fbpx

Βρεφική Διατροφή - Το Φαρμακείο Πρέπει να Παίξει τον Ρόλο του

Η συμβουλή για την υγεία και τη συνολική φροντίδα του βρέφους αποτελεί το στρατηγικό πλεονέκτημα που κάνει τη διαφορά και θα κτίσει πιστή πελατεία όχι μόνο για τα γάλατα, αλλά και για τα άλλα προϊόντα βρεφικής διατροφής και προσωπικής φροντίδας, όχι μόνο του βρέφους αλλά και της μητέρας.

Η ρύθμιση με την οποία το κράτος επέτρεψε την πώληση του βρεφικού γάλατος 1ης βρεφικής ηλικίας και στα super market, έφερε τα πάνω κάτω.

Άλλη μια αγορά χαμένη από το φαρμακείο;

Μια αγορά δυναμική που δεν στηρίζεται μόνο στο γάλα, αφού ο πελάτης μπορεί να αναζητήσει και συμπληρωματικά προϊόντα βρεφικής φροντίδας στο φαρμακείο (καλλυντικά περιποίησης, αξεσουάρ).

Βέβαια, ορισμένα γάλατα ειδικής διατροφής δεν εγκατέλειψαν ποτέ το φαρμακείο γιατί είχαν το προφίλ του συνταγογραφούμενου προϊόντος από τον παιδίατρο.

Αυτό τα προστάτεψε από τη διαρροή της πώλησής τους σε άλλα κανάλια διανομής.

Πρόκειται για γάλατα ειδικής διατροφής, όπως τα αντιαναγωγικά που κατέχουν ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς αυτής, οι υποαντιγονικές φόρμουλες και γάλατα για τα πρόωρα βρέφη.

Επίσης, είναι και τα υποαλλεργικά γάλατα για παιδιά με διαπιστωμένη αλλεργία στο γάλα της αγελάδας - με εκτενώς υδρολυμένες πρωτεΐνες γάλακτος ή με υποκατάστατα με βάση αμινοξέα ή πρωτεΐνες ρυζιού - καθώς και αυτά που συνιστώνται για οξεία διάρροια (γάλατα χωρίς λακτόζη ή διαλύματα κατά της αφυδάτωσης).

Όλα τα παραπάνω χορηγούνται με ιατρική συμβουλή.

Εκτός λοιπόν από αυτές τις ειδικές κατηγορίες που παρέμειναν στο φαρμακείο, όλα τα άλλα γάλατα standards πήγαν και στα super market, με πολύ ανταγωνιστικές τιμές και εύκολη πρόσβαση με διευρυμένο ωράριο για τον καταναλωτή, κερδίζοντας γρήγορα σημαντικά μερίδια αυτής της αγοράς.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην ουσία διακινείται μέσω του φαρμακείου κυρίως το γάλα 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας και κατά δεύτερο λόγο το γάλα για νήπια.

Εάν κάποιος μετρήσει την αγορά αυτή, παρόλο που ίσως δεν έχει την απαιτούμενη προσοχή μέχρι σήμερα του φαρμακοποιού, είναι μία αγορά της τάξεως των 50.000.000 € περίπου, περιλαμβάνοντας μόνο τα γάλατα 1ης βρεφικής ηλικίας και τα ειδικά γάλατα όπως τα AR, ΗΑ, Free Lactose κλπ, που αποτελούν το 80% των παραπάνω πωλήσεων!

Βρεφική Διατροφή - Το Φαρμακείο Πρέπει να Παίξει τον Ρόλο του

Γνωρίζοντας λοιπόν αυτά τα στοιχεία, όλοι εσείς που ασχολείστε με την αγορά του φαρμακείου μπορείτε να αντιληφθείτε το πόσο σημαντική πηγή καταναλωτών είναι αυτή η αγορά, γιατί μιλάμε για καταναλώτριες νέες μαμάδες που είναι πολύ προσεκτικές για τη διατροφή του παιδιού τους, αλλά παράλληλα είναι και οι καταναλώτριες - στόχος για πολλές άλλες αγορές που διακινούνται μέσω του φαρμακείου, όπως καλλυντικά, παιδικά καλλυντικά, προϊόντα βρεφοανάπτυξης καθώς και προϊόντα ειδικής περιποίησης και διατροφής συνολικά για όλη την οικογένεια.

Η Επιστημονική σας Συμβουλή είναι το Χαρτί της Επιτυχίας

Μια νέα μητέρα μόλις έχει γεννήσει θα έρθει στο φαρμακείο σας γιατί έχει πάρει οδηγίες από τον παιδίατρό της για την καλύτερη περιποίηση του μωρού της.

Ας δούμε λοιπόν τι θέλει, τι αναζητά:

1. Ένα πρώτο πεδίο γνώμης / γνώσης που θέλει να μάθει από εσάς, είναι εάν τα καλλυντικά φροντίδας που της σύστησε ο ιατρός της, είναι τα κατάλληλα για το νεογέννητο βρέφος της.

2. Θέλει να δει τον χώρο που έχετε και άλλα προϊόντα για τη φροντίδα και ανάπτυξη του νεογέννητου.

3. Θέλει νέα προϊόντα και μορφές που θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στο πρώτο διάστημα των 12 μηνών το μωρό της να έχει, ότι καλύτερο είναι δυνατόν, αλλά παράλληλα να βοηθά και την ίδια να έχει περισσότερο χρόνο μαζί του.

4. Θέλει τα προϊόντα που αγοράζει να έχουν μια σωστή σχέση ποιότητας/τιμής. Το φαρμακείο γενικά πρέπει να γίνει ανταγωνιστικό στις τιμές. Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι «είναι ο όγκος των πωλήσεων που φέρνει το κέρδος και όχι το περιθώριο κέρδους».

Η ανάρτηση μιας προσφοράς προσελκύει πάντα τον πελάτη. Τολμήστε την!

5. Θέλει να βρίσκει γρήγορα στην περιήγησή της στο «φαρμακοπωλείο» τα προϊόντα που χρειάζεται και να μπορεί να τα προσεγγίσει και να περιεργαστεί η ίδια.

Αλλά το σημαντικότερο κίνητρο που ωθεί τους νέους γονείς στο φαρμακείο είναι σίγουρα η επιστημονική συμβουλή που αναζητούν.

Είναι βέβαιο ότι τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός βρέφους επικεντρώνονται στη σωστή διατροφή.

Έτσι η βιομηχανία βρεφικού γάλακτος προτείνει μια ποικιλία προϊόντων για κάθε πρόβλημα και κάθε ιδιαίτερη περίπτωση.

Επίσης, βλέπουμε και προϊόντα ενισχυμένα με πρεβιοτικά, προβιοτικά, πολυακόραστα λιπαρά οξέα, ταυρίνη και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Παράλληλα, κάποιες εταιρείες εξειδικεύτηκαν τα τελευταία χρόνια παρουσιάζοντας μια νέα σειρά γαλάτων βιολογικής προέλευσης, με συστατικά βιολογικής καλλιέργειας, για να έχει πλέον η νέα μαμά την επιλογή για ότι πιο αγνό υπάρχει για το μωρό της.

Πολλές οι μάρκες, πολλές οι επιλογές…

Για μια νέα μητέρα αυτή η μεγάλη δυνατότητα επιλογών μπροστά στο ράφι μπορεί να δυσκολέψει την απόφασή της και να της φανεί λαβύρινθος!

Ο φαρμακοποιός οφείλει να ανακαλύψει τις ανάγκες για το μωρό της και να προτείνει το κατάλληλο προϊόν.

Η Σωστή Διατροφή στα Πρώτα Στάδια της Ζωής, Θέτει τις Βάσεις για Καλή Υγεία στο Μέλλον!

Ας δούμε τις τελευταίες εξελίξεις που πρέπει να γνωρίζει ο φαρμακοποιός για την καλύτερη ενημέρωση των πελατών του.

Η πρώτη βρεφική ηλικία είναι η εποχή της ταχύτερης ανάπτυξης αλλά αντίστοιχα και υψηλών απαιτήσεων σε θρεπτικά συστατικά για ένα μωρό.

Τα τελειόμηνα βρέφη, κατά προσέγγιση τριπλασιάζουν το βάρος γέννησής τους και διπλασιάζουν το μήκος τους στη διάρκεια του 1ου χρόνου της ζωής τους.

Αυτές οι αλλαγές στα φυσικά μέτρα, συνοδεύονται και από παράλληλη αύξηση των οργάνων του σώματος και όλων των ιστών.

Επίσης σχεδόν τα 5/6 της αύξησης του ανθρώπινου εγκεφάλου συμβαίνουν μετά τη γέννηση και κυρίως κατά τον 1ο και με χαμηλότερους ρυθμούς κατά τον 2ο χρόνο ζωής.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι διατροφικές επιλογές κυρίως στην 1η βρεφική και νηπιακή ηλικία, παίζουν σημαντικό ρόλο στο να τεθούν τα σωστά θεμέλια για την καλή υγεία ενός παιδιού, τόσο στην παιδική ηλικία, όσο ενδεχομένως και μετέπειτα στη ζωή του ως ενήλικας.

Και επειδή η φύση κάνει τη διατροφή ιδανική, ο μητρικός θηλασμός θεωρείται η προτιμότερη αποκλειστική πηγή διατροφής για τους πρώτους 6 μήνες.

Το μητρικό γάλα περικλείει την ιδανικότερη σύνθεση θρεπτικών και βιοδραστικών συστατικών (όπως ένζυμα και αντισώματα) για τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε βρέφους, είναι εύπεπτο και ο ρυθμός ανάπτυξης των βρεφών που θηλάζουν θεωρείται πρότυπος.

Στις περιπτώσεις εκείνες όπου ο αποκλειστικός θηλασμός δεν είναι εφικτός για διαφόρους λόγους, ιατρικούς, πρακτικούς ή προσωπικούς και η μητέρα αναγκαστικά θα πρέπει να επιλέξει ένα τροποποιημένο γάλα σε σκόνη ως συμπληρωματική διατροφή, η συζήτηση με τον ειδικό είναι η καλύτερη τακτική και θα δώσει την καλύτερη λύση για το μωρό, όχι μόνο για την 1η αλλά και για τη 2η και 3η βρεφική ηλικία, όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης συνεχίζουν να είναι υψηλοί και το γάλα συνεχίζει να αποτελεί απαραίτητο, θεμελιώδες κομμάτι της καθημερινής του δίαιτας.

Οι Βασικές Οδηγίες Διατροφής για το Νεογέννητο

Οργανισμοί διεθνούς εμβέλειας όπως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής, η Ευρωπαϊκή Παιδιατρική Εταιρεία κ.α. προσπαθώντας να εγκαινιάσουν μια πλατφόρμα βασικών οδηγιών διατροφής για τα πρώτα στάδια της ζωής που θα προστατεύει το νεογέννητο οργανισμό, τόσο από κινδύνους υποσιτισμού, όσο και υπερσιτισμού και θα θέτει τις βάσεις για την προαγωγή καλύτερης υγείας στις μελλοντικές γενιές, φαίνεται να συγκλίνουν στα παρακάτω:

1. Η ισορροπημένη πρόσληψη της απαιτούμενης ενέργειας και θρεπτικών συστατικών επιτυγχάνεται καλύτερα με θηλασμό σε τακτές ώρες, ο οποίος ακόμα και αν ακολουθείται μερικώς θα πρέπει να συνεχίζεται για όσο χρόνο το επιθυμούν η μητέρα και το παιδί.

2. Όταν πρέπει να επιλεγεί ένα τροποποιημένο γάλα ως συμπληρωματική διατροφή, κριτήριο συνιστάται το γάλα αυτό να πλησιάζει κατά το δυνατό την ποιοτική και ποσοτική σύσταση των πρωτεϊνών και της ενέργειας του μέσου όρου του μητρικού γάλακτος, ώστε να υποστηρίζει την ανάπτυξη, επιτυγχάνοντας ρυθμό ανάλογο με το μητρικό γάλα.

Επίσης, θα πρέπει να περιέχει και ένα σύνολο θρεπτικών συστατικών όπως νουκλεοτίδια, κατάλληλο μείγμα λιπαρών οξέων, βιταμίνες (όπως A, D, C, E), μέταλλα (όπως ο σίδηρος υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, το ασβέστιο και ο φωσφόρος), ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Όλα αυτά τα συστατικά απαντώνται και στο μητρικό γάλα και γι’ αυτό θεωρούνται σημαντικά για την εξασφάλιση της σωστής ανάπτυξης και ενός υγιούς μέλλοντος για το μωρό.

3. Το γάλα της αγελάδος (σε υγρή μορφή ή σε σκόνη πλήρες αποβουτυρωμένο ή με μειωμένα λιπαρά) παρ’ ότι μπορεί να είναι κατάλληλο για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, δεν ενδείκνυται ως συμπληρωματική διατροφή για βρέφη και νήπια.

Κι αυτό γιατί δεν περιέχει τις κατάλληλες γι’ αυτά αναλογίες θρεπτικών συστατικών.

4. Για παράδειγμα, έχει υψηλότερη συγκέντρωση και διαφορετική ποιοτική σύσταση πρωτεϊνών, μικρές ποσότητες σιδήρου για τις ανάγκες αυτής της ηλικίας και υψηλότερη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

Η Ενημέρωση των Γονέων Απαραίτητη

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός, ότι παρά την αξιόλογη πρόοδο της επιστήμης στον τομέα της βρεφικής και παιδικής διατροφής, παρατηρείται σημαντικό έλλειμμα στην ενημέρωση των γονέων.

Μια πρόσφατη έρευνα ανέδειξε ότι ένα μεγάλο μέρος των γονέων διακατέχεται από σύγχυση όσον αφορά στην αξιολόγηση του σωστού ρυθμού ανάπτυξης του παιδιού τους.

Συγκεκριμένα:

• 76% των γονέων πιστεύει λανθασμένα ότι η μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης είναι καλή για το μωρό τους.

• 53% δεν είναι σίγουροι πώς να επιβεβαιώσουν ότι το μωρό τους δέχεται το σωστό τύπο πρωτεΐνης και στην κατάλληλη ποσότητα για την υγιή ανάπτυξη και εξέλιξή του.

• 38% δεν γνωρίζουν τι ρόλο έχουν οι πρωτεΐνες, τόσο στα πρώτα στάδια, όσο και μετέπειτα για την ανάπτυξη.

Επίσης, η ίδια έρευνα αποκάλυψε ότι οι γονείς είναι αρκετά ανταγωνιστικοί όταν πρόκειται για την ανάπτυξη του μωρού τους καθώς το 60% συγκρίνει την πρόοδό της με αυτή άλλων βρεφών.

Ένα ακόμη εύρημα, αφορά στην επιλογή του βρεφικού γάλακτος.

Το 87% των γονέων δεν γνωρίζουν ποια συστατικά θα πρέπει να προσέχουν σ’ ένα βρεφικό γάλα!

Αυτή η παρατήρηση καθιστά ακόμα πιο σημαντικό και καθοριστικό τον ρόλο του παιδιάτρου αλλά και του φαρμακοποιού, στο θέμα της ενημέρωσης των γονέων και της υποστήριξης που χρειάζεται να τους παρέχουν, ώστε να κατανοήσουν τις διατροφικές ανάγκες του μωρού τους.

Τα δύο πέμπτα (39%) των νέων μητέρων ζητούν συμβουλή από το ιατρό τους, ενώ το 91% δηλώνουν ότι βρήκαν τις πληροφορίες που έλαβαν πολύτιμες και χρήσιμες.

Εναλλακτικά με το Γάλα

Εκτός από το γάλα όμως, και όσον αφορά στην υπόλοιπη διατροφή, κάθε υγιές μωρό κοντά στα πρώτα του γενέθλια, θα βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση και θα συνεχίζει να έχει αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά υψηλής ποιότητας.

Παράλληλα, σταδιακά από τον 5ο - 6ο μήνα, θα προσαρμόζεται σε μια δίαιτα που θα προσεγγίζει όλο και περισσότερο αυτή της υπόλοιπης οικογένειας.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει οι γονείς να φροντίσουν ώστε προοδευτικά να συνηθίζει σε ευρεία κλίμακα γεύσεων, εμπλουτίζοντας το καθημερινό του διαιτολόγιο με υγιεινές τροφές και αποφεύγοντας τη ζάχαρη και τα πολλά κεκορεσμένα λιπαρά.

 

Θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι οι διατροφικές συνήθειες καθορίζονται σε σημαντικό βαθμό σε αυτή την πρώιμη περίοδο, οπότε είναι καλό να μάθουν στο μωρό τους να τρώει υγιεινές και θρεπτικές τροφές, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αποφεύγοντας τα γλυκά και τα τυποποιημένα σνακς, τα οποία μπορεί μεν να αρέσουν πολύ στα παιδιά, αλλά δεν προσφέρουν ουσιαστικά θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή τους.

Είναι σημαντικό για ένα παιδί να μπει από αυτήν την ηλικία σε ένα πρόγραμμα διατροφής με πολλά, μικρά και υγιεινά γεύματα που σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες βοηθούν και στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.

Εξάλλου, για μια σωστή και υγιεινή διατροφή δεν αρκεί μόνο να προσέχουμε τι τρώει το παιδί αλλά και πώς, πόσο και κάθε πότε τρώει.

www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.