Γαλλία

Οι Ασθενείς Ζητούν Περισσότερες Υπηρεσίες και Είναι Έτοιμοι να Πληρώσουν

Το φαρμακείο έχει ένα λαμπρό μέλλον, σύμφωνα με τη μελέτη Avenir Pharmacie, που πραγματοποιήθηκε από την OpinionWay και τη Satipharma*, σε 4.043 ασθενείς, 521 φαρμακοποιούς και 197 φαρμακευτικές ομάδες και ανακοινώθηκε στην avant - première της διεθνούς έκθεσης PharmagoraPlus 2017.

Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, το 70% των φαρμακοποιών δηλώνουν ευχαριστημένοι από την εργασία τους.

Η αισιοδοξία τους πηγάζει από την μεγάλη εμπιστοσύνη που τους δείχνουν οι ασθενείς.

Avenir Pharmacie - 1

Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι οι ασθενείς επιθυμούν περισσότερες υπηρεσίες από τους φαρμακοποιούς.

Έτσι, δύο στους τρεις χρόνιους ασθενείς θεωρούν χρήσιμη μια συμβουλευτική συνέντευξη 15 λεπτών με τον φαρμακοποιό τους για τη βέλτιστη παρακολούθησή τους.

Η παρακολούθηση θα μπορούσε να γίνει, σύμφωνα με το ένα τρίτο των ασθενών, με την προετοιμασία ενός κουτιού χαπιών από τον φαρμακοποιό, και το ένα τέταρτο των ασθενών είναι έτοιμοι να πληρώσουν έως και 40 ευρώ το μήνα γι’ αυτή την υπηρεσία!

Μέσα σε μια σειρά υπηρεσιών, οι ασθενείς προτείνουν υπηρεσίες που δεν υπήρχαν έως τώρα.

Θα αναθέτανε πρόθυμα στο φαρμακοποιό τους τη λήψη ραντεβού με τον γιατρό τους, ή ακόμη και τα γραφειοκρατικά καθήκοντα υγείας της καθημερινότητάς τους.

Avenir Pharmacie - 2

Σχεδόν το 40% των ασθενών θα πλήρωνε γι’ αυτό.

Το 39% των ασθενών που συμμετείχαν στη έρευνα προτείνει μια συμπληρωματική ασφάλεια υγείας με το φαρμακείο.

Τα δύο τρίτα των ασθενών θα προτιμούσαν την εκτέλεση συνταγών από το διαδίκτυο, και πάνω από το μισό την παράδοση φαρμάκων στο σπίτι έναντι χρέωσης έως και πέντε ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης των Συνδικάτων Φαρμακοποιών (USPO), Gilles Bonnefold, θεωρεί ότι ο φαρμακευτικός κλάδος μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις επιθυμητές εξελίξεις.

*Πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου έως 17 Φεβρουαρίου 2017

Πάνω από 6 Γάλλοι στους 10 Δηλώνουν Έτοιμοι να Καταφύγουν στον Φαρμακοποιό τους για τη Φροντίδα της Υγείας τους

Ο Σύνδεσμος Εργαστηρίων Διεθνών Ερευνών (ΙΤΑ) και το ινστιτούτο IPSOS μόλις δημοσίευσαν μια έρευνα σχετικά με τις προσδοκίες των Γάλλων για την υγεία, ενώ πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2017.

Ο ευρύτερος προβληματισμός αναδεικνύει μια σχετικά απαισιόδοξη άποψη για το μέλλον του συστήματος υγείας, με το 55% των Γάλλων να πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα είναι τύχουν χειρότερης φροντίδας από ότι αυτοί σήμερα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

french research - 1

Επισημαίνουν ότι η πρόσβαση στην περίθαλψη είναι ανησυχητική, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων να πάρουν ένα ραντεβού με έναν ειδικό ή να κάνουν σε βάθος διαγνωστικές εξετάσεις.

Το 93% των Γάλλων περιμένουν πολλές διαγραφές από τη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Φοβούνται επίσης ένα κύμα αυξήσεων της συμμετοχής τους στη φαρμακευτική περίθαλψη, την ανάπτυξη μιας ιατρικής δυο ταχυτήτων, καθώς και μια σημαντική καθυστέρηση στην πρόσβαση στην περίθαλψη.

Η έρευνα αναδεικνύει την άποψη των Γάλλων για να απλοποιηθεί η πορεία της φροντίδας υγείας τους: Το 73% δηλώνουν ότι δεν θέλουν να καταφύγουν άμεσα στον Ιατρό και περιορίζονται σε μια τηλεφωνική συμβουλή ή σε μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο.

Το 71% καταφεύγουν συχνότερα σε αυτοθεραπεία, το 70% συμφωνεί με το να τους προτείνει ο Φαρμακοποιός τους ένα γενόσημο αντί του πρωτότυπου όποτε είναι δυνατόν, και το 61% δηλώνουν έτοιμοι να φροντίζονται από το Φαρμακοποιό τους για ήσσονος σημασίας προβλήματα υγείας.

french research - 2

Επίσης αποδέχονται την ανάθεση ορισμένων ιατρικών διαδικασιών σε νοσηλευτές (77%), οπτικούς (63%) και Φαρμακοποιούς (55%).

Τέλος, οι Γάλλοι βλέπουν την ηλεκτρονική υγεία ως ένα μέσο για φροντίσουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση μιας ασθένειας.

Παρ' όλο που μόνο το 17% από αυτούς χρησιμοποιούν ήδη εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας, περισσότεροι από ένας στους δύο Γάλλους είναι έτοιμοι για να τις χρησιμοποιήσουν για να διευκολυνθεί η εξ αποστάσεως συλλογή και ερμηνεία των δεδομένων από τον Ιατρό τους (64%) και να βελτιωθεί η συμμόρφωση στη θεραπεία τους, με τις υπενθυμίσεις για λήψη των φαρμάκων τους (52%).

Το 78% των Γάλλων αποδεχεται την ανταλλαγή δεδομένων για την υγεία τους, με όλους τους επαγγελματίες υγείας που τους φροντίζουν.

Πηγή: Lequotidiendupharmacien.fr

Οι Γάλλοι Λένε Όχι Στην Πώληση των ΜΗΣΥΦΑ Εκτός Φαρμακείου

Περίπου 4 εκατομμύρια υπογραφές συγκέντρωσε το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2014 από τον IFOP, με θέμα: «Θέλω τα φάρμακα να μείνουν στο φαρμακείο».

Πρόκειται για μια απτή απόδειξη ότι οι ασθενείς είναι προσκολλημένοι στο δίκτυο φαρμακείων.

Σίγουρα οι Γάλλοι αγαπούν τον φαρμακοποιό τους, αλλά η γενική εικόνα για το επάγγελμα είναι διαφορετική, μάλλον λόγω ελλιπούς πληροφόρησης για τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ο φαρμακοποιός.

pharmacie 1

Κάποια από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα είναι για παράδειγμα ότι το 97% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα έξοδα για την υγεία τους συνδέονται με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, ενώ το 55% δηλώνει επίσης ότι συχνά ή περιστασιακά λαμβάνουν φάρμακα χωρίς να έχουν συμβουλευθεί έναν επαγγελματία υγείας.

Η βαρύτητα λοιπόν της ιατρικής συμβουλής παραμένει αδύναμη, αφού μόνο το 52% των ερωτηθέντων δηλώνουν να την έχουν λάβει υπόψη τους, συχνά ή περιστασιακά και το 48% παραδέχεται ότι δεν έχει ποτέ ή σχεδόν ποτέ ζητήσει τη γνώμη των φαρμακοποιών.

Οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να θεωρούνται από τους ερωτηθέντες ως «ειδικοί στο φάρμακο» αφού περίπου το 77% γνωρίζουν ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 επιτρέπεται η πώληση φαρμάκων από διαδικτυακούς τόπους που συνδέονται με ένα φυσικό φαρμακείο.

pharmacie_2

Παρόλα αυτά όμως η πληροφόρηση αυτή δεν αρκεί για να τους πείσει να αγοράσουν φάρμακα μέσω διαδικτύου, με το 41% να δηλώνει ότι δε θέλει να προβεί σε μια ηλεκτρονική αγορά γιατί προτιμά να επωφεληθεί από τις συμβουλές ενός φαρμακοποιού.

Το 77% όμως δηλώνει ότι δεν βρίσκει την εξειδικευμένη φροντίδα που θέλει στο φαρμακείο που επισκέπτεται πιο συχνά.

Ποια είναι όμως η Ευρωπαϊκή στάση για όλα αυτά;

«Το φάρμακο δεν είναι προϊόν χωρίς κινδύνους».

Αυτό είναι το μήνυμα που συνεχώς αναφέρει ο Εθνικός Σύλλογος Φαρμακοποιών, προκειμένου να αποφύγει την υποβάθμιση ενός προϊόντος που οι δευτερεύουσες επιπτώσεις του μπορεί να αποβούν δραματικές.

Το διακύβευμα για τους τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες λοιπόν, είναι αν τελικά τα φάρμακα θα εξομοιωθούν με τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης!

Γενόσημα - Συνεχίζεται η Δυναμική τους Διείσδυση στην Αγορά

Τη στιγμή που η Γαλλίδα Υπουργός Υγείας Marisol Touraine προσπαθεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των γενόσημων, μια ανάλυση της εταιρείας Smart Pharma Consulting αξιολογεί την επίδραση των μέτρων που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια.

Η μελέτη καταδεικνύει επίσης τις προοπτικές της αγοράς των γενόσημων μέχρι και το 2017.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Υπουργός: «έχει ήδη γίνει σημαντική πρόοδος, αλλά σε ένα μόνο τμήμα της αγοράς των φαρμάκων και έχουμε καθυστερήσει σε σχέση με τους γείτονές μας, κυρίως επειδή στη Γαλλία τα ακριβά και τα καινούργια φάρμακα συνταγογραφούνται συχνά».

genosima - 1

Η Υπουργός θα πρέπει λοιπόν, να καταρτίσει σύντομα ένα πλαίσιο δράσης για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη αυτών των φαρμάκων.

Για το 2015 τίθενται σε ισχύ περισσότερα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως είναι η διεύρυνση της λίστας των γενόσημων που η δραστική τους είναι φυτικής προέλευσης ή εισπνεόμενων φαρμάκων.

Σύμφωνα πάντως με τον Jean-Michel Peny, Πρόεδρο της Smart Pharma Consulting, που μόλις πραγματοποίησε μια ανάλυση της αγοράς των γενόσημων, οι τρεις κύριοι παράγοντες για την ανάπτυξη της γαλλικής αγοράς είναι: «το δικαίωμα της αντικατάστασης με την εξίσωση των ορίων ανάμεσα στα πρωτότυπα και τα γενόσημα φάρμακα, η αναθεώρηση του περιθώριου κέρδους των φαρμακοποιών και ο μηχανισμός της ανταμοιβής υποκατάστασης».

Μάλιστα όπως ο ίδιος τονίζει «μόνο αυτός ο μηχανισμός οδήγησε στην αύξηση της υποκατάστασης από τις 15 στις 20 μονάδες».

Πάντως, τα φαρμακεία φαίνεται ότι αποτελούν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της αγοράς των γενόσημων.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, μόνο το 25% περίπου της συνταγογράφησης γίνεται βάσει δραστικής ουσίας, παρόλο που η πρακτική αυτή είναι υποχρεωτική από το 2009, χωρίς όμως να υπάρχουν κυρώσεις ή κίνητρα για τους ιατρούς.

"Ο νόμος “Bertrand" που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 προβλέπει ότι η υποχρέωση αυτή θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015, στο σύνολο των συνταγογραφούμενων φαρμάκων» τονίζει ο Jean-Michel Peny.

genosima - 2

Και συνεχίζει «Οι γιατροί θα μπορούν να συμπληρώνουν στη συνταγογράφηση με δραστική ουσία και το εμπορικό όνομα.

Επιπλέον, τα οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς που συνταγογραφούν από τη λίστα των γενόσημων έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ από το 2009».

Η διείσδυση των γενόσημων στην αγορά θα μπορούσε να ενισχυθεί επίσης από την αύξηση των διαθέσιμων γενόσημων φαρμάκων, καθότι ένα από τα κύρια εμπόδια που τονίζουν οι γιατροί είναι ότι το φάρμακο είναι «αναντικατάστατο».

Επιπλέον, ο Jean-Michel Peny εκτιμά ότι ο κύριος λόγος που οι ασθενείς αρνούνται την αντικατάσταση με γενόσημο, είναι η αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τα γενόσημα από τα ΜΜΕ.

Πάντως, σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη το φθινόπωρο του 2014 για λογαριασμό της Εθνικής ‘Ένωσης Επαγγελματιών Υγείας, το 85% των Γάλλων δήλωσαν έτοιμοι να αλλάξουν τις συνήθειές τους καταναλώνοντας γενόσημα φάρμακα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1083 ερωτηθέντων ατόμων.

Από αυτούς το 58% δήλωσαν έτοιμοι να αρχίσουν να καταναλώνουν γενόσημα άμεσα, ενώ το 27% προτιμά να συζητήσει πρώτα με τον ιατρό του.

Τα Τεστ Εγκυμοσύνης Φεύγουν από το Μονοπώλιο του Φαρμακείου

Το Γαλλικό κοινοβούλιο τελικά ψήφισε την πώληση των τεστ εγκυμοσύνης στα S/M.

Ένα ψήφισμα που ανησυχεί ακόμη περισσότερο τους φαρμακοποιούς, ειδικά για το μέλλον της πώλησης και των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ εκτός φαρμακείου.

Στη Γαλλική κυβέρνηση υπάρχουν αντιθέσεις.

Από την μια μεριά η υπουργός υγείας υπερασπίζεται το μονοπώλιο των φαρμακοποιών και από την άλλη ο υπουργός της κοινωνικής οικονομίας είναι αντίθετος, επιτρέποντας πλέον την πώληση των τεστ εγκυμοσύνης και ωορρηξίας στα καταστήματα ευρείας διανομής.

pregnancy test

Αλλά οι υπουργοί υποστηρίζουν ότι αυτή η ρύθμιση δεν ομοιάζει με το θέμα της πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων στα S/M.

Ιδιαίτερα η υπουργός υγείας Marisol Touraine επισημαίνει:

"Όσον αφορά το μη συνταγογραφούμενο φάρμακο, θεωρώ ότι η συμβουλή του φαρμακοποιού εξασφαλίζει την απόλυτη ασφάλεια υγείας για τους Γάλλους.

Σήμερα έχουμε πολλά φαρμακεία στη χώρα μας, πράγμα που επιτρέπει στους πολίτες να έχουν εύκολη πρόσβαση για τα φάρμακά τους κοντά στον τόπο διαμονής τους."

Εν τούτοις οι φαρμακοποιοί εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι για το μέλλον του μονοπωλίου του φαρμακείου.

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.