fbpx

Η Κατηγορία Βιολογικών Βρεφικών και Παιδικών Τροφών, μια Ευκαιρία για το Φαρμακείο

Η δυναμική της κατηγορίας βρεφικών και παιδικών τροφών και ειδικά των βιολογικών, αρχίζει να αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλει σε αυτό είναι ότι η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στον κόσμο στην παιδική παχυσαρκία.

HIPP GREECE

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιέννη για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας για τα έτη 2015-2017, στη χώρα μας 42% των αγοριών είναι υπέρβαρα και 20% παχύσαρκα.

Αντίστοιχα, το 38% των κοριτσιών είναι υπέρβαρα και 14% παχύσαρκα (European Childhood Obesity Surveillance Initiative -COSI).

Πρόβλεψη της παγκόσμιας αγοράς παιδικής διατροφής

Η κατηγορία των βρεφικών & παιδικών τροφών παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί  μεσοσταθμικά κάθε έτος 5,58% για την επόμενη πενταετία και να φτάσει περίπου στα 98,9δις $.

Διπλάσιος ρυθμό ανάπτυξης (10,1%) αναμένεται στην αγορά των βιολογικών βρεφικών & παιδικών τροφών.

Βάση εκτεταμένης έρευνας που διεξήχθη στην Ευρώπη το 2016, τα μη βιολογικά προϊόντα βρεφικής & παιδικής διατροφής παρουσίασαν πτώση  6%, ενώ τα αντίστοιχα βιολογικά άνοδο κατά 20%¹.

Στην Ελλάδα, όλο και περισσότερες εταιρείες στρέφουν το ενδιαφέρον τους στον χώρο των βρεφικών και παιδικών βιολογικών τροφών.

Πρόβλεψη της παγκόσμιας αγοράς παιδικής διατροφής (σε αξίες)

Πρόβλεψη της παγκόσμιας αγοράς παιδικής διατροφής (σε αξίες).

Παράγοντες που επηρεάζουν την υγιή ανάπτυξη του βρέφους-παιδιού

Εντερικό μικροβίωμα 

Οι μικροβιακές κοινότητες ενός βρέφους επηρεάζονται από δυναμικές αλλαγές του περιβάλλοντος όπως είναι η μέθοδος τοκετού (φυσιολογικός ή καισαρική τομή) και ο τρόπος σίτισής του, που περιλαμβάνει τόσο τον τρόπο χορήγησης γάλατος (θηλασμός ή σύνθεση βρεφικής φόρμουλα γάλακτος), όσο και την ηλικία και τον τρόπο έναρξης στέρεων τροφών.

Η σχέση του μικροβιώματος του πεπτικού συστήματος με το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αμφίδρομη.

Το μικροβίωμα του εντέρου προάγει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή διαμορφώνει την ανάπτυξη του μικροβιώματος του εντέρου.

Οι μεταβολές του μικροβιώματος κατά τη βρεφική ηλικία μπορεί να έχουν ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις στην ανοσολογική υγεία, την εμφάνιση αλλεργιών και την εμφάνιση παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή.

Η Κατηγορία Βιολογικών Βρεφικών και Παιδικών Τροφών, μια Ευκαιρία για το Φαρμακείο

Διατροφή & περιβάλλον

Η διατροφή και το περιβάλλον κατά τα πρώτα χρόνια ζωής του βρέφους/παιδιού παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υγείας και της νοητικής απόδοσης μελλοντικά.

Τα παιδιά όλων των ηλικιών πρέπει να ακολουθούν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που να καλύπτει τις υψηλές τους ανάγκες σε βιταμίνες, μέταλλα και βασικά θρεπτικά συστατικά όπως είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη.

Συγκεκριμένα, για υγιή βρέφη και παιδιά συνιστάται η υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, λαχανικών, οσπρίων, φρούτων και ανεπεξέργαστων δημητριακών, μέτρια ως υψηλή κατανάλωση ψαριών, μέτρια κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος, και χαμηλή ως μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Παιδιά με ελλιπή διατροφή αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη δυσκολία λοιμώξεις, απουσιάζουν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από το σχολείο και εμφανίζουν χαμηλότερες σχολικές και νοητικές αποδόσεις.

Στην παιδική ηλικία σχηματίζονται οι διατροφικές “βάσεις” συμπεριφοράς για την ενήλικη ζωή.

Παιδιά που υιοθετούν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, διατηρούν αυτή τη διατροφική συμπεριφορά στην ενήλικη ζωή εμφανίζοντας μεγαλύτερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη και πληθώρα ασθενειών που συσχετίζονται με τη διατροφή.

Τα τρία πρώτα χρόνια του παιδιού χαρακτηρίζονται ως περίοδος ραγδαίας ανάπτυξης και αποτελούν μοναδική ευκαιρία για να χτίσει γερά θεμέλια για το σώμα του καθώς και για το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Η διανοητική και σωματική ανάπτυξη σε αυτή την ηλικία είναι τόσο γρήγορη που παρατηρείται διπλασιασμός στο μέγεθος του εγκεφάλου και το βάρος σώματος αυξάνεται στο τετραπλάσιο.

Υπεροχή των βιολογικών προϊόντων σε σύγκριση με τα συμβατικά στη βρεφική και παιδική διατροφή

Βιολογικό προϊόν θεωρείται αυτό που αναπτύχθηκε χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, συνθετικών λιπασμάτων, γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών και ακτινοβολιών. Το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά θα πρέπει να προέρχονται από ζώα που δεν έχουν καταναλώσει αντιβιοτικά και αυξητική ορμόνη.

Για τα βιολογικά προϊόντα, αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι ότι δεν περιέχουν χημικά και φυτοφάρμακα, που πιθανολογείται ότι συνδέονται με κάποιες μορφές καρκίνου.

Επίσης, με βάση τη δημοσίευση της ερευνητικής ομάδας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου το 2016, τα βιολογικά τρόφιμα φαίνεται να παρουσιάζουν υψηλή διατροφική αξία, καθώς περιέχουν σε υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικά και άλλα προστατευτικά για την υγεία συστατικά σε σύγκριση με τα συμβατικά τρόφιμα.

Ειδικότερα, τα βιολογικά προϊόντα έχουν υψηλότερα επίπεδα σε βιταμίνες και κυρίως σε βιταμίνη C, σε ιχνοστοιχεία σιδήρου, χαλκού και ψευδαργύρου, τα οποία θεωρούνται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες.

Τέλος, η έρευνα αναφέρει ότι μια διατροφή πλούσια σε βιολογικά προϊόντα συσχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά σε αλλεργίες στην παιδική ηλικία. *² 

*¹ Source: Mordor Intelligence
*² EPRS/ European Parliamentary Research Service, Scientific Foresight Unit ( STOA) , PE 581922  

Συμβουλές για την ανάπτυξη της κατηγορίας βιολογικών βρεφικών & παιδικών τροφών:
  • Αναζητήστε εκπαίδευση στα θέματα παιδικής διατροφής από εταιρείες που ασχολούνται με αυτή.
  • Ενημερώστε και μυήστε τους γονείς στη σημασία χορήγησης ποιοτικών τροφών στα παιδιά τους, ιδιαίτερα κατά την περίοδο ραγδαίας ανάπτυξής τους ( 0-3 έτη).
  • Φροντίστε το σωστό merchandising, έτσι ώστε οι γονείς να έχουν οπτική επαφή με τα προϊόντα βρεφικής & παιδικής διατροφής.
  • Τοποθετήστε υγιεινά & εύγεστα βρεφικά και παιδικά σνακ  στον  πάγκο σας, αυξάνοντας τις αυθόρμητες αγορές και τη μέση απόδειξη του φαρμακείου.
  • Η θρεπτικότητα και η ασφάλεια είναι από τα πιο σημαντικά κριτήρια αγοράς βρεφικών & παιδικών προϊόντων.
  • Η ποικιλία και η ευκολία στη χρήση, βοηθούν τους γονείς να επιλέγουν προϊόντα για τα παιδιά τους εναρμονισμένα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Συνεργάτης της εταιρείας Γερολυμάτος International
www.hippgreece.gr

 

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων