fbpx

Νεότερες Τεχνολογίες στον Σχεδιασμό των Σύγχρονων Συμπληρωμάτων Διατροφής

Όσο οι καταναλωτές αναζητούν φυσικές λύσεις για να αντιμετωπίσουν ήπια καθημερινά προβλήματα υγείας, η ανάπτυξη και η εξέλιξη των συμπληρωμάτων θα είναι ραγδαία.

Αμιγή συστατικά, αλλά και φόρμουλες με συνδυασμούς μικροθρεπτικών και φυσικών εκχυλισμάτων, έρχονται να καλύψουν κάθε ανάγκη.

Είναι δεδομένο, πλέον, ότι η επιστήμη έχει κάνει άλματα στον συγκεκριμένο τομέα.

Κάθε σύνθεση που αντιστοιχεί σε οποιοδήποτε καινούριο προϊόν βασίζεται στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα.

Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τα σημερινά συμπληρώματα διατροφής;

Συνεπώς, ένα σύγχρονο συμπλήρωμα διατροφής, πολλές φορές, διαφέρει από τα προγενέστερά του.

Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τα σημερινά συμπληρώματα διατροφής;

Η απάντηση κρύβεται στα συστατικά ενός συμπληρώματος του 21ου αιώνα, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις είναι κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Αναλυτικότερα, στη βιομηχανία “nutraceuticals”, τα συστατικά των σκευασμάτων μπορούν να ταξινομηθούν σε 2 μεγάλες κατηγορίες.

- Η πρώτη αφορά συστατικά, τα όποια σύμφωνα με επίσημους ισχυρισμούς υγείας από την Ευρωπαϊκή Αρχή Διασφάλισης Τροφίμων (EFSA) ή σύμφωνα με την παραδοσιακή χρήση, εκδηλώνουν μια συγκεκριμένη και γνωστή δράση.

- Η δεύτερη σχετίζεται με μεμονωμένα συστατικά ή με πρωτότυπους συνδυασμούς τους, που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν μια βελτιωμένη απόδοση.

Πατενταρισμένα συστατικά / Branded Ingredients

Περιλαμβάνουν όλων των ειδών τα συστατικά μεμονωμένα ή σε συνδυασμούς.

Αυτό που τα χαρακτηρίζει είναι η διαφοροποίησή τους από το προφανές.

Για παράδειγμα, όταν ένα φυτικό εκχύλισμα «Α» συνδυάζεται με ένα εκχύλισμα «Β» και αποδίδει μια ενισχυμένη αποτελεσματικότητα, κατά τρόπο που δεν έχει ποτέ προηγουμένως αποδειχθεί ξανά, τότε μπορεί να κατοχυρωθεί ως πατέντα.

Συνεπώς, ο δημιουργός είναι σε θέση να αποκτήσει προστασία ευρεσιτεχνίας και να απολαύσει ένα νομικό μονοπώλιο στην αγορά, για τη νέα αιτιακή σχέση μεταξύ των φυτών που ανακάλυψε.

Το ίδιο ισχύει και για μεμονωμένα συστατικά, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν πρωτότυπα και να κατοχυρωθούν, όταν επιδεικνύουν πρωτόγνωρες δράσεις ή ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Πλεονεκτήματα πατενταρισμένων συστατικών

Γιατί οι παραγωγοί των τελικών προϊόντων να αναζητήσουν πρώτες ύλες με διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τη δημιουργία νέων συμπληρωμάτων;

Η αλήθεια είναι ότι τα καινοτόμα φυσικά συστατικά μπορεί να διαθέτουν αρκετά πλεονεκτήματα, όπως τα παρακάτω:

Εξελιγμένες φαρμακοκινητικές ιδιότητες

Στην πλειοψηφία τους, τα πατενταρισμένα συστατικά έχουν μεγάλη απορρόφηση και βιοδιαθεσιμότητα.

Ειδικά, όταν πρόκειται για καταπινόμενα φυσικά συστατικά, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό απορρόφησης, το οποίο να εγγυάται την ποσότητα που φτάνει στο έντερο μετά το φαινόμενο της πρώτης διόδου.

Εξίσου σημαντικό είναι η μετρήσιμη βιοδιαθεσιμότητα, ώστε να παραμένει ένα συστατικό σε ικανή ποσότητα στον οργανισμό, ακόμα και μετά τη διέλευση από το ήπαρ.

Στην πλειοψηφία τους, τα πατενταρισμένα συστατικά έχουν μεγάλη απορρόφηση και βιοδιαθεσιμότητα.

Σχεδιασμένη φαρμακοδυναμική

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι, αρκετά κατοχυρωμένα συστατικά, δεν αρκούνται στις εξελιγμένες φαρμακοκινητικές ιδιότητες, αλλά έχουν και συγκεκριμένο βιολογικό στόχο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν κατανέμονται παντού ή τυχαία μέσα στον οργανισμό.

Ανάλογα με τον σκοπό για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί, στοχεύουν στους αντίστοιχους ιστούς του σώματος.

Διαρκή σταθερότητα

Τα φυσικά και τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι ευαίσθητα, ειδικά όταν αλληλοεπιδρούν με στοιχεία του περιβάλλοντος.

Ένας καλός περιέκτης δεν είναι πάντα ικανός να προστατεύσει ένα συστατικό, το οποίο καλείται να μείνει αναλλοίωτο για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Οι καινοτόμες προδιαγραφές παραγωγής και ο προσεγμένος σχεδιασμός ενός πατενταρισμένου συστατικού αποτρέπουν τα φαινόμενα αστάθειας.

Κλινικές μελέτες

Τα κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας συστατικά συνοδεύονται από πολλές κλινικές έρευνες.

Πρόκειται για in-vitro αλλά και in-vivo μελέτες σε ζώα και σε ανθρώπους που διενεργούνται για πολλούς λόγους.

Η υποστήριξη της αποτελεσματικότητάς τους, το σύνολο των δράσεών τους, ο καθορισμός της αποτελεσματικής ημερήσιας δοσολογίας, αλλά και η απόδειξη ότι στερούνται παρενεργειών, είναι μερικοί από αυτούς.

Πρωτόγνωρες δράσεις και ιδιότητες

Οι κλινικές έρευνες και η βαθιά μελέτη, προσδίδουν νέες δράσεις που απέχουν από την κλασσική αντίληψη για τη χρήση συστατικών.

Το γεγονός ότι, για παράδειγμα, ένα εκχύλισμα σε ορισμένη δοσολογία και με συγκεκριμένο τρόπο παραγωγής, βελτιώνει μια λειτουργία του οργανισμού, που μέχρι πρότινος δεν είχε διαπιστωθεί, μπορεί να αποτελέσει μια πατέντα.

Καινοτόμες μορφές λήψης

Τα παραδείγματα γνωστών επώνυμων συστατικών, μπορεί να περιλαμβάνουν μια νέα μέθοδο χορήγησης ή λήψης (π.χ. λήψη συγκεκριμένης δόσης ενός εκχυλίσματος σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα για μετρήσιμη αύξηση της αποτελεσματικότητας).

Η διαφοροποίηση στη μορφή λήψης, σχετίζεται και με τη φαρμακοτεχνική μορφή, δηλαδή με τη χορήγηση μιας ουσίας σε μορφή που αξιοποιείται για πρώτη φορά.

Νέες μέθοδοι στη διαδικασία παραγωγής

Η παραγωγή και η επεξεργασία πραγματοποιούνται σε εξαιρετικά υψηλά πρότυπα.

Αυτό είναι σημαντικό, καθώς ορισμένα συμπληρώματα που περιέχουν πατενταρισμένα συστατικά πρέπει να διατηρούνται σε μια ορισμένη θερμοκρασία ή να προστατεύονται από το φως του ήλιου, για παράδειγμα.

Οι τύποι, οι μέθοδοι παρασκευής, οι διαδικασίες και ορισμένες άλλες πληροφορίες που είναι οικονομικά πολύτιμες, επειδή δεν είναι γενικά γνωστές, μπορεί να είναι προστατευόμενα εμπορικά μυστικά.

Πατενταρισμένα συστατικά:

Καθοριστικοί παράγοντες για την επιλογή ενός συμπληρώματος

Το ερώτημα που γεννιέται είναι γιατί οι εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής στρέφονται τα τελευταία χρόνια τόσο έντονα στα πατενταρισμένα συστατικά για τον σχεδιασμό των τελικών προϊόντων τους;

Η απάντηση κρύβεται στα πλεονεκτήματα που προσφέρουν σε αυτόν που τα λαμβάνει, δηλαδή στον τελικό καταναλωτή.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα παρακάτω:

- Ασφάλεια,

- Αξιοπιστία,

- Αναγνωρισιμότητα,

- Αποδεδειγμένη δράση,

- Στοχευμένη δράση,

- Αποτελεσματικότητα.

Συνεπώς, τα συμπληρώματα με τα πατενταρισμένα συστατικά, αναπτύσσουν πολύ πιο εύκολα την έννοια της πιστότητας του πελάτη, ο οποίος αποζητά συμπληρώματα διατροφής που θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα υγείας ή να βελτιώσει την καθημερινότητά του.

Αν αυτά περιέχουν συστατικά κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, τότε θα έρθει ένα βήμα πιο κοντά στην επιλογή ενός τέτοιου συμπληρώματος ξανά και ξανά.

Πηγή Αθανασίου, Φαρμακοποιός, MSc
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων