fbpx

Στην Πρώτη Γραμμή του Πυρός οι Φαρμακοποιοί στην Αυστραλία

Οι φαρμακοποιοί στην Αυστραλία, ειδικά στις αγροτικές περιοχές, είναι επαγγελματίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, με ευρείες ικανότητες.

Οι φαρμακοποιοί στην Αυστραλία έχουν επιδείξει ηρωισμό και ανιδιοτέλεια, βοηθώντας με όλες τους τις δυνάμεις τους πληγέντες από τις πυρκαγιές.

Τώρα που η χώρα διανύει μία από τις χειρότερες περιόδους στην ιστορία της - με τις πυρκαγιές να έχουν κάψει μεγάλες εκτάσεις και να έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές και απώλειες σε ζωές ανθρώπων και ζώων - οι φαρμακοποιοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, βοηθώντας τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί.

Πέρα από όλες τις υπόλοιπες καταστροφές, οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει αξιοσημείωτη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ατμοσφαιρική ρύπανση βρίσκεται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτό που κρίνεται ως «επικίνδυνο», ειδικά σε περιοχές γύρω από το Σίδνεϊ.

Τα υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων στον αέρα ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα ερεθίζοντας τα μάτια και το αναπνευστικό, ειδικά στα άτομα που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας, καθώς και στους πιο ευάλωτους οργανισμούς, όπως είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Έτσι, όλο αυτό το διάστημα, οι φαρμακοποιοί έχουν βρέθει στην πρώτη γραμμή.

Πέρα από το να διανέμουν προστατευτικές μάσκες και φάρμακα για την αντιμετώπιση παθήσεων του αναπνευστικού, όπως είναι τα βρογχοδιασταλτικά, πλέον έχουν κληθεί να κάνουν κάτι παραπάνω από αυτά που έκαναν στο παρελθόν.

Όπως εξηγούν Αυστραλοί φαρμακοποιοί στα τοπικά μέσα, όταν οι πελάτες τους τούς ζητούν σαλβουταμόλη, εκείνοι τους εξηγούν πως πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον ίδιο τον ασθενή που θα χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη ουσία.

Τονίζουν, δε, πως δεν αρκούν μερικές εισπνοές την ημέρα για να αποφύγουν οι άνθρωποι τους κινδύνους που κρύβει η μολυσμένη ατμόσφαιρα και αυτό θα πρέπει ο κόσμος να το γνωρίζει.

Όπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί, πολλοί ασθενείς, είτε έχουν άσθμα, είτε όχι, δεν γνωρίζουν τη σωστή χρήση των φαρμάκων, οπότε είναι απαραίτητο να εκπαιδευτούν.

Επιπλέον, λόγω αυτών των ιδιαίτερων και δύσκολων συνθηκών, είναι πιθανό να έρθουν στην επιφάνεια ασθένειες του αναπνευστικού, που οι άνθρωποι δεν γνώριζαν ότι έχουν και θα πρέπει οπωσδήποτε να τις αναφέρουν στον γιατρό τους.

Κουράγιο και ανιδιοτέλεια

Εδώ και εβδομάδες, αυτό έχει γίνει κανόνας για όλους τους φαρμακοποιούς, ιδιαίτερα, δε, για όσους βρίσκονται σε περιοχές που είναι στην πρώτη γραμμή του πυρός, ακόμη και μέσα στα δάση που καίγονται.

Πριν από μερικές ημέρες, τα μέσα ενημέρωσης ανέδειξαν την ιστορία ενός φαρμακοποιού από τη μικρή παραθαλάσσια πόλη Malua Bay, ο οποίος αποφάσισε να παραμείνει στο φαρμακείο του, παρόλο που ένα μεγάλο μέρος της περιοχής, καθώς και το σπίτι του, είχε παραδοθεί στις φλόγες.

«Μένω γιατί οι κάτοικοι της περιοχής με χρειάζονται. Ειδικά εκείνοι που έχασαν τόσο τα φάρμακά τους, όσο και τις ιατρικές συνταγές στις πυρκαγιές που ξέσπασαν στα σπίτια τους» εξήγησε ο Raj Gupta, με καταγωγή από την Ινδία, ο οποίος ζει στην Αυστραλία εδώ και 28 χρόνια.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι δύσκολη, με πολλούς δρόμους να έχουν κλείσει λόγω των πυρκαγιών.

Έτσι, ο Raj Gupta είναι ένας από τους ελάχιστους επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στην περιοχή, καθώς η πόλη δεν έχει γιατρό.

Λόγω των έκτακτων συνθηκών, το ρεύμα έχει κοπεί στο φαρμακείο του, με τον ίδιο να αναγκάζεται να δουλεύει χωρίς φως ή ηλεκτρονικό υπολογιστή, κερδίζοντας τον θαυμασμό όλων για την ανιδιοτέλειά του.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Φαρμακευτικής Ένωσης Αυστραλίας (Pharmaceutical Society of Australia - PSA), Chris Freeman, πολλοί είναι οι φαρμακοποιοί ανά τη χώρα που δείχνουν τον ίδιο ηρωισμό και ανιδιοτέλεια.

Τα γεγονότα αυτά, όπως τονίζει ο ίδιος, αναδεικνύουν τον ρόλο του φαρμακοποιού στην πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας.

Ελπίζει, δε, πως όταν η χώρα επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς, οι ιθύνοντες θα αναγνωρίσουν τη σημασία των φαρμακείων και των φαρμακοποιών σε τέτοιες έκτακτες συνθήκες και θα αυξήσουν τον ρόλο των υπηρεσιών αυτών, ειδικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών αποκάλυψαν προβλήματα που ήταν δύσκολο να επιλυθούν.

Αυτά αφορούσαν τόσο τις προμήθειες των χονδρεμπόρων, όσο και τις «προσωρινές μεταφορές» των φαρμακείων.

Ορισμένα φαρμακεία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν εκκενωθεί εντελώς και η επαναλειτουργία τους είναι πιθανό να αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια.

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ο κ. Freeman, η ανιδιοτελής προσφορά των φαρμακοποιών, κατά τις καταστροφικές αυτές πυρκαγιές, δεν θα πρέπει να ξεχαστεί.

www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.