Ηνωμένο Βασίλειο

Οι Βρετανοί Φαρμακοποιοί Χωρισμένοι Απέναντι στο "Brexit"

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα αποφασίσουν την Πέμπτη 23 Ιουνίου αν θα παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν και οι Βρετανικές φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς και οι επαγγελματικές ενώσεις των Φαρμακοποιών εκφράζονται σαφώς υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Φαρμακοποιοί μεμονωμένα φαίνονται να είναι διχασμένοι για το θέμα αυτό: Φόρουμ και επαγγελματικά περιοδικά καταγράφουν τις αμφιβολίες και τους δισταγμούς τους.

Η Ένωση Βρετανικών Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ABRI) προειδοποίησε τους Βρετανούς για τους οικονομικούς κινδύνους μιας εξόδου από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της υγείας.

Χονδρέμποροι, επίσης, ανησυχούν για ένα πιθανό «εμπορικό πόλεμο» σε περίπτωση εξόδου από την Ένωση, γιατί είναι υπέρ της ελεύθερης και ανοικτής αγοράς.

Η Εθνική Ένωση Φαρμακοποιών (NPA), η οποία περιλαμβάνει κυρίως τους Φαρμακοποιούς με ανεξάρτητα φαρμακεία, πιστεύει ότι οι πτυχές ενός Brexit θα μπορούσαν να γίνουν αισθητές μόνο σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, απροσδόκητα, για παράδειγμα, όσον αφορά πιθανή ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ (Εθνικό σύστημα υγείας).

Μερικοί λένε ότι η διατλαντική συνθήκη θα μπορούσε να επιταχύνει μια τέτοια ιδιωτικοποίηση, την οποία αρνείται σήμερα η κυβέρνηση, αλλά, αντιθέτως, αν φύγουν από την ΕΕ, η ιδιωτικοποίηση, στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ακόμη πιο πιθανή.

Το Ζήτημα της Απασχόλησης

Όσο για τους Φαρμακοποιούς, η γνώμη τους είναι διχασμένη, ακόμα και αν συμφωνούν να θεωρούν ότι ένα Brexit θα έχει μικρή επίδραση στην καθημερινή δουλειά τους, που σε μεγάλο βαθμό διέπεται από εθνικές νομοθεσίες.

Τα μειονεκτήματα είναι ότι θα σταματήσουν οι παράλληλες εισαγωγές στο χονδρεμπόριο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μερίδιο του κύκλου εργασιών τους.

Διαβάζοντας τις online συζητήσεις στα φόρουμ των φαρμακοποιών είναι το ζήτημα της απασχόλησης που τους ανησυχεί περισσότερο: το Ηνωμένο Βασίλειο απασχολεί πολλούς Φαρμακοποιούς από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η χώρα έχει έλλειψη Φαρμακοποιών.

Έτσι σε περίπτωση ενός Brexit, θα πρέπει να ζητούν άδεια εργασίας και θα έχουν περισσότερα προβλήματα για να έρθουν.

Μερικοί Φαρμακοποιοί, θεωρούν ότι αυτό θα λυθεί αν φέρουν Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς και Καναδούς για να αντικαταστήσουν τους Ευρωπαίους, όπως ακριβώς και πριν από το 1973, αλλά άλλοι πιστεύουν ότι η λύση αυτή δεν είναι ρεαλιστική.

Συνεπώς το ζήτημα των αλλοδαπών δεν τίθεται για επιστήμονες φαρμακοποιούς, αλλά για μετανάστες χωρίς εκπαίδευση ...

Φαρμακοποιοί υποστηρικτές της εξόδου, θεωρούν ότι τα δισεκατομμύρια που καταβάλλονται από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την ΕΕ, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ, ενώ άλλοι θεωρούν ότι χωρίς την Ευρώπη, τα Βρετανικά φάρμακα θα κοστίζουν πολύ πιο ακριβά για την ανάπτυξη τους, και ακόμη και για την πώληση τους, δεδομένου ότι δεν θα υπάρχουν πλέον παράλληλες εισαγωγές ή κοινές πολιτικές για τη μείωση του κόστους.

Πηγή: Le Quotidien du Pharmacien

Oι Βρετανοί Προσπαθούν να Σώσουν τα Φαρμακεία τους

 Απειλούμενοι από ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στο κλείσιμο σχεδόν ένα Φαρμακείο στα τέσσερα, οι Βρετανοί Φαρμακοποιοί κινητοποιούνται και ξεκίνησαν με επιτυχία μια μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού καθώς και ένα αίτημα που έχει ήδη συλλέξει πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές.

Για να εξοικονομηθούν 22 δισεκατομμύρια λίρες, δηλαδή 28 δις ευρώ μέχρι το 2021, η Βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα εκτεταμένο σχέδιο περικοπών που επηρεάζει όλους τους κλάδους της υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των Φαρμακείων.

Αυτά χρηματοδοτούνται μέσω ενός τέλους για την εκτέλεση της συνταγής που η κυβέρνηση θέλει να μειώσει κατά 6% από το μήνα Οκτώβριο '16.

bristish pharmacy 1

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα 14.000 Βρετανικά Φαρμακεία, συμπεριλαμβανομένων 12.000 μόνο στην Αγγλία, θεωρούνται πλέον πάρα πολλά και κακώς κατανεμημένα γεωγραφικά, κυρίως πολύ συγκεντρωμένα σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι αρχές θεωρούν ότι οι χαμηλότερες αμοιβές θα πιέσουν τα Φαρμακεία για να βελτιώσουν την κερδοφορία τους, ενθαρρύνοντας τα, μεταξύ άλλων, να συνενωθούν.

Επιπλέον, η κυβέρνηση υποστηρίζει πολυάριθμα σχέδια για τη βελτιστοποίηση της διανομής φαρμάκου, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του επαγγέλματος του κλινικού φαρμακοποιού που θα μπορούσε να λειτουργήσει άμεσα μέσα σε Ιατρεία.

Ομοίως, η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ότι οι Φαρμακοποιοί θα αναπτύξουν ακόμη περισσότερες νέες υπηρεσίες, εκτός από την εκτέλεση της συνταγής, εξασκώντας το επάγγελμα με πιο ολοκληρωμένες δομές υγείας και συνεργασίας με τους άλλους επαγγελματίες υγείας, όπου θα επικεντρωθούν περισσότερο στη πρόληψη και στη θεραπευτική επιμόρφωση.

Από την πλευρά τους, οι Φαρμακοποιοί βλέπουν αυτό το νέο πρόγραμμα ως απειλή που θα οδηγούσε, στην Αγγλία και μόνο, στο κλείσιμο 1.000-3.000 Φαρμακείων.

bristish pharmacy - 2

Η Εθνική Ένωση Φαρμακοποιών, η οποία αποτελείται κυρίως από ανεξάρτητους Φαρμακοποιούς στη χώρα, θεωρεί ότι το σχέδιο αυτό θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών μικρών και επαρχιακών Φαρμακείων, χωρίς να θίξει πολύ τις μεγάλες αλυσίδες που κυριαρχούν τα κέντρα των πόλεων.

Οι αλυσίδες αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του συνόλου των Φαρμακείων του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ τα ανεξάρτητα βρίσκονται κυρίως στην επαρχία και σε μικρές πόλεις.

Η επιτυχία της εκστρατείας διαμαρτυρίας, έχει ήδη υπερβεί όλες τις προσδοκίες, έτσι ώστε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια από τις μεγαλύτερες δράσεις του είδους της που έχει διεξαχθεί ποτέ στη χώρα.

Είτε μέσα από έντυπα, ή στο Διαδίκτυο και φυσικά μέσα στα Φαρμακεία, οι Βρετανοί πολίτες καλούνται να υπογράψουν το αίτημα κατά του σχεδίου αυτού, και να το στείλουν με e-mail ή με fax στο Υπουργείο Υγείας.

Οι υπογραφές προχωρούν, επί του παρόντος σε ποσοστό 30.000 την ημέρα, σύμφωνα με τους εμπνευστές της εκστρατείας.

Εικονική Συνταγογράφηση

Η Βρετανική αγορά υγείας έχει αναπτύξει μερικές διαδικτυακές υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς.

Η ιατρική συμβουλή από το τηλέφωνο χωρίς επίσκεψη στο γιατρό, είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση και στη συνέχεια ο ασθενής μπορεί να λάβει ηλεκτρονικά τη συνταγή με τα απαιτούμενα φάρμακα.

Εικονική Συνταγογράφηση

Επίσης και άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες αρχίζουν να εφαρμόζονται από ιατρικές ομάδες που ανήκουν στο εθνικό σύστημα υγείας, όπως αυτές της ευαισθητοποίησης των πολιτών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως παχύσαρκοι, καπνιστές κ.α με στόχο να διαφοροποιήσουν τον τρόπο ζωής τους.

Διαπραγμάτευση στο Περιθώριο Κέρδους από τους Φαρμακοποιούς

Λόγω μιας κυβερνητικής πολιτικής πολύ χαλαρής, οι φαρμακοποιοί μπορούν να διαπραγματεύονται τη τιμή αγοράς των γενοσήμων.

Έτσι από το 2005 οι εταιρείες γενοσήμων φαρμάκων στη Βρετανία, είναι ελεύθερες να καθορίζουν τους συντελεστές κέρδους τους, εφόσον παρουσιάζουν στο υπουργείο κάθε τρίμηνο τα δεδομένα σχετικά με το εισόδημα τους, τους όγκους πωλήσεων και τις εκπτώσεις τους.

Από το μέσο όρο των τιμών πωλήσεων των εταιρειών, σταθμισμένο με τον όγκο των πωλήσεων, το Υπουργείο Υγείας θα θέσει τότε μια τιμή πώλησης η οποία θα ανανεώνεται ανά τρίμηνο.

Διαπραγμάτευση στο Περιθώριο Κέρδους από τους Φαρμακοποιούς

Για τους φαρμακοποιούς, ο προσδιορισμός αυτής της τιμής είναι σημαντικός στο βαθμό που η τιμή αποζημίωσης της πλειονότητας γενόσημων που πωλούνται ορίζεται σε ένα ποσό ελαφρώς υψηλότερο από εκείνες που αναφέρονται από τους παραγωγούς και έτσι τους εξασφαλίζουν περιθώρια κέρδους.

Μέσα σε αυτό το σύστημα, η διαπραγμάτευση για το περιθώριο κέρδους δίνει ένα ρόλο αγοραστή στον φαρμακοποιό, ο οποίος μπορεί να επωφεληθεί από τις εκπτώσεις διαπραγμάτευσης με τους παραγωγούς, και του είναι ως εκ τούτου κίνητρο για να διαπραγματευτεί την τιμή προς τα κάτω.

Αυτό φυσικά προωθεί τον ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών γενοσήμων και παράλληλα συνοδεύεται από μια σταθερή μείωση των τιμών, στο βαθμό που οι φαρμακοποιοί είναι σε θέση να πάρουν μεγαλύτερες τιμές αποζημίωσης από τις τιμές εξαγοράς με διαπραγματεύσιμα περιθώρια.

Έτσι αυτό το ελεύθερο σύστημα τιμών δεν επηρεάζεται από κρατικές παρεμβάσεις.

Η έλλειψη της γραφειοκρατίας επιτρέπει τελικά στο Βρετανικό σώμα Δημόσιας Υγείας, και στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας, να εξοικονομούν χρήματα.

Σε αντίθεση, οι Βρετανοί φαρμακοποιοί δεν έχουν το δικαίωμα για υποκατάσταση.

Στη Μεγάλη Βρετανία οι Αλυσίδες Καινοτομούν και Πρωτοπορούν

Στη χώρα αυτή που εδώ και χρόνια ακολουθεί το μοντέλο των αλυσίδων φαρμακείων, η συμβουλή υγείας γίνεται με την ευλογία του NHS (Εθνικού Συστήματος Υγείας) και χρεώνεται.

H Alliance Boots που αριθμεί 2472 φαρμακεία, έχει καθιερώσει εδώ και 4 χρόνια στα φαρμακεία της με την επωνυμία Boots, να γίνονται επισκέψεις ασθενών για θέματα υγείας όπως π.χ η διακοπή του καπνίσματος, η επείγουσα αντισύλληψη, ο έλεγχος της χοληστερόλης, για τις οποίες η επίσκεψη και η παρακολούθηση στο φαρμακείο στοιχίζει λιγότερο στο κράτος από την ιατρική επίσκεψη!

Στη Μεγάλη Βρετανία οι Αλυσίδες Καινοτομούν και Πρωτοπορούν

Επίσης οι πελάτες μπορούν να προσφύγουν στο φαρμακοποιό τους και για προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας αλλά και για τον εμβολιασμό κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Για παράδειγμα σε ένα φαρμακείο της Boots στο Λονδίνο, οι συμβουλευτικές επισκέψεις μόνο για τη φαλάκρα φθάνουν σε ετήσιο τζίρο τα 120.000 ευρώ.

Γενικά η επιχειρηματική στρατηγική της Alliance Boots κατόρθωσε να αντισταθμίσει την οικονομική κρίση στηριζόμενη σε ένα ισορροπημένο μοντέλο. Αφενός στην ανάπτυξη του χονδρεμπορίου της που είχε αύξηση 23,6% και στη σχετικά νέα δραστηριότητα των φαρμακείων της Health & Beauty (Υγεία και Ομορφιά) που δίνει βάση όχι μόνο στην προσφορά προϊόντων αλλά και υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς και η οποία παρουσίασε μάλιστα και αύξηση 1,2% τον περασμένο χρόνο.

Υπηρεσίες εμβολιασμού, check-up, χώροι θεραπευτικής φροντίδας και συμβουλών. Παράλληλα επενδύει δυναμικά σε δικές της μάρκες όχι μόνο ομορφιάς αλλά και OTC, όπως η νέα σειρά Boots Pharmaceuticals, με συμπληρώματα διατροφής, εναλλακτικές θεραπείες και προϊόντα αυτοθεραπείας,

Κυρίως η επιτυχία της αλυσίδας στηρίζεται στο πρόγραμμα πιστότητας Boots Advantage Card που σήμερα αριθμεί σε 16,8 εκατομμύρια μέλη.

Περισσότερα Άρθρα...

  1. H Boots Επενδύει στο Drive - In

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.