fbpx

Φαρμακείο και Ανακύκλωση - Το Παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου

Μετά τις προσπάθειες μείωσης των πλαστικών συσκευασιών από τα σούπερμαρκετ, τα φαρμακεία σε όλη την Ευρώπη επιχειρούν να ακολουθήσουν και αυτά μία πιο «πράσινη» πολιτική.

Ο φαρμακοποιός θα πρέπει να εξηγήσει στους πελάτες του ότι το καλύτερο που έχουν να κάνουν με τα αχρησιμοποίητα ή ληγμένα φάρμακα είναι να τα επιστρέψουν στο φαρμακείο.

Τον Οκτώβριο του 2019 ψηφίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η πλήρης απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης, κάτι που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2021.

Ήδη και στη χώρα μας γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι πλαστικές συσκευασίες παντός είδους και να αντικατασταθούν με πιο οικολογικές.

Και στο Ηνωμένο Βασίλειο, λοιπόν, οι φαρμακοποιοί ακολουθούν μία πιο φιλική προς το περιβάλλον πολιτική, έχοντας αντικαταστήσει ήδη τις πλαστικές σακούλες για τα φάρμακα, με ανακυκλώσιμες, κατασκευασμένες από άμυλο πατάτας.

Παράλληλα, ο στόχος είναι μέχρι τον Μάρτιο του 2020 να έχουν αντικατασταθεί 10 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται στα φαρμακεία με αντίστοιχες από άμυλο.

«Ψάχνουμε συνεχώς τρόπους να μειώσουμε τον περιβαλλοντικό μας αντίκτυπο. Όλα τα φαρμακεία μας διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ σε περισσότερα από 300 φαρμακεία αλλάξαμε τον φωτισμό σε LED, γεγονός που μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 22% περίπου ετησίως» τονίζει εκπρόσωπος της εταιρείας LloydsPharmacy, που διατηρεί περισσότερα από 1800 φαρμακεία στη Μεγάλη Βρετανία.

Μετά την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη «Στρατηγική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα φάρμακα στο περιβάλλον» τον περασμένο Μάρτιο, η Φαρμακευτική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PGUE - Pharmaceutical Group of European Union) ζήτησε να ληφθούν μέτρα, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις που έχουν τα φάρμακα στο περιβάλλον.

«Οι φαρμακοποιοί σε όλη την Ευρώπη μοιράζονται τις αυξανόμενες ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα φαρμακευτικά προϊόντα στο περιβάλλον και ως εκ τούτου στη δημόσια υγεία» ανέφερε ο πρόεδρος της PGEU, Michal Byliniak.

«Ως εμπειρογνώμονες στον τομέα των φαρμάκων, οι φαρμακοποιοί είναι οι πλέον κατάλληλοι για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού, να προωθήσουν τη συνετή χρήση και τη σωστή διάθεση των φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς και να παράσχουν συμβουλές σχετικά με τη διαθεσιμότητα πιο οικολογικών προϊόντων» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η PGEU ζητά από τα κράτη μέλη της ΕΕ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση τόσο των πολιτών, όσο και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη συνετή χρήση των φαρμάκων, αλλά και τη συλλογή των φαρμακευτικών αποβλήτων.

Παράλληλα, επιδιώκει να ενθαρρύνει τη διανομή ποσοτήτων φαρμάκων, ανάλογα με τη διάρκεια της θεραπείας, όπου αυτό είναι δυνατό, ώστε να μειώσει έτσι τα φαρμακευτικά απόβλητα.

Στην Ουαλία, συγκεκριμένα φαρμακεία έχουν αρχίσει να λειτουργούν και ως σημεία ανακύκλωσης, με τους πελάτες να ανταποκρίνονται θετικά.

Το φαρμακείο έχει, όμως, έναν ακόμη ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο φαρμακοποιός θα πρέπει να εξηγήσει στους πελάτες του ότι το καλύτερο που έχουν να κάνουν με τα αχρησιμοποίητα ή ληγμένα φάρμακα είναι να τα επιστρέψουν στο φαρμακείο και όχι να τα πετάξουν στα σκουπίδια.

Πέρα, όμως, από την ανακύκλωση φαρμάκων, υπάρχουν και άλλοι τρόποι οι φαρμακοποιοί να υιοθετήσουν πιο οικολογικές τακτικές.

Πολλά προϊόντα, τα οποία πωλούνται κατά κύριο λόγο από τα φαρμακεία, μπορούν να ανακυκλωθούν.

Πρόκειται για μία ευρεία γκάμα προϊόντων, από γάντια από λάτεξ μέχρι συσκευασίες παιδικών τροφών και μπουκαλάκια από βιταμίνες.

Η εταιρεία TerraCycle είναι μια καινοτόμος εταιρεία που ασχολείται με την ανακύκλωση τυπικά δύσκολων προς ανακύκλωση αποβλήτων.

Προσφέρει μια σειρά από δωρεάν προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τους κατασκευαστές προϊόντων, καθώς και λύσεις αμειβόμενης ανακύκλωσης για σχεδόν κάθε είδους απόβλητα.

Ένα άλλο προϊόν που πωλείται στο φαρμακείο και η ανακύκλωσή του αποτελεί πρόκληση είναι οι συσκευές εισπνοών για το άσθμα.

Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άσθμα.

Μελέτη του Πανεπιστήμιο του Cambridge έχει υπολογίσει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις συσκευές εισπνοών στο Ηνωμένο Βασίλείο είναι τόσο αρνητικές για το περιβάλλον, όσο και η υπερκατανάλωση κρέατος.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αντικατάσταση ακόμη και μόνο ενός στους δέκα από αυτούς τους εισπνευστήρες μετρημένης δόσης με έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τύπο (όπως είναι οι εισπνευστήρες ξηράς κόνεως) θα μείωνε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.

Παράλληλα και στην Ουαλία, συγκεκριμένα φαρμακεία έχουν αρχίσει να λειτουργούν και ως σημεία ανακύκλωσης, με τους πελάτες να ανταποκρίνονται θετικά.

Μεταξύ άλλων, συλλέγουν προς ανακύκλωση χρησιμοποιημένες οδοντόβουρτσες και άδεια σωληνάρια οδοντόκρεμας.

«Πολλοί πελάτες μας δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούσαν να ανακυκλώσουν αυτά τα είδη με τον συνηθισμένο τρόπο. Επιπλέον, νέοι άνθρωποι που αρχικά απευθύνθηκαν σε εμάς επειδή ήμασταν σημείο ανακύκλωσης, έγιναν στη συνέχεια και πελάτες μας» ανέφερε η φαρμακοποιός Rheanna Colyer, που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.