fbpx

Ελβετία

switzerland

Τηλεϊατρική

Οι Ελβετοί ασθενείς μπορούν από τον Ιανουάριου του 2014 να αντιμετωπίσουν τις ασθένειές τους στο φαρμακείο με τη μέθοδο της τηλεϊατρικής, συνδεόμενοι φυσικά με γιατρούς.

Από τα μέσα του 2012 ασθενείς που επιθυμούσαν να λάβουν άμεσα μια ιατρική γνωμάτευση έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε ένα από τα 200 φαρμακεία - μέλη του δικτύου Netcare, όπου οι φαρμακοποιοί μπορούν να τους προσφέρουν εξ αποστάσεως μια ιατρική γνωμάτευση.

Αυτό γίνεται σε έναν ιδιαίτερο χώρο του φαρμακείου και από έναν γιατρό της υπηρεσίας της τηλεϊατρικής Medgate. Mέχρι σήμερα αυτές οι ιατρικές γνωματεύσεις στο φαρμακείο περιορίζονταν σε μια διάγνωση και σε μια συνταγογραφία φαρμάκων.

Από τον Ιανουάριο του 2014 όμως οι δυνατότητες των γιατρών διευρύνθηκαν και μπορούν ακόμη να δώσουν και πιστοποιητικά ασθένειας από το φαρμακείο.

Η διάρκεια αυτών των πράξεων της τηλεϊατρικής περιορίζεται σε 5 μέρες την εβδομάδα και ο ίδιος ο ασθενής δεν μπορεί να επωφελείσαι αυτής της υπηρεσίας πάνω από 2 φορές τον χρόνο.

Φαρμακοποιοί Ενάντια Προ-Φαρμακοποιών

Ο τόνος ανεβαίνει μεταξύ φαρμακοποιών και γιατρών στην Ελβετία.

Η PharmaSuisse, ο σύλλογος των Ελβετών φαρμακοποιών, κατηγορεί το σύλλογο των γιατρών ότι προωθεί την «προ- φαρμακία» σαν μια πρακτική ασφαλή και με πλεονεκτήματα για τον ασθενή.

Η «προ-φαρμακία», που είναι η διανομή φαρμάκων από τους γιατρούς, επιτρέπεται σε 17 από 26 ελβετικά επαρχιακά διαμερίσματα μόνο λόγω επείγουσας ανάγκης.

Εντούτοις, αρχίζει και ξεφεύγει σιγά σιγά από το χαρακτήρα της επείγουσας ανάγκης και να καταλαμβάνει μερίδια από το πεδίο του φυσικού φαρμακείου.

Σύμφωνα με στατιστικές, ο όγκος πωλήσεων φαρμάκων από τους γιατρούς πέρασε από τα 611 εκ € στα 994εκ €, κατά τη διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών.

Πρόκειται λοιπόν για ένα κανάλι διανομής με μεγάλη ανάπτυξη όπως και η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη που έχει διπλασιαστεί.

Αντίθετα, κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, η πώληση φαρμάκων από το φαρμακείο που καταλαμβάνει το 52,2% της αγοράς του φαρμάκου, είναι σχεδόν στάσιμη.

Η PharmaSuisse επισημαίνει παράλληλα ότι, η κύρια εταιρεία πώλησης φαρμάκων δια αλληλογραφίας, η Zur Rose, ανήκει σε γιατρούς.

Ενώ λοιπόν ο μέσος τζίρος του ελβετικού φαρμακείου δεν σταματά να πέφτει, οι Ελβετοί φαρμακοποιοί ανταγωνίζονται σήμερα τη διανομή φαρμάκου από τους γιατρούς.

Σε αντιδιαστολή λοιπόν η PharmaSuisse προτείνει στα μέλη της, να αρχίσουν να εφαρμόζουν τεχνικές κλινικών αναλύσεων στα φαρμακεία.

Ένα Φαρμακείο στα Τρία σε Οικονομική Δυσκολία

Εδώ και 10 χρόνια στην Ελβετία υπάρχει η ανταμοιβή των φαρμακοποιών από τα δημόσια ταμεία για τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Μια μελέτη που έγινε για λογαριασμό της ένωσης φαρμακοποιών PharmaSuisse από το κέντρο ερευνών της πολυτεχνικής σχολής της Ζυρίχης (CCC ), δείχνει ότι το σύστημα απέτυχε διότι η ανταμοιβή δεν είναι επαρκής.

Το 30% των φαρμακείων δηλώνουν ότι δεν έχουν επαρκή κέρδη για να είναι βιώσιμα, δηλαδή να μπορούν να κάνουν επενδύσεις δανειζόμενα από τις τράπεζες.

Αυτή η ανεπαρκής ανταμοιβή για τις υπηρεσίες τους καθώς και η πτώση του περιθωρίου κέρδους τους από το 15% στο 12% από την 1η Μαΐου του 2010, κατέληξε σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση το 1/3 των φαρμακείων στην Ελβετία. Και φυσικά τα γενικά λειτουργικά έξοδα συνεχίζουν να ανεβαίνουν!

Για παράδειγμα οι μισθοί των υπαλλήλων αντιπροσωπεύουν το 20,8% των ακαθάριστων κερδών τους και οι οποίοι πρόσφατα αυξήθηκαν κατά 2,45%.

Γενικά τα λειτουργικά τους έξοδα αυξήθηκαν κατά 3% σε εθνικό ΜΟ. Σαν αποτέλεσμα το ποσοστό του καθαρού τους κέρδους σήμερα είναι 2,8%, παρουσιάζοντας μια μείωση του 3,7% σε σχέση με το 2009.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή το 30% των Ελβετικών φαρμακείων δε δηλώνουν πάνω από 40.720 ευρώ καθαρά ετήσια κέρδη προ φόρων!

Αυτό το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο ανησυχητικό διότι τα επί πλέον μέτρα της μείωσης των τιμών των φαρμάκων δεν επηρέασαν αρνητικά παρά μόνο το 60% των αποτελεσμάτων χρήσης του 2010.

Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε τον Νοέμβριο του 2012 όταν θα δημοσιευτούν τα αποτελέσματα του 2011, για να αξιολογήσουμε τις συνολικές αρνητικές επιδράσεις αυτών των μέτρων.

Η Ένωση Φαρμακοποιών PharmaSuisse Εισάγει στα Φαρμακεία την Τηλε-Συμβουλή

Από τον προσεχή Απρίλιο, 200 φαρμακεία στην Ελβετία θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα της τηλε-ιατρικής μέσα τηλεδιάσκεψης.

Αυτή η νέα υπηρεσία που θα ονομάζεται Netcare θα αποτελεί μια νέα μορφή πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα φαρμακεία για συχνές περιπτώσεις του πάγκου που χρειάζονται όμως ιατρική συμβουλή.

Για το σκοπό αυτό έχουν ήδη εκπαιδευτεί 450 φαρμακοποιοί. Ανάλογα λοιπόν με τη σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενή θα τον οδηγούν μπροστά σε μια κάμερα που θα υπάρχει στο χώρο του φαρμακείου, για να γίνει η τηλεδιάσκεψη με έναν γιατρό του ασφαλιστικού συστήματος.

Με Στόχο το Ιδανικό Βάρος

Tο Μάιο του 2011, 527 φαρμακεία έκαναν μια κοινή καμπάνια για το αυξημένο βάρος και την παχυσαρκία, για να κινητοποιήσουν το 37% των υπέρβαρων ή παχύσαρκων Ελβετών.

Η καμπάνια που έγινε με πρωτοβουλία των φαρμακευτικών συλλόγων PharmaSuiss και PharmaGeneve, καθώς και του δικτύου ανεξάρτητων φαρμακοποιών Pharma Plus, ήταν πάνω απ' όλα μια ενέργεια πρόληψης προσανατολισμένη σε δύο άξονες: την φυσική δραστηριότητα και την ισορροπημένη διατροφή.

Η καμπάνια στόχευσε όχι μόνο σε υλικά προβολής με τα απαραίτητα μηνύματα (βιτρίνες, αφίσες ή έντυπα) αλλά και σε συμβουλευτικές ενέργειες.

Η συμβουλευτική αυτή επίσκεψη ήταν με ραντεβού, όπου γινόταν μέτρηση της πίεσης, συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου και στη συνέχεια ανάλογα με τις συνήθειες διατροφής και την υπάρχουσα πάθηση, δίνονταν εξατομικευμένες προτάσεις με στόχο το ιδανικό βάρος.

Η χρέωση της επίσκεψης ήταν 15 ελβετικά φράγκα.

Τα Ελβετικά Φαρμακεία «Πιάστηκαν Επ’ Αυτοφώρω»

«Ψεύτικοι» πελάτες επισκέφθηκαν είκοσι φαρμακεία στις γαλλόφωνες περιοχές της Ελβετίας. Τα δεκαεννιά από αυτά έπεσαν στην παγίδα!

Αυτό έχει ξανασυμβεί και αλλού. Στις 25 Σεπτεμβρίου, η Ομοσπονδία Καταναλωτών των γαλλόφωνων περιοχών της Ελβετίας παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 20 φαρμακεία στις γαλλόφωνες περιοχές της Ελβετίας.

Ψεύτικοι πελάτες παρουσιάστηκαν στα φαρμακεία με ιατρική συνταγή για αντιβιοτικά, ζητώντας παράλληλα δισκία κατά του στομαχικού καύσου.

Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Μόνο ένας φαρμακοποιός πληροφόρησε τον πελάτη του για το απαραίτητο διάστημα των δύο ωρών που πρέπει να μεσολαβήσει ανάμεσα στη λήψη των δύο φαρμάκων.

Τι έγινε με τους υπόλοιπους 19;

Μετά από πίεση που άσκησε ο «πελάτης» τους για συμβουλή, οι απαντήσεις ήταν αρκετά ευφάνταστες.

Μεταξύ αυτών: «Να προσέχετε τον ήλιο!» και «Μπορείτε να λάβετε τα δύο φάρμακα ταυτοχρόνως».

Σε έξι φαρμακεία κανένας φαρμακοποιός δεν επαλήθευσε την ιατρική συνταγή.

Το περιοδικό FRC Magazine, όργανο της ένωσης καταναλωτών, διέδωσε ευρύτατα την αρνητική του άποψη επί του θέματος, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που ο Marcel Mesnil, γενικός γραμματέας της Ελβετικής Ένωσης Φαρμακοποιών, αντέδρασε δηλώνοντας και ο ίδιος ανήσυχος λόγω αυτής της διαπίστωσης.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.