fbpx

Λεπτομερές Πορτρέτο του Φαρμακείου στην Ευρώπη

Σε μια εντυπωσιακή έκθεση για το φαρμακείο στη ζώνη «Ευρώπη», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) περιγράφει τη λειτουργία των φαρμακείων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών της πρώην Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ), του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας.

Σε μια εντυπωσιακή έκθεση για το φαρμακείο στη ζώνη «Ευρώπη», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) περιγράφει τη λειτουργία των φαρμακείων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Καλά τεκμηριωμένη, η μελέτη αυτή αποκαλύπτει τις κοινές τάσεις, αλλά και 3 εκπλήξεις:

1. Βοήθεια για τη δημιουργία φαρμακείων,

2. Λύσεις για την απερήμωση περιοχών από φαρμακεία, αλλά και

3. Ηλεκτρονικές συνταγές ή ηλεκτρονικές πωλήσεις.

Κατευθυνόμενο από ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, το έργο αυτό βασίζεται στις αναλύσεις, που έχουν ήδη πραγματοποιήσει η International Pharmaceutical Federation (FIP) και η Pharmaceutical Union of the European Union (GPEU), αλλά και στις πληροφορίες που παρείχαν τα ενδιαφερόμενα κράτη.

Υπογραμμίζει την ανάπτυξη ορθών πρακτικών και νέων υπηρεσιών για τους ασθενείς σε όλες τις χώρες που μελετήθηκαν.

Τονίζει επίσης, την εξέλιξη της αμοιβής των φαρμακοποιών, ενώ η αμοιβή υπηρεσιών αντικαθιστά ολοένα και περισσότερο το περιθώριο κέρδους ή το συμπληρώνει.

Δείχνει ότι τα μεγάλα κύματα «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος, ιδίως στην Ανατολική Ευρώπη, ακολουθήθηκαν από μια σταδιακή επιστροφή στις παλιές ρυθμίσεις, για να περιοριστεί ο «άγριος» ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακείων.

Η Ουγγαρία και η Εσθονία, και πιο πρόσφατα η Πολωνία, προσφέρουν καλά παραδείγματα.

Ομοίως, η Ουκρανία εξετάζει επί του παρόντος την εκ νέου εισαγωγή ενός γεωγραφικού περιορισμού του αριθμού φαρμακείων, ο οποίος καταργήθηκε πριν από μερικά χρόνια.

Χρηματοδοτική Ενίσχυση

Οι χώρες που έχουν καταργήσει ή μείωσαν τις ποσοστώσεις του πληθυσμού για να αυξήσουν τον αριθμό των φαρμακείων έχουν δει αυξανόμενη τάση ίδρυσης νέων φαρμακείων, αλλά όχι εκεί όπου χρειάζονται, καθώς νέα φαρμακεία δημιουργούνται κυρίως στις πόλεις, οι οποίες δεν στερούνται φαρμακείων σε αντίθεση με την επαρχία και τα χωριά.

Στην προσπάθεια να εξισορροπηθεί η δημογραφική τους θέση, πολλές χώρες, με ή χωρίς ποσοστώσεις, προσφέρουν οικονομική ή σε είδος υποστήριξη στα φαρμακεία που εγκαθίστανται σε περιοχές που δεν καλύπτονται επαρκώς.

Στην Εσθονία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, οι φαρμακοποιοί λαμβάνουν πριμοδότηση ή φορολογικές ελαφρύνσεις αν απομακρυνθούν από μια πόλη.

Στην Ισπανία, την Αγγλία και τη Σκωτία, ορισμένοι αγροτικοί φαρμακοποιοί λαμβάνουν συμπληρωματικό «μισθό», που μερικές φορές καταβάλλεται σαν αντάλλαγμα για τοπικές δράσεις δημόσιας υγείας.

Στις περισσότερες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, οι φαρμακοποιοί επίσης ενθαρρύνονται οικονομικά να εγκατασταθούν σε περιοχές που δεν καλύπτονται επαρκώς.

Αυτές οι χώρες είναι επίσης πολύ μεγάλες αλλά αραιοκατοικημένες και υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για την έλλειψη φαρμακείων, όπως τα «Κιόσκια Φαρμάκων» αλλά και τα «Κινούμενα Φαρμακεία».

Η έκθεση συνεχίζει για να συζητήσει το ζήτημα των online πωλήσεων συνταγογραφούμενων φαρμάκων, υπενθυμίζοντας τους κινδύνους που συνδέονται με αυτές, τόσο για τη συνέπεια του δικτύου διανομής όσο και για την ποιότητα και την ασφάλεια της διανομής.

Σημειώνει ότι η Γερμανία «ανακάλυψε μόνο την έκταση αυτών των κινδύνων» από τότε που αντιμετωπίζει αυτό το θέμα, προειδοποιώντας άλλες χώρες που επιθυμούν αυτό το είδος εγχειρήματος.

Τέλος, το έγγραφο επισημαίνει ότι η Ελλάδα, η Αρμενία και η Γεωργία, αποτελούν ήδη μέρος της πολύ μικρής λέσχης των χωρών που χρησιμοποιούν ηλεκτρονική συνταγή, όπως και η Ολλανδία, η Ισλανδία, η Εσθονία και οι σκανδιναβικές χώρες, ενώ αυτός ο τρόπος συνταγογράφισης παραμένει πειραματικός στις περισσότερες άλλες χώρες.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.