια Νοσοκομεία.

Εν τω μεταξύ, φήμες για αρκετά «λουκέτα» κυκλοφορούν και στην περίπτωση των φαρμακαποθηκών. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς 10 φαρμακαποθήκες, εκ των οποίων 7 στην Αθήνα και 3 στην επαρχία δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Σε κάποιες από αυτές, αποκαλύπτουν οι ίδιες πηγές έχουν διαμαρτυρηθεί επιταγές. Και συνεχίζουν οι ίδιες πηγές: ενώ οι φαρμακαποθήκες πληρώνουν τις φαρμακοβιομηχανίες στις 45 ημέρες περίπου, οι ίδιες παίρνουν τα χρήματά τους από τα φαρμακεία στο τετράμηνο.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ο ρυθμός συσσώρευσης χρεών των Δημόσιων Νοσοκομείων προς τον κλάδο αυξάνεται συνεχώς. Από 2,7 δις. Ευρώ (1,2% του ΑΕΠ) που ήταν τα χρέη το 2004, έφθασαν στα 5,2 δισ. Ευρώ (2% του ΑΕΠ) το 2008. Φέτος, η ΠΕΦ αναμένει επιπλέον 2 δις. ευρώ χρέη.

Ο μέσος χρόνος καθυστέρησης αποπληρωμής των οφειλών φθάνει σήμερα τις 820 ημέρες από 716 ημέρες που ήταν πέρυσι τον Ιούνιο.

Αύξηση κατά 57% Σημείωσαν οι Κατασχέσεις Πλαστών Φαρμάκων

Αύξηση κατά 57% σημείωσαν οι κατασχέσεις πλαστών φαρμάκων σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιευμένες στατιστικές, τα πλαστά φάρμακα αντιπροσωπεύουν την τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία κατασχέσεων στα τελωνεία της Ευρώπης.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τη μάστιγα εμπορίας πλαστών φαρμάκων έρχεται να επιτείνει και η παράνομη διακίνησή τους μέσω διαδικτύου.

Τα «ηλεκτρονικά» φαρμακεία πωλούν φάρμακα χωρίς συνταγή, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μη εγκεκριμένα ή πλαστά. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις τα πλαστά φάρμακα διατίθενται παράνομα μέσω αγνώστου προελεύσεως ιστοσελίδων, οι οποίες δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας και διακινούν προϊόντα αμφιβόλου ποιότητος.

Στην Ελλάδα υπάρχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προστασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα συστήματα φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, καθώς και η ταινία γνησιότητας με το διπλό barcode και το μοναδικό σειριακό αριθμό στις συσκευασίες των φαρμάκων, εξασφαλίζουν αυθεντικό και ποιοτικό φάρμακο στον Έλληνα ασθενή.

Αιματηρή Απόπειρα Ληστείας σε Φαρμακείο

Αποφασισμένος αλλά όχι… ψύχραιμος αποδείχθηκε ο ένοπλος άνδρας που εισέβαλε σε εφημερεύον φαρμακείο στα Χανιά κραδαίνοντας μια κυνηγετική καραμπίνα.

Ο επίδοξος ληστής πυροβόλησε για εκφοβισμό για να αρπάξει τις εισπράξεις, τα έχασε όμως όταν είδε τον φαρμακοποιό να σωριάζεται αιμόφυρτος και το έβαλε στα πόδια!

Η αιματηρή απόπειρα ληστείας έγινε λίγο πριν τις 8 το βράδυ, όταν ο ένοπλος εισέβαλε στο φαρμακείο που βρίσκεται στην οδό Σφακίων, κοντά στο κέντρο της πόλης, τη στιγμή που μέσα βρίσκονταν ο ιδιοκτήτης και μια υπάλληλος.

Μόλις τον είδε ο φαρμακοποιός κινήθηκε για να τον αντιμετωπίσει και τότε ο εισβολέας πυροβόλησε σημαδεύοντας με την καραμπίνα που κρατούσε προς τον υπολογιστή του καταστήματος.

Όμως, τα γυαλιά της οθόνης και τα θραύσματα του κυνηγετικού φυσιγγιού τραυμάτισαν τον φαρμακοποιό με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει αίματα…

Τότε ο δράστης έδειξε να τα χάνει και έφυγε τρέχοντας από το φαρμακείο!

Ο τραυματίας φαρμακοποιός ειδοποίησε την Αστυνομία, ενώ η υπάλληλός του καλούσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που τον μετέφερε στο νοσοκομείο Χανίων, όπου διαπιστώθηκε ότι φέρει ελαφρά τραύματα στο πρόσωπο, το μάτι και το αριστερό χέρι και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί, έχοντας την περιγραφή του δράστη, απέκλεισαν την περιοχή και συνέλαβαν ως ύποπτο έναν άνδρα ο όποιος προσήχθη στην αστυνομική διεύθυνση Χανίων όπου ανακρίνεται.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.