Βέλγιο

Η Αλυσίδα Φαρμακείων CELESIO Δημιουργεί ένα Νέο Concept για τα Φαρμακεία

Με οθόνες αφής, υλικά αυτοαξιολόγησης και αυτομέτρησης, ζώνες εμπιστευτικότητας, η αλυσίδα Φαρμακείων CELESIΟ αναπτύσσει ένα νέο διαδραστικό concept στα φαρμακεία της, που συνδυάζει προϊόντα, νέες τεχνολογίες και εξατομικευμένες συμβουλές.

Για παράδειγμα στο θέμα του "πόνου", ο ασθενής μπορεί να συμπληρώσει μέσω iPad ένα ερωτηματολόγιο διαδραστικής ποιοτικής αξιολόγησης, για τους χρόνιους πόνους που υποφέρει.

Η Αλυσίδα Φαρμακείων CELESIO Δημιουργεί ένα Νέο Concept για τα Φαρμακεία

Στο θέμα "δέρμα", ένα ειδικό όργανο με μικροκάμερα επιτρέπει την οπτική και αριθμητική αξιολόγηση, μετρώντας διάφορες παραμέτρους όπως: βαθμός ενυδάτωσης, ph, ελαστικότητα, πάχος κερατίνης, ποσοστό σμήγματος, ποσοστό μελανίνης, θερμοκρασία ιστών.

Όλα αυτά είναι απαραίτητα στην αξιολόγηση της κυτταρίτιδας.

Το concept αυτών των μετρήσεων ανταποκρίνεται πλέον στις απαιτήσεις των σύγχρονων ευρωπαίων ασθενών που επιθυμούν μια εξατομικευμένη ποιοτική συμβουλή συνδυάζοντας, σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας, με τις απαραίτητες μετρήσεις και αξιολογήσεις σε ειδικά τμήματα του Φαρμακείου που εξασφαλίζουν την εμπιστευτικότητα.

Έτσι, συνδυάζοντας τη συμβουλή του Φαρμακοποιού και τη βοήθεια της τεχνολογίας, αυξάνεται η προσέλευση πελατών, το ίδιο και οι πωλήσεις μέχρι και 120 %.

Αυτό το νέο concept εφαρμόζεται πιλοτικά σε 20 περίπου φαρμακεία μέχρι το τέλος του 2013 και προσαρμόστηκε σε 3 τύπους φαρμακείων (κάτω των 50 τμ. , μεταξύ 50 - 100 τμ., και πάνω από 100 τμ.)

Η κανονική εφαρμογή του θα αρχίσει το 2014 σε 96 φαρμακεία στο Βέλγιο, ανάμεσα στο ευρωπαϊκό δίκτυο των 2000 φαρμακείων του δικτύου.

Μια Καμπάνια για τα Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία

Με σκοπό να αυξήσουν τον σεβασμό των πολιτών για τις υπηρεσίες των διανυκτερευόντων φαρμακείων, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2014 η Ένωση Φαρμακοποιών Βελγίου τρέχει μια καμπάνια με το σλόγκαν «Τη νύχτα οι φαρμακοποιοί που διανυκτερεύουν είναι στη διάθεσή σας για να ανταποκριθούν σε κάθε επείγουσα ανάγκη φαρμάκων».

Η καμπάνια αυτή προκάλεσε αίσθηση στους φαρμακοποιούς, καθότι έφερε ξανά στο προσκήνιο τα κύρια χαρακτηριστικά των υπηρεσιών των διανυκτερευόντων φαρμακείων, όπως είναι το θέμα της επείγουσας ανάγκης ή οι αμοιβές τους.

Μια Καμπάνια για τα Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία

Από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα τεθεί σε ισχύ η εναρμόνιση του ωραρίου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 της επομένης.

Πάντως , για να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο οι παρεχόμενες υπηρεσίες, η Ένωση Φαρμακοποιών Βελγίου ανακοινώνει μια συνεργασία με τους ιατρούς, για καλύτερο συντονισμό με το δικό τους σύστημα εφημεριών και με τις δημόσιες αρχές, με στόχο να εξετάσουν την πιθανότητα να ενημερώνεται το κοινό από τον μοναδικό ευρωπαϊκό αριθμό 116117 για μη επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Γενόσημα και DCI

Έντονη ήταν η αντίδραση από τον Σύνδεσμο των Βιομηχάνων αντιγράφων στο Βέλγιο μετά από μια έκθεση που παρουσιάστηκε από την Ιατρική Ακαδημία στη Γαλλία, σχετικά με προβλήματα ποιότητας αντιγράφων σε μία χώρα της Άπω Ανατολής, επισημαίνοντας ότι μια σημαντικά μεγάλη αναλογία φαρμάκων εισάγονται από την Ασία.

genosima - 2

Άλλο σημείο τριβής ήταν το δικαίωμα της αντικατάστασης φαρμάκων από τη 1η Μαίου’12, με το πιο φθηνό σε ορισμένες θεραπευτικές κλάσεις (αντιβιοτικά και αντιμυκητιασικά), διότι αυτό όπως υποστηρίζουν οι γιατροί αντίκειται όχι μόνο με τη «Θεραπευτική ελευθερία των γιατρών», αλλά και στον νόμο για τα δικαιώματα του ασθενή που θα πρέπει να ενημερώνεται για τη θεραπευτική του αγωγή από το γιατρό.

Ο γιατρός λοιπόν που αφήνει ελεύθερα την αντικατάσταση ή την επιλογή του φαρμάκου από το φαρμακοποιό, έρχεται σε αντίθεση με αυτό το δικαίωμα.

Ιδιαίτερα ο φαρμακοποιός θα έρθει αντιμέτωπος με τον ασθενή που θα πει: «Θέλω αυτό το φάρμακο και όχι το άλλο», εκτός από τα μύρια άλλα προβλήματα που έχει για να διατηρεί σημαντικά αποθέματα και τις τιμές που αλλάζουν κάθε μήνα.

genosima

Συμπερασματικά, η συνδικαλιστική ένωση των Βέλγων γιατρών ζήτησε από την Υπουργό Υγείας Laurette Onkelinckx, τουλάχιστον να τροποποιήσει το νόμο ή «να διευκρινίσει ότι ο νόμος για τα δικαιώματα των ασθενών δεν οφείλει υποχρεωτικά να τηρείται ούτε από τους γιατρούς, είτε από οποιονδήποτε άλλον».

Παράλληλα το συνδικάτο έδωσε στους γιατρούς-μέλη του να αναρτήσουν αφίσες στην αίθουσα αναμονής των ιατρείων τους, προειδοποιώντας τους ασθενείς ότι «οι φαρμακοποιοί με την πίεση της κυβέρνησης σας χορηγούν διαφορετικά φάρμακα από αυτά που σας συνταγογράφονται και θα πρέπει να αντιδράσετε ενάντια στη συμπεριφορά της κυβέρνησης να βάζει πάνω από την ποιότητα και την ασφάλεια της υγείας σας, την οικονομία!»

Βέβαια ας τονίσουμε για το θέμα της αντικατάστασης, ότι αφήνεται το δικαίωμα στον γιατρό να γράψει «ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟ», αλλά θα πρέπει να το αναγράψει και στον ιατρικό φάκελο.

Οι δε φαρμακοποιοί θα πρέπει να σκανάρουν αυτήν τη συνταγή για να μπορεί να προσδιορίζεται ο γιατρός που το γράφει.

Η Ανταμοιβή των Υπηρεσιών με Ειδικό Τέλος, θα Έχει Προστατευτικό Ρόλο

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στα τέλη του 2011 από τη βελγική κυβέρνηση δεν είχαν ακόμη θετικό αντίκτυπο στην οικονομία του φαρμακείου.

Η σύσταση του λιγότερο ακριβού φάρμακου κατά τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική και την απαίτηση για υποκατάσταση για τα αντιβιοτικά και αντιμυκητιασικά, τέθηκε σε ισχύ από την 1η Απριλίου και 1η Μαΐου αντίστοιχα.

oikonomia farmakeiou

Συνολικά, το 2012 θα δούμε τα έσοδα του φαρμακείου να κινούνται αρνητικά, όπως και τα προηγούμενα χρόνια από το 2008 που άρχισε η κρίση.

Το νέο σύστημα αμοιβών για τις υπηρεσίες που εφαρμόστηκε από τα τέλη του 2010, μείωσε κάπως την απώλεια των πόρων.

Το πιο ευαίσθητο σημείο αφορά την αγωγή που χορηγείται για 3 μήνες σε χρόνιες ασθένειες, που αυξάνεται σταθερά.

Μόνο το στοιχείο του όγκου ελήφθη υπόψη για την βασική αμοιβή και έτσι το 2011 η απώλεια της συνολικής αποζημίωσης των φαρμακοποιών ήταν του ύψους των 20 εκατ. ευρώ.

Αλλά η δυσαρέσκεια θα μπορούσε να αυξηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα του προϋπολογισμού του 2013, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προτείνονται για την καταβολή ενός συγκεκριμένου ποσού 15 εκατ. € ως φόρου, με το πρόσχημα της απόδοσης εκπτώσεων προς τους φαρμακοποιούς από μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών.

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.