fbpx

Πώς να Αναπτύξετε τα Οπτικά και τα Υγρά Φακών Επαφής

Γυαλιά πρεσβυωπίας μαζί με προϊόντα συντήρησης φακών επαφής για περιποίηση των ματιών και οπτική άνεση, χωρίς να αποκλείουμε και τα γυαλιά ηλίου για όλη την οικογένεια, μπορούν να βρουν κάλλιστα τον φυσικό τους χώρο σε ένα κατάστημα υγείας όπως το φαρμακείο!

Αλλά και γιατί όχι και ένα πλήρες τμήμα οπτικών.

Πώς να Αναπτύξετε τα Οπτικά και τα Υγρά Φακών Επαφής.

Τα γυαλιά πρεσβυωπίας στοχεύουν σε πελάτες, συνήθως μετά τα 45, που παρουσιάζουν αυτή την οπτική διαταραχή.

Η αγορά αυτή κατανέμεται σήμερα ανάμεσα σε φαρμακεία, καταστήματα οπτικών αλλά και σούπερ μάρκετ.

Τα φαρμακεία έχουν ένα μικρό μερίδιο, περίπου το 1/5 της αγοράς σε πωλήσεις.

Εκτιμάται ότι περίπου το 30% των φαρμακείων δουλεύουν αυτή την κατηγορία.

Ο δε αριθμός των φαρμακείων που προσφέρουν ένα ιδιαίτερο και πλήρη χώρο οπτικών, υπό την ευθύνη ενός οπτικού, εκτιμάται να μετράται στα δάκτυλα των χεριών.

Όσο για τα γυαλιά ηλίου, συνήθως τα βλέπουμε σε φαρμακεία τουριστικών περιοχών, με μάρκες λιγότερο premium και σε προσιτές τιμές, από ό,τι στα καταστήματα οπτικών που μονοπωλούν σχεδόν τις πολύ επώνυμες και ακριβές μάρκες.

Τέλος, εκτιμάται ότι τα υγρά συντήρησης των φακών επαφής κατέχουν μερίδιο στο φαρμακείο περίπου 20%, ενώ το 80% των πωλήσεων γίνονται στα οπτικά καταστήματα όπου πωλούνται και οι φακοί επαφής.

Οι απαραίτητες προϋποθέσεις

Για την ανάπτυξη ενός τμήματος οπτικών στο φαρμακείο, ο φαρμακοποιός μπορεί προσωπικά να διαθέτει μια συγκεκριμένη δεξιότητα ή να αναθέσει την ευθύνη για το τμήμα σε έναν πιο εξειδικευμένο υπάλληλο του.

Η δραστηριότητα φυσικά για ένα πλήρες τμήμα οπτικών απαιτεί έναν ιδιαίτερο χώρο στο κατάστημα επανδρωμένο με ειδικό οπτικό και η έναρξη μιας τέτοιας δραστηριότητας απαιτεί ενδελεχή μελέτη της αγοράς και του ανταγωνισμού.

Τα γυαλιά πρεσβυωπίας είναι ιατρικές συσκευές και μπορεί να πωλούνται κάλλιστα στα φαρμακεία.

Το ελάχιστο που απαιτείται για να γίνει η προβολή τους είναι ένα stand, ένας καθρέφτης και ένα τεστ ανάγνωσης.

Eyelead Lead Optical

Όσο για την επιλογή του προμηθευτή, προσοχή στα προϊόντα κακής ποιότητας που μπορεί να υπονομεύσουν τη αξιοπιστία και το κύρος του φαρμακοποιού στην αγορά αυτή.

Για να αυξήσει τις πωλήσεις ο φαρμακοποιός, δεν πρέπει να διστάσει να προσφέρει μια ποικιλία μαρκών και πολλά μοντέλα με διαβαθμίσεις όρασης, προσφέροντας παράλληλα δωρεάν την κατάλληλη θήκη και το ειδικό πανάκι καθαρισμού των γυαλιών.

Τα γυαλιά ηλίου πωλούνται κυρίως σε θερινά ή χειμερινά θέρετρα, όπως είπαμε και παραπάνω.

Η τάση είναι η επιστροφή σε γυαλιά polarize τα οποία αν και πιο ακριβά, προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση (ευκρινέστερη εικόνα) για εγγυημένη προστασία των ματιών.

Όσο για τα υγρά φακών επαφής, επιτρέπεται η πώληση μόνο στα φαρμακεία και καταστήματα οπτικών.

Το να συλλέξουμε στοιχεία πελατείας για τα άτομα που φορούν φακούς επαφής είναι ένα προκαταρκτικό βήμα πριν από την ανάπτυξη της κατηγορίας αυτής.

Επίσης, θα πρέπει να έχουμε μια ποικιλία μαρκών στο χώρο πώλησης με μια κατάλληλη σήμανση για να προβληθούν σωστά και μια σαφή ένδειξη των τιμών.

Για την τόνωση της προσφοράς, θα πρέπει να γίνουν εμπορικές δραστηριότητες προβολής.

Ο προμηθευτής σας, είναι εδώ ο στενός συνεργάτης σας που θα σας προσφέρει εργαλεία προώθησης (δείγματα δοκιμής, εκθετήρια, έντυπα πληροφόρησης…).

Με τι κερδοφορία;

Η μέση τιμή για ένα ζευγάρι γυαλιά πρεσβυωπίας είναι 12€, έναντι 10€ στο κατάστημα οπτικών (με γυαλιά κατώτερης ποιότητας) και 4-5€ στις υπαίθριες αγορές.

 

Το περιθώριο κέρδους είναι συνήθως πάνω από 50%. Τα απούλητα μοντέλα συνήθως επιστρέφονται ή ανταλλάσσονται.

Όσο για τα υγρά φακών επαφής η μέση τιμή τους είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, και ποικίλλει πολύ σημαντικά από τη μάρκα στην άλλη.

Είναι ενδιαφέροντα προϊόντα, όπου ο φαρμακοποιός μπορεί να εφαρμόσει ένα άνετο περιθώριο κέρδους και αν κάνει απ' ευθείας αγορές από την εταιρία μπορεί να δώσει στους πελάτες του ιδιαίτερα ελκυστικές εκπτώσεις.

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.