Ισπανία

Ένα Έκτο των Φαρμακείων με Σοβαρά Προβλήματα

Σύμφωνα με το Γενικό Συμβούλιο των Συλλόγων των φαρμακοποιών (CGCOF), όλα τα μέτρα που λαμβάνονται από τις αρχές από το 2010 (μείωση κατά 30% της τιμής των γενόσημων φαρμάκων και 7,5% των άλλων φαρμάκων, κλπ..) απειλούν την επιβίωση των 3179 φαρμακείων, σε ένα εθνικό σύνολο περίπου 20.500.

Στη Βαρκελώνη, για παράδειγμα, τη δεύτερη πόλη στην Ισπανία, 7% από 2.218 φαρμακεία είναι σε κίνδυνο πλέον το 2012.

spanish farmacias - 1

«Η μέση τιμή ανά συνταγή μειώθηκε κατά 9,5% μεταξύ Σεπτεμβρίου 2011 και 2010, και η συνολική πτώση του τζίρου από τα τέλη του 2009 ήταν πάνω από 20%», λέει ο Σύλλογος των Φαρμακοποιών της Βαρκελώνης.

Στην Καταλονία, η μέση αξία της συνταγής είναι κάτω των 11 ευρώ.

Μία Φθίνουσα Κατάσταση

Σύμφωνα με τον CGCOF, τα φαρμακεία με τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι τα μικρομεσαία που χρεώνουν λιγότερο από 37.500 ευρώ το μήνα την Κοινωνική Ασφάλιση και απασχολούν έναν έως κανένα υπάλληλο και όπου η κερδοφορία δεν καλύπτει τα 1500 ευρώ μέσου ακαθάριστου μισθού για να προσλάβουν κάποιον.

Τα πιο μεγάλα φαρμακεία επίσης ( με τζίρο μεταξύ 0,9-1,2 εκ ευρώ) έχουν μείωση του περιθωρίου κέρδους τους μέσα στα 2 τελευταία χρόνια και υπολογίζεται τα κέρδη προ φόρων να έχουν περάσει από 10,5% του τζίρου σε 7,5%.

Η νέα κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία από τα τέλη του 2011, έχει σκοπό τη μείωση κατά 7 δισεκατομμύρια των δαπανών για την υγεία, και έτσι είναι απίθανο ότι η κατάσταση για τα φαρμακεία θα βελτιωθεί μεσοπρόθεσμα.

Οι Φαρμακοποιοί σε Μπελάδες

spanish farmacias - 2

Η γενίκευση της συνταγογράφισης αντιγράφων και οι καθυστερήσεις αποζημιώσεων των φαρμάκων από το κράτος, πλήττουν μεγάλο αριθμό φαρμακείων.

Το τελευταίο πλάνο της Ισπανικής κυβέρνησης που ανακοινώθηκε στα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εκτός των άλλων προέβλεπε την εξοικονόμηση 2,4 δις ευρώ γενικεύοντας τη χρήση αντιγράφων. Αυτό υπολογίζεται σε μια απώλεια 720 εκατομμυρίων ευρώ για το σύνολο των 21.000 Ισπανικών φαρμακείων, 120 εκατομμυρίων ευρώ για τους διανομείς και 1,56 δις ευρώ για τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Η υποχρέωση δε των γιατρών του εθνικού συστήματος υγείας να γράφουν μόνο τη δραστική ουσία υπολογίζεται ότι θα αυξήσει τις οικονομικές δυσκολίες των φαρμακοποιών, σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς των τελευταίων, που για το 2010 είχαν μια μέση μείωση των εσόδων τους κατά μέσο όρο 11% περίπου.

Και δεν φτάνουν αυτά, οι Ισπανοί φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν σε 17 περιφέρειες, καθυστερήσεις αποζημιώσεων των φαρμάκων πέρα των 3 μηνών.

Τα προβλήματα είναι τόσο σοβαρά στη ρευστότητα των φαρμακείων που ορισμένα αδυνατούν να προμηθευτούν φάρμακα.

Κινητά Τηλέφωνα για Ηλικιωμένους Πωλούνται στα Φαρμακεία

Το κινητό τηλέφωνο "Orange esencial" της ισπανικής θυγατρικής της Orange, έχει δύο μοναδικά χαρακτηριστικά:

Είναι ένα κινητό τηλέφωνα για ηλικιωμένους και πωλείται αποκλειστικά στα φαρμακεία!

Πωλείται στα 39 € με έκπτωση 12 € και περιλαμβάνει, εκτός από τις ήδη γνωστές τροποποιήσεις για τους πρσβυτέρους, ένα καινοτόμο σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης.

Spanish Mobile Phones for Elders

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας εξηγούν: "Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι άνθρωποι της 3ης ηλικία αποφεύγουν τα καταστήματα της τεχνολογίας. Αντίθετα συχνά πηγαίνουν στο φαρμακείο".

Η Orange έχει υπογράψει συμφωνία με δύο χονδρεμπόρους.

Η Livendia (logistics) και η Markefarm (Alliance Boots) θα τους δώσει πρόσβαση, σε πρώτη φάση σε 6000 φαρμακεία.

Πρόκειται για μια αγορά των 7,6 εκατομμυρίων ατόμων άνω των 65 ετών, δηλαδή το 16% του πληθυσμού.

Οι Ισπανοί Αγαπούν τα Φαρμακεία τους

Οι Ισπανοί Αγαπούν τα Φαρμακεία τους

«Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει την Ισπανία να αλλάξει το μοντέλο της διανομής των φαρμάκων, θελήσαμε να αναλύσουμε τη σχέση μεταξύ των πολιτών και των φαρμακείων τους», εξηγεί η Isabel Vallejo, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ισπανικών φαρμακείων (FEFE).

Για να γίνει αυτό πραγματοποιήθηκε μια εθνική έρευνα με πάνω από 1.000 συνεντεύξεις, από μία οργάνωση υπεράσπισης των καταναλωτών.Για την Isabel Vallejo τα συμπεράσματα της έρευνας ήταν πολύ ενθαρρυντικά:

«Οι καταναλωτές θεωρούν τα φαρμακεία σαν χώρους υγείας πρώτης ποιότητας και δεν αποδέχονται μια απελευθέρωση πώλησης των φαρμάκων οπουδήποτε αλλού».

Las Farmacias - 1

Επιπλέον, το 96,1% των ερωτηθέντων θεωρούν τις προσφερόμενες υπηρεσίες από τα φαρμακεία καλές ή πολύ καλές Το μήνυμα των Ισπανών πρέπει να περάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η παρουσία και η εξειδίκευση του προσωπικού των φαρμακείων είναι επιχειρήματα που η FEFE προβάλλει για να αντικρούσει την πώληση φαρμάκων από τα παραφαρμακεία.

Επίσης, το 92,9% των ερωτηθέντων στην ίδια έρευνα κρίνουν χρήσιμες τις πληροφορίες που παίρνουν στο φαρμακείο, είτε αυτές απαντούν σε δικές τους αμφιβολίες, είτε αυτές διευκολύνουν την πρόσληψη φαρμάκων.

Επίσης, το 60,1% των πελατών εκτιμούν ότι το φαρμακείο βοηθά στην επίλυση προβλημάτων υγείας, το 43% ότι είναι ανώτερο από τα άλλα ιδρύματα υγείας σε ποιότητα
προσφερόμενων υπηρεσιών, ενώ το 42% ότι είναι τουλάχιστον ίσο.

Las Farmacias - 2

Η FEFE προβάλλει τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκμεταλλευόμενη δύο επιπλέον μηνύματά της.

Το πρώτο έχει να κάνει με την πώληση των φαρμάκων από το ίντερνετ στην οποία είναι αρνητικοί το 52% των Ισπανών, όπου το 74,3% θεωρούν το ίντερνετ ως ένα μέσο όχι πολύ ασφαλές για τη πώληση φαρμάκων. «Τα σχέδια της Doc Morris που πουλά ήδη ηλεκτρονικά τα φάρμακα στην Ολλανδία και στη Γερμανία, μας ανησυχούν και ο ισπανός καταναλωτής δεν έχει εμπιστοσύνη σε αυτού του είδους το κανάλι διανομής», δηλώνει η Isabel Vallejo.

Το δεύτερο σημείο αφορά τη εξάλειψη της τιμής από τα κουτιά των φαρμάκων. Δύο άτομα στα τρία παραπονιούνται γι’ αυτό το μέτρο που ελήφθη το 2006. Για την Isabel Vallejo «η ένδειξη της τιμής εξασφαλίζει τον καταναλωτή».

Οι φαρμακοποιοί εξάλλου φοβούνται την αποτίμηση του στοκ τους που θα συμβεί λόγω της έλλειψης της τιμής στην ετικέτα, όταν θα πέσουν οι τιμές ορισμένων φαρμάκων που ανακοινώθηκαν για το 2009.

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.