fbpx

Αυστραλία - Ο Ρόλος των Φαρμακοποιών στο Ενδεχόμενο Πανδημίας

Οι φαρμακοποιοί μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο όσον αφορά την εκπαίδευση των πολιτών για το νέο κοροναϊό - καθώς και οποιαδήποτε πανδημία, πιθανόν, ξεσπάσει στο μέλλον. 

H Elizabeth McCourt τόνισε πως η Αυστραλία θα πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μιας πανδημίας, αλλά και να συζητηθεί το πως μπορούν οι φαρμακοποιοί να συνεισφέρουν σε μια τέτοια κατάσταση.

Η Elizabeth McCourt, φαρμακοποιός και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία, αναφέρθηκε αναλυτικά στον ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει το φαρμακείο σε μια πιθανή πανδημία.

Το Βασιλικό Κολλέγιο Γενικών Ιατρών της Αυστραλίας (Royal Australian College of General Practitioners - RACGP) δήλωσε πρόσφατα πως η χώρα έχει ένα σχέδιο για την πανδημία της γρίπης, που δεν έχει εφαρμοστεί και πως σε ολόκληρη τη χώρα, γενικοί ιατροί και ασθενείς αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως είναι οι λανθασμένες πληροφορίες από κρατικές υπηρεσίες υγείας, καθώς και η έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού.

«Νομίζω πως σε αυτή τη δήλωση μπορούμε εύκολα να αντικαταστήσουμε τον “γενικό ιατρό” με τον φαρμακοποιό» τόνισε η McCourt.

Η ίδια συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο πανδημίας, δεδομένου ότι πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνώρισε ότι η «Ασθένεια Χ» μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή και να προκαλέσει την επόμενη επιδημία.

«Η ασθένεια Χ αντιπροσωπεύει τη γνώση ότι το επόμενο παθογόνο μικρόβιο που θα προκαλέσει επιδημία, θα μπορούσε να είναι κάποιο για το οποίο δεν γνωρίζουμε τίποτα τώρα» ανέφερε, ενώ συμπλήρωσε πως αυτό μπορεί να έχει συμβεί με τον Covid-19.

H Elizabeth McCourt τόνισε πως η Αυστραλία θα πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μιας πανδημίας, αλλά και να συζητηθεί το πως μπορούν οι φαρμακοποιοί να συνεισφέρουν σε μια τέτοια κατάσταση.

«Οι πανδημίες είναι μία πολύπλοκη κατάσταση και είναι σημαντικό όλοι να συνεργαστούμε όσον αφορά τον προγραμματισμό, την προετοιμασία και την αντιμετώπισή της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε, δε, πως απαιτείται η συμμετοχή όσων περισσότερων επαγγελματιών υγείας γίνεται.

Η κ. McCourt, μάλιστα, επεσήμανε ότι σε άλλες χώρες, οι φαρμακοποιοί έχουν αναλάβει να ασχολούνται με τη διαλογή των ασθενών, καθώς και με τη διανομή των φαρμάκων, ενώ τα δίκτυα φαρμακοποιών χρησιμοποιούνται ώστε να συμβάλλουν στην επιτήρηση.

«Πολλά σχέδια για ενδεχόμενες πανδημίες επικεντρώνονται στην εστία, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι τα άτομα με χρόνιες ασθένειες εξακολουθούν να χρειάζονται έγκαιρη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ακόμη και αν τα συστήματα υγείας μας προσπαθούν να καταπολεμήσουν μια μολυσματική ασθένεια» τόνισε η ίδια.

Όπως ανέφερε η Elizabeth McCourt, ο ρόλος των φαρμακοποιών σε έκτακτες καταστάσεις, όπως ήταν, για παράδειγμα και οι πρόσφατες πυρκαγιές στη χώρα, είναι πολύ σημαντικός, καθώς έχουν την άδεια να παρέχουν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων χωρίς συνταγή.

Το ίδιο πράγμα θα μπορούσε να συμβεί και με τον Covid-19 - οι φαρμακοποιοί να αναλάβουν έναν σημαντικό ρόλο, ενημερώνοντας σωστά τους ασθενείς και βοηθώντας τους να αντιληφθούν την παραπληροφόρηση.

«Οι φαρμακοποιοί έχουν έναν σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των ασθενών σχετικά με την κατάσταση αυτή, καθώς και τη διάλυση των μύθων και της παραπληροφόρησης που σχετίζονται με τον κοροναϊό» τόνισε η ίδια.

Παράλληλα, η κ. McCourt ανέφερε πως οι φαρμακοποιοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η υγιεινή των χεριών σε τέτοιες περιπτώσεις, μιλώντας με τους ασθενείς και αναφέροντας εκείνους που είναι πιθανό να νοσούν από τον συγκεκριμένο ιό, αλλά και να συνδεθούν με το Δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας ώστε να λαμβάνουν πληροφορίες, καθώς και πρόσβαση σε πόρους (όπως π. χ. μάσκες).

www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.