fbpx

Τα Αντιφθειρικά στο Φαρμακείο

Η μάχη ενάντια στις ψείρες γίνεται όλο και πιο έντονη, γεγονός που διαφαίνεται όχι μόνο από τα ολοένα και πιο αποτελεσματικά αντιφθειρικά που κυκλοφορούν από τις εταιρείες, αλλά και από τη στάση των γονιών που ζητούν οριστικές λύσεις.

Σε γενικές γραμμές, καινοτομία είναι η λέξη που χαρακτηρίζει την αγορά των αντιφθειρικών, η οποία στοχεύει όλο και περισσότερο στη δημιουργία νέων αποτελεσματικών προϊόντων σε πρακτικές συσκευασίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IMS Health, στο δωδεκάμηνο Ιούνιος '15 - Μάιος '16 η αγορά των αντιφθειρικών για την κεφαλή, παρουσίασε μια αξιοσημείωτη αύξηση.

Συγκεκριμένα σε αξίες ανήλθε στα 7,08 εκ. ευρώ από τα 6,27 εκ. ευρώ του αντίστοιχου προηγούμενου δωδεκαμήνου, δηλαδή Ιούνιος '14 - Μάιος '15, ήτοι μια αύξηση της τάξης του 13%.

Τα Αντιφθειρικά στο Φαρμακείο

Σε τεμάχια αυτές οι διακυμάνσεις ήταν στο δωδεκάμηνο Ιούνιος '15 - Μάιος '16 930.000 τμχ από 840.000 του αντίστοιχου προηγούμενου δωδεκαμήνου, ήτοι μια αύξηση της τάξης του 10,7%

Το παραπάνω γεγονός έχει μια πολύ λογική εξήγηση: τα αντιφθειρικά προϊόντα γίνονται όλο και πιο αναγκαία, λόγω της μετάδοσης των ψειρών στον περίγυρο.

Μην ξεχνάτε ότι οι ψείρες «κολλάνε» πολύ εύκολα, έτσι εξηγείται η έντονη παρουσία τους σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία.

Συνεπώς, η αγορά των αντιφθειρικών εξακολουθεί να είναι ένας πολύ δυναμικός τομέας για το Φαρμακείο, όπως διαφαίνεται όχι μόνο από την κυκλοφορία νέων, όλο και πιο εξελιγμένων, προϊόντων, αλλά και από τις διαφημιστικές καμπάνιες και λοιπές προωθητικές ενέργειες που πραγματοποιούνται την περίοδο που ακολουθεί τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η πρώτη επανάσταση στα αντιφθειρικά ήταν η έλευση των εξελιγμένων λοσιόν οι οποίες, χάρη σε ένα ελαιώδες σιλικονούχο σύμπλοκο, ενεργούν στις αναπνευστικές οδούς της ψείρας, δημιουργούν ένα φιλμ που εμποδίζει την αναπνοή της και τελικά της προκαλεί ασφυξία.

Σήμερα, αν και οι λοσιόν αυτές εξακολουθούν να κατέχουν ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς, παρουσιάζονται φόρμουλες όλο και πιο αποτελεσματικές και ακίνδυνες, οι οποίες έχουν μειώσει αισθητά τον κίνδυνο τοξικότητας που έχουν τα αντιπαρασιτικά.

Έτσι πια μπορούμε να βρούμε στο Φαρμακείο φυτικά προϊόντα, των οποίων η σύσταση βασίζεται στα αιθέρια έλαια.

Γεγονός είναι ότι τα «παλαιού τύπου» αντιφθειρικά, εκείνα δηλαδή που περιέχουν χημικά αντιπαρασιτικά, όπως η δραστική ουσία περμεθρίνη και το εντομοκτόνο μαλάθειο, δεν κινούνται σχεδόν καθόλου.

Συμπερασματικά, στις μέρες μας, στην αγορά των αντιφθειρικών μοιάζουν να κυριαρχούν τα «φυσικά» προϊόντα που μπορούν να εγγυηθούν δραστικά αποτελέσματα, τα οποία κερδίζουν όλο και περισσότερο την προτίμηση των απανταχού μαμάδων.

Σε ό,τι αφορά τις μορφές των αντιφθειρικών προϊόντων, οι έρευνες δείχνουν ότι οι λοσιόν έχουν την σταθερή προτίμηση του κοινού. Ακολουθούν τα σπρέι και τα ειδικά σαμπουάν.

Ένας άλλος παράγοντας, καθόλου αμελητέος στις μέρες μας, που φαίνεται να επηρεάζει την αγοραστική συμπεριφορά είναι βέβαια η τιμή των προϊόντων, με εκείνα που προσφέρονται σε πιο συμφέρουσες τιμές, να κερδίζουν και το σημαντικό μερίδιο της αγοράς.

Με Χτενάκι ή Χωρίς;

Το μικρό χαρακτηριστικό χτενάκι είναι άραγε απαραίτητο όπλο στη μάχη κατά της ψείρας και της κόνιδας;

Στην παραπάνω ερώτηση δεν φαίνεται να έχει δοθεί οριστική απάντηση.

Έτσι, μερικά από τα επιτυχημένα προϊόντα στην αγορά που δεν προσφέρουν στους αγοραστές το χτενάκι, φαίνεται να είναι αποτελεσματικά και χωρίς αυτό.

Την ίδια στιγμή, άλλα προϊόντα τονίζουν τη σημασία που έχει το χτενάκι στην αποτελεσματικότητα του προϊόντος.

Το χτενάκι είναι το πιο κατάλληλο για να απομακρύνει από το τριχωτό της κεφαλής τις κόνιδες (τα αυγά της ψείρας), αλλά και τις ψείρες που έχουν εξοντωθεί από τη χρήση του αντιφθειρικού.

Σε γενικές γραμμές, η στάση των καταναλωτών απέναντι στις εταιρείες που προσφέρουν μαζί με το προϊόν και διάφορα αξεσουάρ αξιολογείται ως θετική.

Με άλλα λόγια, η προσφορά ή όχι της σχετικής χτένας, μπορεί να έχει αντίκτυπο στις πωλήσεις, επηρεάζοντας την τελική επιλογή του πελάτη.

Σε ό,τι αφορά τα χτενάκια που πωλούνται ξεχωριστά (απλά ή ηλεκτρικά), που μπορούν να θεωρηθούν και μια απλή εναλλακτική λύση για όποιον δεν θέλει να χρησιμοποιήσει κάποιο φαρμακευτικό αντιφθειρικό προϊόν, τα νούμερα δείχνουν ότι από μόνα τους, δεν έχουν καταφέρει να σταθούν στην αγορά, αφού οι πωλήσεις τους παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ο συνδυασμός αντιφθειρικού και χτένας φαίνεται να είναι ο πιο διαδεδομένος.

Η Σημασία της Συμβουλής του Φαρμακοποιού

Οι έρευνες φανερώνουν ότι οι μαμάδες αναζητούν στο Φαρμακείο το προϊόν εκείνο που είναι αποτελεσματικό 100% «που εξοντώνει ψείρες και κόνιδες» και «που έχει ριζικά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας εφαρμογή».

Να τονίσουμε εδώ τον ρόλο που παίζει ο ίδιος ο Φαρμακοποιός στην απόφαση αγοράς ενός αντιφθειρικού προϊόντος.

Τα Αντιφθειρικά στο Φαρμακείο

• Ο Φαρμακοποιός παραμένει ο πιο σημαντικός σύμμαχος της αγχωμένης μαμάς που θέλει «να κηρύξει πόλεμο στις ψείρες»!

Ο κανόνας λέει ότι οι μαμάδες συνηθίζουν να εμπιστεύονται τον Φαρμακοποιό τους και να ακούν τις συμβουλές του.

Εξάλλου εκείνος βρίσκεται δίπλα τους σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί στα χρόνια που μεγαλώνει το παιδί τους.

Έτσι, δεν διστάζουν, αφού κάνουν την επιλογή τους να ζητήσουν και τη δική του συμβουλή, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που θα αλλάξουν την αρχική τους επιλογή, αν ο Φαρμακοποιός που εμπιστεύονται τους συστήσει κάτι άλλο.

• Σχεδόν το 50% των αγορών στα αντιφθειρικά προέρχονται από την επιστημονική συμβουλή του Φαρμακοποιού, ο οποίος είναι και ο πιο κατάλληλος να προτείνει λύσεις στον πελάτη του, ενώ μόνο το 25% των αγορών προέρχεται από την ελεύθερη επιλογή του αγοραστικού κοινού και το υπόλοιπο από άλλες πηγές σύστασης ή επιρροής.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.