Γερμανία

Ασθενείς με Άνοια: «Φιλικά Φαρμακεία» σε Αυστρία και Γερμανία

Ένα νέο δίκτυο «Φιλικών Φαρμακείων» προς τους ασθενείς με άνοια έχει δημιουργηθεί στην Αυστρία και τη Γερμανία, με τα αποτελέσματα να είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Οι εμπειρίες των Φαρμακοποιών που συμμετέχουν στο δίκτυο παρουσιάστηκαν στο τελευταίο συνέδριο της Γερμανικής Φαρμακευτικής Εταιρείας που έγινε πριν λίγο καιρό στο Μόναχο.

Τα Φαρμακεία ως χώροι υγείας είναι υποχρεωμένα να είναι ευκόλως προσβάσιμα στους ασθενείς που παρουσιάζουν κινητικά προβλήματα.

Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, τα σύγχρονα Φαρμακεία θα πρέπει να προσαρμοστούν και να μπορούν να υποδέχονται και να εξυπηρετούν και τους ασθενείς που πάσχουν από άνοια και άλλες γνωστικές διαταραχές.

Βάσει αυτής της λογικής δημιουργήθηκαν τα δίκτυα των «Φιλικών Φαρμακείων» προς τους ασθενείς με άνοια, πρώτα στην Αυστρία και κατόπιν στη Γερμανία.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Αυστρίας επιδοκίμασε τη δημιουργία τέτοιων δικτύων σε όλες της περιοχές της χώρας, με τη συνεργασία των πανεπιστημιακών τμημάτων.

Ασθενείς με Άνοια: «Φιλικά Φαρμακεία» σε Αυστρία και Γερμανία

Στη διάρκεια του συνεδρίου οι φαρμακοποιοί και οι συνεργάτες τους είχαν την ευκαιρία, πέρα από την ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων, να ενημερωθούν πάνω σε θέματα εποικοδομητικής επαφής και επικοινωνίας με τους ασθενείς-πελάτες τους.

Επιπρόσθετα, στα εργαστήρια που διοργανώθηκαν μπόρεσαν να συνομιλήσουν με ασθενείς, ιδιαίτερα της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς και με ανθρώπους του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος, σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι στην καθημερινότητά τους.

Οι φαρμακοποιοί που συμμετέχουν στο δίκτυο «Φιλικό Φαρμακείο» είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν οι ασθενείς-πελάτες τους.

Μπορούν να υποδεχτούν και να εξυπηρετήσουν σωστά τους ασθενείς με γνωστικές διαταραχές, όπως και τους ανθρώπους που τους φροντίζουν, να τους ακούσουν, να συνομιλήσουν μαζί τους και να τους ενημερώσουν σχετικά με τις παροχές και τη βοήθεια που μπορούν να έχουν.

Τα Φαρμακεία αυτά συνεργάζονται επίσης με τις διάφορες οργανώσεις και ομάδες ασθενών, όπως και με ιατρικές μονάδες ικανές να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες απαιτήσεις των ασθενών.

Βασικός στόχος των φαρμακείων του δικτύου είναι να φέρουν τους ασθενείς με γνωστικές διαταραχές πιο κοντά στο ευρύ κοινό, να επικοινωνήσουν σωστά την ασθένεια, να «σπάσουν» τα ταμπού.

Ασθενείς με Άνοια: «Φιλικά Φαρμακεία» σε Αυστρία και Γερμανία

Για το λόγο αυτό τα φαρμακεία αυτά αφιερώνουν βιτρίνες, ενημερώνουν τους πελάτες τους, ετοιμάζουν και μοιράζουν ενημερωτικό υλικό.

Οι ασθένειες αυτές είναι πολύ κοινές στις μέρες μας, αφορούν τον καθένα.

Οι ασθενείς δεν θα πρέπει να ζουν στην απομόνωση του σπιτιού τους.

Η πρωτοβουλία αυτή για Φαρμακεία Φιλικά προς τους ασθενείς άνοια αναδεικνύει το σύγχρονο φαρμακείο ως χώρο υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τον φαρμακοποιό ως επαγγελματία υγείας, κατάλληλα εκπαιδευμένο για να χειριστεί ασθενείς με ιδιαίτερες απαιτήσεις και ανάγκες.

Πηγή: Le Quotidien du Pharmacien

Λιγότερα Φαρμακεία στη Γερμανία - Κλείνουν με Ρυθμό Ένα την Ημέρα

Για όγδοη συνεχή χρονιά, ο αριθμός των φαρμακείων στη Γερμανία συνεχίζει να μειώνεται, παρά την αύξηση του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με τα ετήσια στατιστικά στοιχεία της ABDA, την επίσημη Ένωση Γερμανών Φαρμακοποιών.

Τέλος του 2016, η Γερμανία είχε 20.023 φαρμακεία για 82,2 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με τα ετήσια στατιστικά στοιχεία της ABDA που ανακοινώθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου.

Έτσι, η χώρα περνά για πρώτη φορά κάτω από το κατώφλι των 25 φαρμακείων ανά 100.000 κατοίκους.

 Λιγότερα Φαρμακεία στη Γερμανία - Κλείνουν με Ρυθμό Ένα την Ημέρα

Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο από το 1990, τη χρονιά της επανένωσης με την Ανατολική Γερμανία.

Αρχικά ο αριθμός των φαρμακείων αυξήθηκε απότομα, ιδιαίτερα στην ανατολική πλευρά της χώρας, και ο μέγιστος αριθμός επιτεύχθηκε το 2008, φτάνοντας τα 21.602 φαρμακεία.

Από το έτος αυτό και μετά, η χώρα έχασε το 8% των φαρμακείων της.

Το 2016, η Γερμανία κατέγραψε 349 κλεισίματα, σχεδόν ένα την ημέρα, όμως η μείωση αυτή αντισταθμίστηκε από 123 νέα φαρμακεία που άνοιξαν, έτσι ώστε η απώλεια να είναι «μόνο» 226 φαρμακεία.

Η ABDA αναμένει ότι τάση του αριθμού φαρμακείων θα είναι γενικά πτωτική.

 Λιγότερα Φαρμακεία στη Γερμανία - Κλείνουν με Ρυθμό Ένα την Ημέρα

"Ένα φαρμακείο που κλείνει, δήλωσε ο πρόεδρος της ABDA, Friedemann Schmidt, αντιστοιχεί σε λιγότερες συμβουλευτικές υπηρεσίες για τους ασθενείς της περιοχής του.

Σίγουρα, η συνολική εξυπηρέτηση του πληθυσμού δεν απειλείται, αλλά η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ανησυχητική σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στην ύπαιθρο."

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι τα φαρμακεία, που πλήττονται ήδη από τις επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες και τις δυσκολίες να βρουν διαδόχους, τώρα πλέον αντιμετωπίζουν και την αυξανόμενη απειλή των online φαρμακείων.

"Oι online πωλήσεις των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, εάν αναπτυχτούν, θα οδηγήσουν σε καταστροφικές αλλαγές στο δίκτυο φαρμακείων", λέει, υποστηρίζοντας για άλλη μια φορά ένα νόμο για την απαγόρευση τους.

Πηγή: Le Quotidien du Pharmacien

Η Amazon Διχάζει τα Ηλεκτρονικά Φαρμακεία στη Γερμανία

Όλο και περισσότερο τα μικρά ηλεκτρονικά Φαρμακεία στη Γερμανία βασίζονται στον γίγαντα Amazon της πώλησης δια αλληλογραφίας, για να προβληθούν και να αναπτύξουν τις πωλήσεις τους.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια νόμιμη πράξη, αυτό δεν είναι απαραίτητα χωρίς ρίσκο για τα Φαρμακεία.

Η Amazon Διχάζει τα Ηλεκτρονικά Φαρμακεία στη Γερμανία 1

Η Amazon δεν έχει κανένα δικαίωμα να πουλήσει φάρμακα συνταγογραφούμενα και ΜΗΣΥΦΑ, αλλά μπορεί, όπως κάθε επιχείρηση, να προτείνει κάποια προϊόντα για την υγεία των καταναλωτών διαθέσιμα και εκτός φαρμακείων, όπως π.χ τα συμπληρώματα διατροφής, οι ταινίες μέτρησης σακχάρου για διαβητικούς... κ.α

Η δραστηριότητα αυτή είναι περιορισμένη, αλλά τους τελευταίους μήνες η προσφορά προϊόντων ΜΗΣΥΦΑ που ανήκουν στο φαρμακευτικό μονοπώλιο, βλέπουμε να αναπτύσσεται στο site της Amazon, χάρη στα συστήματα παραπομπής.

Δηλαδή μερικά μικρά ηλεκτρονικά Φαρμακεία, στην πραγματικότητα αναφέρονται ως σημεία πώλησης δια αλληλογραφίας στην ιστοσελίδα της Amazon, η οποία τους παίρνει μια προμήθεια 15% κατά μέσο όρο επί των πωλήσεων, έχοντας παράλληλα μια προβολή που δεν θα μπορούσαν να έχουν αν λειτουργούσαν από μόνα τους.

Σαφώς, ο πελάτης κάνει την έρευνά του στο site Amazon και φτάνει στη σελίδα με τα ΜΗΣΥΦΑ.

Αυτή η σελίδα δείχνει σαφώς ότι έφτασε επίσης στην ιστοσελίδα του Συνεργάτη - Φαρμακείο, που λειτουργεί σαν ενδιάμεσος για να περάσει την παραγγελία του.

Η Amazon Διχάζει τα Ηλεκτρονικά Φαρμακεία στη Γερμανία 2

Λόγω της προμήθειας που παίρνει η Amazon, η συναλλαγή μπορεί να μην είναι πολύ επικερδής για το Φαρμακείο, εκτός αν καταφέρνει να πουλήσει μεγάλες ποσότητες από το ίδιο προϊόν, πράγμα που μειώνει τα έξοδα αποστολής και διαχείρισης.

Το σύστημα αυτό φαίνεται να διχάζει τα ηλεκτρονικάΦφαρμακεία στη Γερμανία και ενώ μερικά το εμπιστεύονται, άλλα είναι ενάντια.

Φυσικά δεν εκτελούνται συνταγές φαρμάκων διότι το Amazon δεν έχει δικαίωμα να περάσει μια συνταγή μέσα από τις σελίδες του, εκτός του ότι, το οικονομικό όφελος είναι μηδενικό και για τις δυο πλευρές, διότι οι τιμές είναι σταθερές και εκπτώσεις δεν επιτρέπονται στα φάρμακα.

Αν το σύστημα επιτρέπει σε κάποια ηλεκτρονικά Φαρμακεία να υπάρχουν, δεν τους προσφέρει όμως και εγγυήσεις, γιατί η Amazon μπορεί να καταγγείλει μέσα σε μια νύκτα τη συνεργασία της με ένα ηλεκτρονικό Φαρμακείο (ή οποιοδήποτε άλλο εταίρο της ίδιας τάξης), ιδιαίτερα αν οι αγοραστές κάνουν αρνητικά σχόλια για τη συναλλαγή τους.

Επιπλέον, η εμπειρία και τα δεδομένα που συλλέγονται από την Amazon σε αυτόν τον τομέα, θα μπορούσε να την ωθήσει μια μέρα, αν ο νόμος εξελιχτεί, στο να δημιουργήσει το δικό της ηλεκτρονικό Φαρμακείο, ενεργώντας αποκλειστικά εξ ονόματός της.

Στην περίπτωση αυτή, η άφιξη αυτού του γίγαντα της αλληλογραφίας στην αγορά του φαρμάκου θα μπορούσε να ανακατανείμει εντελώς τα χαρτιά του παιχνιδιού... αλλά αυτή η πιθανότητα παραμένει ακόμη στο θεωρητικό στάδιο.

Οι προβλέψεις ως προς τη συνεχιζόμενη αύξηση των online πωλήσεων είναι επίσης αντιφατικές.
Ορισμένοι ειδικοί μιλούν για «στασιμότητα», ενώ άλλοι αναμένουν μια νέα άνθηση.

Επί του παρόντος, το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό φαρμακείο που συνεργάζεται με την Amazon είναι στην 15η θέση αυτού του τύπου των επιχειρήσεων στη Γερμανία.

Εξασκεί επίσης δύο διαφορετικές τιμές που είναι 13% πιο ακριβές στο Amazon, από ότι στο δικό του e-shop.

Εξ' αλλου το Amazon εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σχετικά λίγο από τους αγοραστές που αναζητούν ένα φάρμακο ΜΗΣΥΦΑ: μόνο το 6% από αυτούς συμβουλεύονται την ιστοσελίδα της για το σκοπό αυτό, ενώ η Google προσελκύει το 33% των αιτήσεων αυτών.

Η Κάνναβη Σύντομα στα Φαρμακεία στη Γερμανία

Την άνοιξη του 2017, η κάνναβη θα διατίθεται από τα γερμανικά Φαρμακεία.

Γερμανοί βουλευτές δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν σήμερα, σχετικά με τροποποίηση του νόμου για τα ναρκωτικά, με στόχο την έγκριση της φαρμακευτικής κάνναβης.

Αυτή η πρόταση νόμου έχει μεγάλη πιθανότητα να ψηφιστεί, δεδομένου ότι προέρχεται από τον υπουργό υγείας Hermann Grohe, μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, του συντηρητικού κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ.

Η Κάνναβη Σύντομα στα Φαρμακεία στη Γερμανία

Η Γερμανία, η οποία δεν έχει ακόμη φυτείες υπό έλεγχο, θα διασφαλίσει τον εφοδιασμό της με την εισαγωγή φαρμακευτικών φυτών κάνναβης.

Τα μέτρα αυτά θα καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών που θα μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο τους μόνο με αυτή την ουσία.

Ένας από αυτούς έχει κερδίσει μάλιστα μια δίκη, τον Απρίλιο '16 και έλαβε την άδεια να καλλιεργεί ο ίδιος την κάνναβη.

"Ο στόχος μας είναι ότι οι σοβαρά άρρωστοι άνθρωποι θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θέλουμε για αυτούς τους ασθενείς, για τους οποίους δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική θεραπεία, η φαρμακευτική κάνναβη να μπορεί να καλύπτεται από την ασφάλιση υγείας του ταμείου τους", εξηγεί ο Hermann Grohe, διευκρινίζοντας ότι αυτή η χρήση της κάνναβης θα πρέπει να συνοδεύεται από επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν καλύτερα τα ιατρικά της οφέλη.

"Η κάνναβη δεν είναι ακίνδυνη ουσία και δεν υπάρχει πρόθεση να νομιμοποιηθεί η ψυχαγωγική της χρήση", δήλωσε ο υπουργός.

Μέχρι στιγμής, οι άδειες θεραπείας με φαρμακευτική κάνναβη εκδόθηκαν με το σταγονόμετρο και σε πειραματική βάση από μια συγκεκριμένη ομοσπονδιακή αρχή και μόνο σε ακραίες περιπτώσεις.

Αυτοί οι ασθενείς που έχουν πάρει αυτή την άδεια θα μπορούσαν να προμηθευτούν κάνναβη από τον φαρμακοποιό τους για μια τιμή που κυμαίνεται από 15 μέχρι 18 ευρώ ανά γραμμάριο, με ανώτατο όριο τα πέντε γραμμάρια. 

Πωλήσεις Φαρμάκων από το Διαδίκτυο

Παρόλο που τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στη Γερμανία έχουν τα τελευταία χρόνια το 10% της αγοράς των OTC, δυσκολεύονται να ξεπεράσουν το 1% για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και μάλιστα οι δραστηριότητές τους μειώνονται σε αυτόν τον τομέα.

Συνεπώς, είναι ζωτικής σημασίας για αυτούς να βελτιώσουν τις πωλήσεις τους σε φάρμακα, χωρίς όμως να έχουν το δικαίωμα νομικά να κάνουν εκπτώσεις, γεγονός που περιορίζει το ενδιαφέρον των ασθενών, σε αντίθεση με τις αυξημένες πωλήσεις των OTC.

Πωλήσεις Φαρμάκων από το Διαδίκτυο

Ηγέτης σε πωλήσεις στο διαδίκτυο, η γερμανική αλυσίδα Doc Morris, επινοεί συνεχώς πολύπλοκα συστήματα για να μπορέσει να κάνει εκπτώσεις στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και κάθε φορά οδηγείται στα δικαστήρια από καταγγελίες παραδοσιακών φαρμακοποιών.

Τον Νοέμβριο του 2014 η Doc Morris καταδικάστηκε ακόμη 2 φορές λόγω των εκπτώσεων σε συνταγές, κάτι που τελικά καταλήγει να της κοστίζει ακριβά.

Από το 2010 έως το 2012 πρότεινε για παράδειγμα ένα bonus αγορών 20 ευρώ στους πελάτες της και πλήρωσε σε πρόστιμα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ συν τα δικαστικά έξοδα, που τελικά δεν αντιστάθμισαν το εμπορικό της όφελος από αυτές τις πρωτοβουλίες.

Αρχές του 2013 επινόησε και λάνσαρε" φαρμακευτικά ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια" όπου οι ασθενείς απαντώντας σε ορισμένες ερωτήσεις, επωφελούνταν από ένα bonus αγορών 15 ευρώ, το οποίο στην ουσία ήταν μια επικαλυμμένη έκπτωση.

Τα δικαστήρια όμως της απαγόρευσαν να συνεχίσει αυτή την πρακτική.

Αυτή τη χρονιά όμως "ξαναχτύπησε" βάζοντας εκπτωτικά κουπόνια σε περιοδικά ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Και για μια ακόμη φορά οδηγήθηκε στα δικαστήρια.

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.