fbpx

Μικροδιατροφή - Μια Υποσχόμενη Κατηγορία για το Φαρμακείο

Αν και για πολλά χρόνια αυτή η κατηγορία αφορούσε τους πολύ ειδικούς στη διατροφή, σήμερα η μικροδιατροφή γίνεται μια ιδιαίτερη κατηγορία στο Φαρμακείο και αναπτύσσεται ραγδαία.

Το Φαρμακείο είναι ένας χώρος συμβουλών υγείας και ως εκ τούτου αυτή η κατηγορία απαιτεί γνώση από τον ειδικό επαγγελματία υγείας.

Η μικροδιατροφή αναπτύχτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και αποτελεί μια συμπληρωματική θεραπευτική που βασίζεται στη χορήγηση ιχνοστοιχείων με στόχο τη πρόληψη ή την αποκατάσταση ορισμένων διατροφικών ελλείψεων.

Οι Φαρμακοποιοί που ασχολούνται ιδιαίτερα με την κατηγορία προϊόντων μικροδιατροφής έχουν δει μεγάλη αύξηση της δραστηριότητάς τους, όπως συμβαίνει γενικότερα με τις εναλλακτικές και φυσικές προσεγγίσεις στην υγεία.

Για την καθημερινή μας διατροφή χρειαζόμαστε αρκετά γραμμάρια υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών.

Μικροδιατροφή Μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία για το φαρμακείο

Υπάρχουν, όμως, και κάποιες ουσίες που ο οργανισμός χρειάζεται σε ελάχιστα γραμμάρια, όπως τα χημικά στοιχεία Κάλιο, Νάτριο, Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Φώσφορος και Σίδηρος.

Τα στοιχεία αυτά χαρακτηρίζονται ως ολιγοστοιχεία. Υπάρχουν δε ορισμένα χημικά στοιχεία απαραίτητα σε χιλιοστά ή εκατομμυριοστά του γραμμαρίου την ημέρα.

Αυτά ονομάζονται ιχνοστοιχεία (βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά).

Για το λόγο αυτό τα ιχνοστοιχεία, τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά τα ονομάζουμε μικροδιατροφικά.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ζωτικής σημασίας γιατί εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες , η περίσσεια των οποίων προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες σε πολλά όργανα.

Οι βιταμίνες υπάρχουν σε όλα τα κύτταρα και ενεργοποιούν συγκεκριμένες βιοχημικές αντιδράσεις στον οργανισμό μας.

Τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία πρέπει να τα προμηθευτούμε από εξωτερικές πηγές, καθώς δεν τα παράγονται στον οργανισμό μας.

Τα μικροδιατροφικά είναι απαραίτητα όχι μόνο για να επιβιώνουμε αλλά και για να αισθανόμαστε καλά.

Μια Σημαντική Δυναμική Ανάπτυξης

Η μικροδιατροφή ανοίγει ευρεία πεδία ανάπτυξης στο Φαρμακείο διότι στοχεύει στο σύνολο των πελατών του, στον τομέα της πρόληψης.

Όλοι οι επαγγελματίες υγείας έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να δράσουν στον τομέα της πρόληψης μέσω της διατροφής και της μικροδιατροφής.

Συνεπώς, αυτή η κατηγορία προκαλεί όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των Φαρμακοποιών που θέλουν να καινοτομούν και να αναπτύσσουν νέες υπηρεσίες στο Φαρμακείο τους.

Ο ενημερωμένος Φαρμακοποιός θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών του και θα αποκτήσει γρήγορη απόδοση στην επένδυση που θα κάνει.

Η κατηγορία της μικροδιατροφής δεν είναι μια απλή κατηγορία στο φαρμακείο, αποτελεί μία σοβαρή δραστηριότητα από μόνη της και δημιουργεί ένα ιδιαίτερο προφίλ για το φαρμακείο.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι οι εταιρείες προμηθευτές και οι φαρμακοποιοί οφείλουν να έχουν στενή συνεργασία, όχι μόνο σε εμπορικές ενέργειες, αλλά κυρίως σε εκπαιδευτικές για να αναπτύξουν αυτήν την κατηγορία.

Η μικροδιατροφή έχει πολλά πλεονεκτήματα διότι μπορεί να δώσει μεγάλα περιθώρια κέρδους χωρίς δέσμευση μεγάλου όγκου αποθεμάτων, αρκεί να γίνει η κατάλληλη επιλογή των μαρκών, επιλέγοντας όχι μόνο τις μάρκες leader της αγοράς, αλλά και μικρές άγνωστες μάρκες με περιορισμένη γκάμα προϊόντων.

Η Προβολή στον Χώρο Πώλησης

Σε αυτόν τον καινούριο τομέα ο φαρμακοποιός σαν επιστήμονας ,διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που ενισχύει τη θέση του απέναντι στα καταστήματα που πουλάνε προϊόντα υγιεινής διατροφής.

Οι θεματικές προβολές που μπορούν να γίνουν είναι πολλές, όπως για παράδειγμα προβολές που στοχεύουν την έγκυο γυναίκα, το στρες, την κούραση κ.ά.

Αναμφισβήτητα η δυνατότητα του φαρμακείου να διαθέτει έναν διπλωματούχο διαιτολόγο, τουλάχιστον 2-3 μέρες την εβδομάδα, θα αποδώσει καρπούς.

Ιδιαίτερα στους χρόνιους ασθενείς υπάρχουν πολλές δυνατότητες πρότασης προϊόντων μικροδιατροφής.

Γενικά το ενδιαφέρον που αναπτύσσεται για τη μικροδιατροφή από τις μάρκες που διαθέτουν συμπληρώματα διατροφής στην αγορά, πηγάζει από την τάση της αγοράς για προϊόντα φυσικής προέλευσης. Εξ' ου και η ραγδαία ανάπτυξη των μαρκών που επενδύουν σε αυτήν την κατηγορία.

Μια «Βουτιά στο Πιάτο του Ασθενή»

Οι εταιρείες επενδύουν όλο και περισσότερο σε κατηγορίες με αυξανόμενη τάση στην αγορά, δίνοντας στον φαρμακοποιό νέες δυνατότητες ανάπτυξης σε νέους τομείς.

Η δραστηριότητα της μικροδιατροφής μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο στο πεδίο της πρόληψης παρά σε εκείνο της θεραπείας.

Η εξατομικευμένη προσέγγιση είναι πολύ σημαντική.

Θα πρέπει να ανακαλύψουμε τον οργανισμό στον οποίον θα επιδράσουμε στην ολότητά του.

Ο Φαρμακοποιός θα πρέπει να υιοθετήσει πρακτικές συμβουλής πέρα από την απλή πρόταση αντιβιοτικού-προβιοτικού.

Γι αυτό απαιτείται μία «βουτιά στο πιάτο του ασθενή»!

Θα πρέπει να διερευνήσουμε τις διατροφικές διαταραχές και τις ελλείψεις του οργανισμού του, με στόχο να τις διορθώσουμε.

Ένα κατάλληλο ερωτηματολόγιο που θα προταθεί στον ασθενή θα μας δώσει όλη την εικόνα της διατροφικής του κατάστασης ώστε, ανάλογα με τη διάγνωση, να κάνουμε την κατάλληλη πρόταση.

Μικροδιατροφή Μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία για το φαρμακείο 2

Η κατηγορία της μικροδιατροφής μάς οδηγεί στην καρδιά του επαγγέλματός μας σαν σύμβουλος πρόληψης, ιδιαίτερα σε ομάδες πελατών όπως οι έγκυες, οι αθλητές και οι έφηβοι που συνήθως κινδυνεύουν από διατροφικές ελλείψεις.

Φυσικά, αν θέλουμε πραγματικά να επενδύσουμε σε αυτόν τον τομέα, θα πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο στον ασθενή για να του δώσουμε τις κατάλληλες κατευθύνσεις για να συμπληρώσει τη διατροφή του και να διορθώσει τις διατροφικές του συνήθειες.

Ο Φαρμακοποιός μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια χρήσης αυτών των προϊόντων και να αποτρέψει πιθανά λάθη σε περιπτώσεις αλληλεπιδράσεων με παράλληλη φαρμακευτική αγωγή ή υπερκατανάλωσης αυτών των προϊόντων.

Η χρήση τους απαιτεί εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις, γι' αυτό και η εκπαίδευση του ατόμου που θα ασχοληθεί με αυτόν τον τομέα είναι πολύ σημαντική.

Ανάμεσα στην πληθώρα ων προϊόντων που διατίθενται στην αγορά, πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε πιο προϊόν είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο άτομο και για τις συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες.

Η Αγορά των Ιχνοστοιχείων Μετάλλων για ένα Στοχευμένο Πελατολόγιο

Τι είναι τα Ιχνοστοιχεία Μετάλλων

Όπως αναφέραμε, τα περισσότερα ιχνοστοιχεία συμβάλλουν στην ισορροπία του σώματος που εμπλέκονται σε πολλές βιοχημικές και μεταβολικές αντιδράσεις.

Συμμετέχουν στην αφομοίωση και τον μεταβολισμό των τροφίμων, καθώς και την ανανέωση των ιστών.

Επιπλέον, ενισχύουν τις άμυνες του ανοσοποιητικού του σώματος.

Είναι συμπαράγοντες ένζυμων.

Συμμετέχουν σε βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα συμβάλλοντας στη σύνθεση των βασικών στοιχείων όπως οι ορμόνες, οι πρωτεΐνες, αλλά επίσης μετέχουν στην αποικοδόμηση των τοξινών όπως οι ελεύθερες ρίζες.

Μια ανεπάρκεια ή περίσσεια των ιχνοστοιχείων μπορεί να προκαλέσει παθολογικές καταστάσεις.

Προσοχή όμως, κάποια ιχνοστοιχεία αλληλεπιδρούν με τα τρόφιμα και θα πρέπει να λαμβάνονται χωρίς τροφή ή με άδειο στομάχι.

Μπορούν ακόμη να είναι και τοξικά σε υψηλές δόσεις.

Έχουν γίνει πολλές μελέτες και έχει συσσωρευτεί όγκος γνώσεων γύρω από τα ευεργετικά αποτελέσματα των μικροδιατροφικών, που δε μπορεί κανείς πλέον να τα αγνοήσει.

Όλο και περισσότεροι γιατροί εξοικειώνονται με την ιδέα ότι για την καλή υγεία χρειαζόμαστε συμπληρώματα διατροφής.

Ακόμη, όμως, και στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να έχουμε ελλείψεις σε μικροδιατροφικά.

Τα φρούτα και λαχανικά έχουν τη μέγιστη περιεκτικότητά τους σε μικροδιατροφικά όταν βρίσκονται σε πλήρη ωρίμανση.

Όταν όμως ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ συγκομιδής και κατανάλωσης τους είναι μεγάλος, όταν αποθηκεύονται σε ψυγεία και όταν μαγειρεύονται, η περιεκτικότητά τους σε μικροδιατροφικά μειώνεται.

Παράλληλα, το Φαρμακείο αποτελεί το κύριο κανάλι διανομής για τα ιχνοστοιχεία, τα οποία δεν είναι φάρμακα, ιδίως όταν η σύνθεση τους προέρχεται από πηγές τροφίμων και όχι από μια συνθετική διαδικασία.

Η αγορά αυτή κυρίως αναπτύχθηκε από εξειδικευμένα Φαρμακεία, όπου ο Φαρμακοποιός διαδραματίζει καίριο ρόλο στην παροχή αυτών των θεραπειών.

Οι χρήστες των ιχνοστοιχείων έχουν πειστεί για την αξία τους, ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας ασθένειας, αλλά δεν ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να πάρουν και πότε.

Υπάρχουν πολλές ανάγκες που σχετίζονται με προβλήματα ύπνου, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η κόπωση ή ο έλεγχος του βάρους και του σακχάρου στο αίμα, οι ασθένειες ΩΡΛ και διάφορα άλλα δερματολογικά και αλλεργικά προβλήματα.

Εκφράζονται από τους πελάτες που αναζητούν φυσικές αποτελεσματικές ουσίες, οι οποίες παρουσιάζουν λίγες ή καθόλου παρενέργειες.

Η αγορά αυτή, η οποία μέχρι τώρα βασιζόταν καθαρά στην ιατρική συνταγή, ανοίγει όλο και περισσότερο στον φαρμακοποιό που έχει πεισθεί για το όφελος από αυτές τις θεραπείες και μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στη ζήτηση, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται.

Όλα τα Φαρμακεία Μπορούν να Αναπτύξουν αυτή την Κατηγορία;

Σταδιακά βλέπουμε την μετατόπιση της κατηγορίας αυτής από συνταγογραφούμενη σε αγορά συμβουλής.

Αλλά λίγα φαρμακεία έχουν επενδύσει σε αυτή τη κατηγορία.

Για την ανάπτυξη της, θα πρέπει αρχικά η ομάδα του φαρμακείου να οργανώσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης γύρω από αυτή την εναλλακτική προσέγγιση.

Πράγματι, μια ακριβής και ολοκληρωμένη παροχή συμβουλών μπορεί να καθοδηγήσει τους ασθενείς στην αναζήτηση προϊόντων, ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόληψη.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι τα ιχνοστοιχεία όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά δεν στερούνται παρενεργειών, ιδιαίτερα αν γίνεται κατάχρηση.

Πώς να Οργανώσετε το Ράφι σας;

Είναι καλύτερα να τοποθετήστε μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων με ιχνοστοιχεία μετάλλων που θα σας επιτρέψει μια ευρύτητα συμβουλής.

Δημιουργήστε το ράφι σας κοντά στον πάγκο εξυπηρέτησης και να μεριμνήσετε την εποχικότητα του.

Θυμηθείτε να επικοινωνήστε αυτή τη πρόσθετη κατηγορία μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων.

Αυτό αποτελεί μια προστιθέμενη αξία στα μάτια των πελατών σας.

Ρίτα Γκατζούλη, Φαρμακοποιός

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.